Hlavní obsah

Babiš je nepředvídatelný. Chceme vědět, co vlastně chce, říká Hamáček

Rozhovor s Janem Hamáčkem, předsedou ČSSD.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté se radí ve Sněmovně o tom, jak budou dál vyjednávat s Andrejem Babišem.

Článek

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš bude muset vysvětlit sociálním demokratům, jak vážně myslí své nabídky ke spolupráci ve vládě, o níž po neúspěchu svého prvního kabinetu vyjednává.

„Chtěl bych slyšet, jaká alternativa je vlastně na stole,“ uvedl pro Seznam předseda sociální demokracie Jan Hamáček, který s Babišem o účasti ČSSD ve vládě vyjednává od poloviny února, kdy k tomu dostal od mimořádného stranického sjezdu mandát.

„Zaznamenal jsem, že (Andrej Babiš) zahajuje vyjednávání o středopravé vládě s ODS, to je alternativa, ve které sociální demokracie nemůže figurovat,“ řekl Hamáček ve středu odpoledne před zasedáním poslaneckého klubu, kde sociální demokraté budou vládní vyjednávání probírat.

Předseda ČSSD přitom naráží na víkendové prohlášení Andreje Babiše, který v televizi řekl, že kvůli vládě osloví také ODS.

„Přemýšlím o tom, musím se poradit s kolegy,“ řekl Babiš v neděli o možné nabídce pro ODS. „Měla by to být nabídka o programu a účasti ve vládě,“ uvedl.

ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů. Její předseda Petr Fiala se stejně jako sociální demokraté a komunisté ve čtvrtek s Babišem sejde, ale pro ČTK uvedl, že je sice připraven Babiše vyslechnout, jeho vyjednávání ale považuje za nesrozumitelné a nejasné.

Podobné vyjádření získal Seznam také od Hamáčka.

„Nelze diskutovat o středopravicovém programu a zároveň o středolevicovém programu a nakonec si vybrat, co je pro ANO lepší,“ uvedl Hamáček. „Pokládám to za projev nepředvídatelnosti ANO a jeho předsedy,“ dodal.

Reklama

Doporučované