Hlavní obsah

Babiš naštval komunisty. A tak nemá nic jistého

Reklama

Zeman jmenuje Babišovi vládu, ale ta nemá jisté, že získá důvěru. Premiér totiž naštval komunisty.

Článek

Komunisté si naplno užívají důležitosti, jakou od roku 1990 neměli. Napínají Andreje Babiše se svým definitivním rozhodnutím, jestli podpoří jeho vládu tvořenou hnutím ANO a ČSSD. 

Prezident Miloš Zeman dnes v devět hodin v Trůnním sále Pražského hradu slavnostně jmenuje druhou Babišovu vládu. Ale zda získá důvěru Poslanecké sněmovny, se rozhodne až v sobotu, kdy bude ústřední výbor KSČM, širší vedení komunistické strany, jednat o tom, zda vládu ve sněmovně podpoří.

Hlasy ANO a sociálních demokratů nestačí.

Předseda komunistů Vojtěch Filip mezitím čelí stupňujícímu se tlaku členů své strany, kteří chtějí z přislíbené podpory Babišova kabinetu vycouvat. V sobotu se tedy může stát, že KSČM se nakonec rozhodne vládu potopit.

Naštvaný Filip už od víkendu rozdává rozhovory různým médiím a v nich si stěžuje, co se mu na jednáních s premiérem Andrejem Babišem nelíbí. Ve čtvrtek si byl dokonce na šéfa hnutí ANO stěžovat prezidentu Zemanovi na Pražském hradě. 

„Obsah mého rozhovoru s panem prezidentem jsem sdělil Andrej Babišovi,” odpověděl pak Filip na otázku, na co konkrétně si Zemanovi stěžoval.

Filip si už dříve veřejně posteskl nad tím, že jména některých ministrů mu premiér dopředu vůbec neřekl.

KSČM konkrétně vadí dva kandidáti za ANO - Taťána Malá na spravedlnosti a Adam Vojtěch na zdravotnictví. A kromě nich už dříve bojkotovali Miroslava Pocheho z ČSSD jako ministra zahraničí, ale toho jim „vyřešil“ prezident, který ho stejně nejmenuje.

„Našim lidem v sobotu na schůzi nezalžu jedinou věc. Budu kolegům říkat pravdu a pro některé bude tato nekonzultace znamenat docela velkou překážku pro podporu vlády,” oznámil Vojtěch Filip, jehož rozčílilo, že se jména ministrů dozvěděl až z médií, nikoliv od Babiše.

Navíc proti podpoře koaliční vlády ANO a ČSSD začínají u komunistů hlasitě vystupovat představitelé konzervativního křídla. Místopředseda strany Stanislav Grospič nebo poslanec Leo Luzar mají nedůvěru v Babiše.

Nevěří, že splní podmínky, které si KSČM oplátkou za pomoc s kabinetem dala. Věty o zvyšování důchodů nebo minimální mzdy v programu vlády se jim najednou zdají příliš obecné.

Šídlo: Sociální demokraté do vlády chtějí

Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

„Je třeba, aby se šlo s kartami ven a věděli jsme přesně, o důvěře jaké vlády hlasujeme. Ale jak to dopadne, to uvidíme,“ shrnul pocity kolegů šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik.

Pragmatického Filipa, zkušeného obchodníka s mocí, ale Babiš vykolejil úplně něčím jiným. V úterní MF Dnes kritizoval premiéra kvůli tomu, že nedodržel dohodu o výměně členů dozorčí rady energetického kolosu ČEZ, kde hnutí ANO získalo většinu křesel.

„Na rovinu říkám, že o chování Andreje Babiše ústřednímu výboru naší strany nebudu lhát. To bych si v životě nedovolil. Ale znamená to, že také nemusím získat podporu pro návrh, abychom tolerovali příští vládu,“ řekl Filip.

Premiér Andrej Babiš na výtky komunistů zatím nijak nereagoval. Spoléhá hodně na to, že něktrým komunistům se po letech v izolaci k moci hodně chce. A také na pomoc prezidenta Zemana, jenž KSČM přímo na jejich sjezdu vyzval k podpoře vlády s tím, ať si nekladou příliš velké podmínky.

Reklama

Doporučované