Hlavní obsah
Online

Pokus o podvod na voličích, osm ztracených měsíců. Šéf ODS Fiala hodnotil Babišovu vládu

Proslov Petra Fialy na Cevro Institutu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ve středu má prezident jmenovat novou vládu. Její personální obsazení přitom ještě dnes řešilo grémium ČSSD. V podvečer potom kritizoval na Cevro Institutu vládu šéf ODS Petr Fiala.

Článek

Poslední hodiny zbývají do doby, než bude mít Česko novou vládu. Ráno se na svém posledním jednání rozloučil stávající kabinet, jenž v lednu nezískal důvěru poslanců a půl roku tak vládl zemi bez ní.

Z ministrů, které premiér Andrej Babiš v pondělí oficiálně navrhl prezidentu Miloši Zemanovi, ale zítra na Pražský hrad jeden nedorazí. Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche nedostal pozvánku. Hlava státu totiž dopředu avizovala, že ho jmenovat nehodlá, a vedením zahraničních věcí tak nejspíš dočasně pověří šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka, který v nové vládě zároveň obsadí post ministra vnitra.

Situaci, kdy z pěti ministerstev přislíbených v koaliční dohodě s hnutím ANO prezident jmenuje jen čtyři ministry, od devíti hodin řešilo grémium ČSSD. Nakonec se rozhodlo pro vstup do vlády i bez Miroslava Pocheho.

Ještě během dneška, kdy také zasedá plénum Sněmovny, se s šéfy příští vládní koalice sešel i předseda KSČM Vojtěch Filip. Právě o podporu komunistů se menšinový kabinet hodlá opřít při hlasování o důvěře.

Komunisté své hlasy podmínili desítkou předem daných programových bodů. Den před jmenováním vlády chce ale Filip ještě sdělit Babišovi a Hamáčkovi své výhrady vůči dvěma ministerským nominantům: Taťáně Malé, která má za hnutí ANO obsadit resort spravedlnosti, a právě Miroslavu Pochemu.

Druhý kabinet premiéra Babiše jmenuje Miloš Zeman na Pražském hradě zítra v devět hodin ráno. Ihned poté nová vláda zasedne a požádá Sněmovnu o důvěru.

  • Tři cíle Petra Fialy

    Kromě kritiky současné a budoucí vlády přednesl Petr Fiala i tři cíle, které by on a ODS chtěli prosadit.

    1. Dostat se do první desítky nejúspěšnějších a nejbezpečnějších zemí na světě.

    2. Stanovit společnou českou pozici k EU, kterou je potřeba reformovat

    3. Obrana parlamentní demokracie a konzervativních hodnot - například, že status a název manželství patří jenom muži a ženě.

  • Čeká nás období plíživé normalizace, říká Fiala

    Fiala kritizoval i účast KSČM na vládě. „Pokud tato vláda vznikne, čeká nás období, o němž už dnes někteří mluví jako o plíživé normalizaci,“ řekl Fiala.

  • Šéf ODS: Je to nejhlubší politická krize od roku 1989

    „Tváře hnutí ANO z billboardů odcházejí a přicházejí noví lidé, kterým předseda Andrej Babiš doporučuje učit se a moc nemluvit,“ řekl lídr ODS Petr Fiala na debatě na Cevro Institutu.

    „Bez přehánění jde o nejhlubší politickou krizi od roku 1989,” řekl na úvod svého proslovu Fiala a dodal, že jsme byli svědky dekonstrukce ústavy v přímém přenosu.

    Řekl také na adresu končící i nové Babišovy vlády, že šlo o podvod na voličích a osm ztracených měsíců.

  • Fiala: V jaké zemi budeme žít? Osm měsíců od parlamentních voleb a co dál?

    Lídr největší opoziční strany, Petr Fiala z ODS, se den před jmenováním nové Babišovy vlády chystá na Cevro Institutu k projevu k akuální politické krizi pod názvem „V jaké zemi budeme žít? Osm měsíců od parlamentních voleb a co dál?“.

