Hlavní obsah

Babiš má náhradníka za Prymulu. Je jím Blatný z brněnské nemocnice

Foto: Fakultní nemocnice Brno

Náměstek ředitele brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný.

Reklama

Premiér přivezl prezidentovi životopis s novým kandidátem a podle zákulisních informací se jedná o Jana Blatného, náměstka brněnské fakultní nemocnice.

Článek

Premiér Andrej Babiš se v pátek odpoledne setkal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, kterému navrhl nového kandidáta do čela Ministerstva zdravotnictví. Jméno však neřekl a po jednání s hlavou státu novinářům pouze oznámil, že jméno neřekne do té doby, než vše potvrdí Miloš Zeman.

Seznam Zprávám dva zdroje z Úřadu vlády potvrdily informaci, kterou jako první přinesl server Lidovky.cz, že premiér Zemanovi navrhl jméno Jana Blatného, dětského hematologa a náměstka brněnské fakultní nemocnice.

Blatný už odpoledne podle ČTK přijel na Úřad vlády za premiérem. Důvody schůzky s premiérem ale nechtěl Blatný komentovat. Už v poledne se ale spekulovalo o tom, že kandidátem je například Jaroslav Štěrba, šéf z Fakultní nemocnice Brno.

Ten však Seznam Zprávám řekl, že nebyl sám. „Takových nás bylo víc. Bavili jsme se nezávazně s panem premiérem. Chci ještě zůstat u medicíny v Brně. To mi dovoluje ponechat si ambulanci a částečný úvazek na klinice,“ vysvětlil uznávaný onkolog, proč o post ministra nemá zájem.

O tom, koho dalšího premiér oslovil, mluvit nechtěl. „Myslím, že se to všichni dozvíme brzy. Já bych to nekomentoval,“ dodal Štěrba.

Premiér také podle České televize oslovil Davida Feltla, šéfa Všeobecné fakultní nemocnice. Podle informací Seznam Zpráv však nabídku taktéž odmítl. Dalším kandidátem na post ministra měl být i šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Ten však Seznam Zprávám skrze tiskovou mluvčí nemocnice Pavlínu Dankovou odmítl, že by nabídku od premiéra dostal. „Zatím se panu Ludvíkovi nikdo neozval,“ řekla Seznam Zprávám.

Jan Blatný by se s prezidentem měl sejít v úterý a pokud by ho Zeman schválil, mohl by do úřadu nastoupit koncem příštího týdne.

Blatný je dětský hematolog, zaměřuje se na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Je přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie a zdravotnickým náměstkem pro pracoviště Dětská nemocnice Fakultní nemocnice v Brně.

Reklama

Doporučované