Hlavní obsah

Babiš může vracet až deset miliard. Připomeňte si, s jakým podnětem se TI obrátila na Evropskou komisi

Své argumenty o Babišově střetu zájmů prezentoval David Ondráčka ve Výzvě koncem letošního června.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Právníci Evropské komise došli k závěru, že český premiér je stále ve střetu zájmů, a Agrofert tak bude muset s největší pravděpodobností vracet část evropských dotací. Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka ve Výzvě koncem června vysvětloval, co podle něj usvědčuje premiéra z obcházení zákona o střetu zájmů. Z nových informací dnešních světových médií vyplývá, že TI společně s Piráty se svými podněty u Evropské komise nejspíš uspěli.

Článek

„Díky slovenskému registru partnerů veřejného sektoru jsme přinesli důkaz, že Andrej Babiš Agrofert stále ovládá a je jeho skutečným majitelem. Dosud tady byly jen spekulace, že má ve společnosti fakticky zásadní, byť neformální vliv. My přinášíme důkaz, že jeho vliv je i formální, že se ho nikdy reálně nezbavil,“ říká David Ondráčka ve Výzvě, jejíž záznam najdete v úvodním videu.

„Může to teoreticky vést k tomu, že Agrofert bude muset vrátit mnoho miliard korun získaných z dotací. Přišli jsme s nějakou informací, kterou máme právně podloženou, a budeme dělat další kroky. Já ale nejsem v pozici, kdy bych mohl dělat soudy,“ uvedl Ondráčka.

Slovenský registr partnerů veřejného sektoru (v Česku tato databáze veřejná není) ukázal, že Babiš je u slovenských společností spadajících pod holding Agrofert vedený jako takzvaný konečný uživatel výhod, který je navíc neodvolatelný.

Světové deníky přinesly tajnou zprávu

Právníci Evropské komise zpracovali zprávu, podle níž je stále ve střetu zájmů, což může mít pro českého politika a firmu Agrofert nedozírné následky. O dosud utajované zprávě právníků před půlnocí na sobotu informovaly například francouzský list Le Monde a britský deník The Guardian.

„Jedná se o zvlášť nepříjemný dokument pro českého premiéra. Andrej Babiš se podle evropského práva nachází ve střetu zájmů,” napsal Le Monde.

Dokument, na který se list odvolává, je z 19. listopadu. Nechala si jej vypracovat Evropská komise, která střet zájmů Andreje Babiše řeší. Podstata problému spočívá v tom, že Babiš jako politik podle zprávy neukončil svůj vliv ve své původní firmě Agrofert, která čerpá dotace Evropské unie. Podle unijních pravidel nemohou státní úředníci a politici využívat prostředky z fondů EU, jejichž čerpání mají nakonec sami kontrolovat.

Andrej Babiš: „Zásadně nesouhlasím”

„Analýzu právníků Evropské komise jsem neviděl, dozvídám se o ní z médií, kam bohužel utekla dřív, než jsem měl možnost se s ní seznámit já nebo moji právní zástupci,” uvedl v mailové odpovědi na dotaz Seznam Zpráv premiér Andrej Babiš. „Až komise zveřejní oficiální vyjádření, prostudují a vyjádří se k němu čeští právníci. S úryvky zprávy, které jsem viděl v médiích, ale zásadně nesouhlasím a mám pro to jasné argumenty. V žádném střetu zájmů nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval.“

Babiš dále uvedl, že se plně věnuje práci premiéra, „často i osmnáct hodin denně“, a že v pondělí vláda projedná právní analýzu tohoto problému, o kterou před měsícem požádal ministryni pro místni rozvoj Dostálovou a ministra spravedlnosti Kněžínka.

Závěry právníků Evropské komise mohou mít vážné následky nejen pro Andreje Babiše a jeho byznys, ale také pro celou Českou republiku, která je příjemcem peněz z Unie.

The Guardian s odkazem na zprávu právníků napsal, že Česko bude muset vrátit alespoň část z 82 milionů eur, které Agrofert letos z unijních dotací získal.

Reklama

Doporučované