Hlavní obsah

Babiš jede za Zemanem. S Klausem do vlády nepočítá, šachovat se bude se Stropnickým

Večerní zprávy, pondělí 30. 10 . 2017.

 

Reklama

Debata o menšinové vládě se přesune v úterý do Lán. Na pracovním obědě pověří prezident Miloš Zeman Andreje Babiše sestavením nové vlády. Seznamu Babiš řekl, že někteří ministři za ANO by v menšinové vládě mohli být na jiném postu, než jsou nyní. Konkrétní jména nestranických odborníků nechtěl komentovat.

Článek

V rozhovoru pro Seznam Zprávy vyloučil, že by mezi odborníky mohl být Václav Klaus mladší nebo Jana Černochová. Řekl, že je uvedl pouze jako příklady expertů z jiných stran, kteří by v menšinové vládě mohli usednout. Oslovovat je ale nebude.

Na pracovním obědě v Lánech pověří prezident v úterý Babiše sestavením nové vlády.

V pondělí předseda hnutí ANO o volbách a sestavování vlády mluvil se na akademické půdě. Seznam Zprávy byly u jeho přednášky na soukromé Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

O přednášku lídra momentálně nejsilnější politické strany v Česku byl velký zájem, velká aula školy byla zaplněna.

Druhé kolo schůzek

Na úterý má Babiš kromě schůzky se Zemanem v plánu další kolo jednání s ODS, KDU-ČSL, KSČM a s hnutím Svoboda a přímá demokracie. Podle Babiše je teď prioritou sestavení nové Sněmovny a jejího vedení.

O vládě už předseda hnutí ANO řekl, že bude menšinová a kromě lidí z ANO do ní pozve některé nestranické odborníky.

Jména nových ministrů sice v zákulisí padají, ale Babiš zatím jenom řekl, že s výjimkou ministra financí Ivana Pilného, který hodlá politiku opustit, v ní počítá se všemi dosavadními ministry za ANO - Martinem Stropnickým, Richardem Brabcem, Karlou Šlechtovou či Danem Ťokem.

Současní ministři ANO by měli zůstat na dosavadních postech, resort by měl změnit Martin Stropnický, který místo Ministerstva obrany by mohl vést Ministerstvo zahraničních věcí.

Babiš řekl, že věří tomu, že o důvěře vlády budou poslanci hlasovat do Vánoc.

Reklama

Doporučované