Hlavní obsah

Babiš hlásí přechod na Chytrou karanténu 2.0. Kdo ale nahradí klíčové mediky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Chytrá karanténa do jisté míry spoléhá na studenty - mediky. Jejich návrat do škol je problém, připustil Prymula. (Ilustrační snímek)

Reklama

Hlavní nástroj v dalším boji s koronavirem zčásti závisí na studentech vojenské medicíny, kteří fungují jako spojka mezi hygienickými stanicemi a světem IT. Jejich návrat do škol je pro chod Chytré karantény problém.

Článek

Případnou druhou vlnu koronavirové epidemii má odrazit namísto plošných opatření takzvaná Chytrá karanténa.

„Je důležité, aby tento projekt byl připravený, pokud přijde druhá vlna,“ uvedl premiér Andrej Babiš na jedné z řady tiskových konferencí, na nichž neustále prezentuje, jak zvládá boj s pandemií. Ohlásil, že Chytrá karanténa, která se horko těžko rozbíhala, se posouvá do druhé fáze – to má například znamenat, že by se do podzimu měla navýšit kapacita testu ze současných 15 tisíc až na 30 tisíc denně. Ta ovšem není dodnes plně využitá a zatím rekordním testovacím dnem bylo úterý s bezmála 9,5 tisíce vzorků. Epidemiologové by se také měli vytrénovat ve využívání takzvaných vzpomínkových map. Těch bylo zatím vytvořeno podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové kolem stovky.

Aktuálně se ale také řeší problém, jak nahradit klíčovou součást celého projektu Chytré karantény - mediky z Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Ti představují jakýsi most mezi počítačovými systémy a zkušenými epidemiology na krajských hygienických stanicích.

„Pomáhají s těmi vzpomínkovými mapami, protože jsou na to vyškolení. A obvolávají. Epidemiolog se může věnovat další epidemiologické práci,“ vysvětlovala v dubnu Seznam Zprávám roli mediků Jarmila Rážová.

Závislí na studentech

Pokud se vrátí medici do škol, tak to pro chod Chytré karantény bude představovat problém. Na přímý dotaz Seznam Zpráv to potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který na projekt dohlíží.

„Diskutovali jsme, jak to provést, protože máme poměrně velkou výpomoc vojenských mediků. Využíváme jich celkem 90,“ připustil Prymula.

Proto má druhá fáze Chytré karantény mimo jiné znamenat i profesionalizaci těchto důležitých pracovních pozic. „Chceme mít i tento personál podchycený, aby to nezáviselo na tom, jestli bude vyhlášený nouzový stav,“ řekl Roman Prymula. Právě v nouzovém stavu je možné studentům medicíny nařizovat práci pro stát.

S částí vojenských mediků se už podle Romana Prymuly dohodli, že budou dobrovolně pokračovat, stavy případně mohou doplnit i civilní medici.

Chytrá karanténa představuje soubor opatření, která mají nahradit plošná opatření. Účelem je, aby všichni pozitivně testovaní byli rychle umístěni do karantény a za pomoci efektivního epidemiologického šetření se rychle dohledali i další lidé, kteří přišli s nakaženými do kontaktu. Tomu pomáhají i aplikace Mapy.cz (téměř 1,2 milionu uživatelů) a eRouška (zhruba 180 tisíc uživatelů).

Reklama

Doporučované