Hlavní obsah

Babiš jako terč. Milion chvilek chystá kampaň na podporu koalic proti ANO

Foto: ČTK

Hnutí ANO Andreje Babiše bude čelit kontaktní kampani Milionu chvilek.

Reklama

Spolek Milion chvilek chystá kontaktní kampaň mezi voliči namířenou na podporu koalic, které mají šanci získat v podzimních sněmovních volbách většinu, tedy koalic Spolu a Pirátů se Starosty.

Článek

Do kampaně chce zapojit herce a zpěváky a jen v září chce uspořádat nejméně stovku debat s občany.

Spolek chce také vybudovat síť lidí, kteří se zavážou roznést připravené plakáty v místech svého bydliště. Na plakátech se bude spolek ptát lidí, zda vědí, že budou volby a co o nich soudí. Chce oslovovat hlavně nerozhodnuté lidi, prvovoliče nebo nevoliče.

Koordinátor kontaktní kampaně Damián Koch řekl, že velká část lidí se rozhoduje krátce před volbami, a proto těžiště kampaně bude v září a na začátku října. „Do kampaně se může zapojit opravdu každý, není třeba procházet žádným velkým školením, stačí si přečíst pár informací o tom, co se hodí vědět,“ popsal. Nyní má spolek podle něj asi stovku dobrovolníků, ale doufá, že v září budou spolupracovníků tisíce.

Předseda spolku Benjamin Roll řekl, že existují i další strany, které pokládá za „bezpečné“, ale spolek nyní podporuje ty, které mají šanci uspět ve volbách a získat ve Sněmovně většinu. „Demokratické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně udělaly v posledních dvou letech zásadní posun kupředu. Vyslyšely poptávku veřejnosti a spojily se do volebních koalic,“ řekl Roll. Podle něj se však na základě aktuálních průzkumů ukazuje, že nakonec rozhodne ve volbách jen velmi malý počet hlasů a předvolební kampaň bude přiostřovat.

„Abychom skutečně jako česká společnost vykročili ke změně, potřebujeme nejen výhru demokratických stran, potřebujeme alespoň 120 nových poslanců z demokratických stran, kteří dokážou čelit i dalšímu ohýbání ústavy od našeho prezidenta a již avizovanému nerespektování výsledku voleb,“ řekl Roll. Prezident podle něj nechce respektovat výsledky voleb tím, že po volbách nebude jmenovat premiéra z vítězné koalice, ale ze strany, která bude mít nejvíc mandátů.

Koch uvedl, že ať už vznikne vláda jakákoli, bude Milion chvilek dál plnit roli hlídacího psa. Roll také poznamenal, že spolek nedává zmíněným stranám bianco šek. Pokud by se zpronevěřily svým slibům, bude zapotřebí kritizovat i je, podotkl.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle spolku je premiér ve střetu zájmů a nedodržuje volební sliby. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované