Hlavní obsah

Babiš opět lanaří komunisty. Pro nouzový stav stále nemá podporu

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Vláda Andreje Babiše nemá tři dny před hlasováním ve Sněmovně jasno, jestli opozice podpoří prodloužení nouzového stavu. Opozice zatím vyčkává a premiér se opět snaží vyjádnávat o podpoře s komunisty.

Článek

Premiér Andrej Babiš ztratil minulý týden důležitého spojence pro prodloužení nouzového stavu. Komunisté už další prodloužení nepodpoří. Babiš tedy musí hledat podporu u opozice, která si už z většiny další trvání nouzového stavu nepřeje.

I když předseda KSČM Vojtěch Filip po zasedání výkonného výboru své strany minulý týden řekl, že komunisté nouzový stav nehodlají podpořit, premiér se mu dnes podle informací Seznam Zpráv ozval.

„Pan premiér znovu oslovil strany a znovu i komunisty. Zatím máme usnesení, které budou poslanci respektovat. Připravujeme se na čtvrteční jednání a vyhodnocujeme informace, které k nouzovém stavu máme,“ popsal znovu obnovené jednání mezi premiérem a komunisty předseda strany Vojtěch Filip.

Komunisté mohou změnit názor, jedině kdyby to posvětil jejich výkonný výbor. Je tedy otázkou, jestli vedení KSČM bude výbor znovu před hlasováním v Poslanecké sněmovně svolávat.

Kdo další by mohl případně ve čtvrtek při hlasování v Poslanecké sněmovně nouzový stav podpořit?

Zvednout ruku přislíbili někteří lidovci, v úvahu připadají Piráti a STAN. Šéf Pirátů Ivan Bartoš a předseda hnutí STAN Vít Rakušan se v neděli večer setkali s premiérem v Průhonicích.

Jak dál bez nouzového stavu

Předseda STAN Vít Rakušan Seznam Zprávám řekl, že případná podpora nouzového stavu není stanovená něco za něco. Podle svých slov není schopen říct, co se stane, ale prodlužování nouzového stavu Starostové už nechtějí podporovat.

„My jsme ani to jednání s panem premiérem včera nespojovali s nouzovým stavem. My jsme nadiktovali některé věcné požadavky, mimo jiné ten, aby už tady v České republice nebylo potřeba prodlužovat nouzový stav, tedy urgentní projednání pandemického zákona, který leží v Poslanecké sněmovně. Protože to věčné prodlužování nouzového stavu prostě není něco, co bychom jako STAN považovali teď za přínosné,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Úpravy legislativy tak, aby nebylo potřebné prodlužování nouzového stavu, budou probírat podle ministra vnitra Jana Hamáčka špičky sněmovních stran na úterní schůzce.

„Já za Ministerstvo vnitra říkám, že zatím nikdo žádný jiný mechanismus, jak by to šlo bez nouzového stavu, nenalezl. Debata o pandemickém zákonu bude velmi složitá, protože podle našich právníků není možné zákonem běžné síly prolamovat nebo omezovat svobody, které jsou dané ústavou,“ řekl na tiskové konferenci ČSSD předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček k aktuální situaci.

Podle šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka ještě bude zasedat poslanecký klub a Piráti také počkají, s čím přijde po svém zasedání vláda.

„Já si myslím, že ty sliby nebo nějaká mediální prohlášení, že teď už je to trochu pozdě. To, co by se opravdu muselo stát, je nějaké zásadní zlepšení komunikace vlády s opozicí a občany. A to, že budeme vidět, že se ta situace začne zvládat. To zatím nevidíme,“ řekl pro Seznam Zprávy Michálek k tomu, jak se Piráti staví k případné podpoře nouzového stavu.

Bartošek nouzový stav podpoří

Už teď je jasné, že poslanci KDU-ČSL nebudou hlasovat jednotně. Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek Seznam Zprávám řekl, že i když s vládou v mnoha ohledech nesouhlasí, tak že kvůli situaci v nemocnicích prodloužení nouzového stavu podpoří.

„Jsme ve velmi složité situaci, kdy si uvědomuji, že neprodloužení nouzového stavu znamená obrovské komplikace pro nemocnice a zdravotní personál, a tomu je nechci vystavit. Současně tato vláda činí minimum kroků k tomu, aby tuto situaci aktivně řešila,“ popsal svůj postoj před čtvrtečním hlasováním šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

A podle informací Seznam Zpráv by neměl zůstat sám a někteří jeho spolustraníci by také měli zvednout ruku pro prodloužení nouzového stavu.

Premiér Andrej Babiš ani šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek neodpověděli na dotaz Seznam Zpráv, jestli vyjednávají s opozičními stranami o podpoře. Poslanec ANO Patrik Nacher v SMS zprávě napsal, že v tuto chvíli neví, jestli vláda nebo premiér s někým vyjednávají.

Vyjednává Blatný o podpoře nouzového stavu?

Už minulý týden premiér řekl, že vyjednávání se stranami je úkolem ministra zdravotnictví Jana Blatného. Zeptali jsme se Ministerstva zdravotnictví, jestli tedy ministr s někým jedná.

„Ano, pan ministr se zástupci sněmovních stran průběžně jedná,“ napsala v e-mailu mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Když ale Seznam Zprávy oslovily opoziční lídry, zda s nimi ministr Blatný skutečně jedná, nikdo to nepotvrdil. „Nikdo s námi v této věci, pokud vím, nejedná,“ reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Ani pan Blatný, ani pan premiér s námi o prodloužení nouzového stavu nejednal a jednání nevyvolal ani na příští dny,“ napsala v SMS zprávě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda SPD Tomio Okamura už minulý týden oznámil, že jeho strana prodloužení nouzového stavu ve čtvrtek nepodpoří.

Reklama

Doporučované