  • Chovanec: Před hlasováním o důvěře musí mimořádně zasednout předsednictvo

    Koaliční smlouvu mezi hnutím ANO a ČSSD dnes podepsali všichni poslanci sociálních demokratů. Mezi nimi i jeden z hlavních kritiků spojenectví a vládní účasti, bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. „Já jsem říkal, že koaliční dohodu podepíšu v případě, že dopadne referendum. Že se nebudu vzpínat vůli členské základny.”

    Zároveň ale Chovanec patří mezi ty členy stranického vedení, kteří požadují svolání mimořádného předsednictva. A to ještě před hlasováním o důvěře vládě.

    „Je potřeba se pobavit o postoji sociální demokracie v případě, že zítra budou jmenováni jen čtyři lidé. Jestli to je akceptovatelné, jak dlouho lze řídit dvě takto náročná ministerstva v jednom člověku,” dodal s tím, že podle jeho názoru přichází takové ministerské souvládí v úvahu pouze po dobu týdnů, maximálně jednotek měsíců.

    Právě na variantě, že prezident Miloš Zeman pověří místo jmenování Miroslava Pocheho vedením resortu zahraničních věcí Jana Hamáčka jako budoucího šéfa vnitra, se šéfové obou vládních stran dohodli.

    Z nominace Miroslava Pocheho by podle Chovance přes odpor hlavy státu ČSSD ustupovat neměla. „Není to o lásce k panu Pochemu, ale udělali jsme si z něho symbol - a symboly se neopouští,” vysvětluje Chovanec. Jako dlouholetý stoupenec Miloše Zemana nemyslí, že by kompetenční žaloba situaci vyřešila. „Po mně nemůžete chtít, abych vyzýval ke střetu s prezidentem republiky. Na druhou stranu je potřeba, aby si sociální demokracie řekla, kam až je ochotná zajít,” dodává.

  • Poslanci ČSSD podepsali koaliční smlouvu, pět z nich s výhradami

    Podle informací Seznamu pět z patnácti poslanců ČSSD mělo ke koaliční dohodě, kterou podepsali, výhrady. Konkrétně odmítají paragraf, podle kterého musí všichni vládní zákonodárci hlasovat pro vládní návrhy. Je tak reálné, že při hlasování nová koalice přijde až o pět hlasů.

    S podporou všech patnácti komunistických poslanců by ale i tak měla vláda hnutí ANO a ČSSD ve Sněmovně většinu.

  • Filip nechce prozradit obsah schůzky

    „Sešli,” potvrdil Seznamu šéf komunistů Vojtěch Filip, že schůzka s premiérem Andrejem Babišem už proběhla.

    O čem spolu mluvili, ale říct odmítl. Žádné nové požadavky komunistů však prý nepředložil. „Žádné nové požadavky nemáme, sdělil jsem mu obsah mého rozhovoru s panem prezidentem,” dodal Filip.

    O čem konkrétně s hlavou státu mluvil, ale také odmítl komentovat.

  • Schůzka Babiše s Filipem už proběhla

    Šéf komunistů Vojtěch Filip se už sešel s Andrejem Babišem. O čem se spolu bavili, ale není jisté. Komentovat závěry schůzky nechtěl jak Filip, tak Babiš.

    Není tak jisté, jestli komunisti žádají za podporu menšinové vládě něco, co dosud neavizovali. O tom, jestli poslanci KSČM při hlasování menšinový kabinet podpoří, budou komunisti rozhodovat na sobotním ústředním výboru.

  • Shrnutí dnešního vývoje

    Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

    Vše, co se doposud událo okolo přípravy na zítřejší jmenování vlády, shrnula ve vysílání TV Seznam reportérka Veronika Neprašová.

  • Koaliční smlouvu musejí podepsat i ti poslanci ČSSD, kteří do vlády nechtějí

    Jan Hamáček, šéf ČSSD, se dnes pokusí vynutit poslušnost svých patnácti poslanců. Všechny je nechá podepsat koaliční smlouvu s hnutím ANO. Bude zajímavé sledovat, jak ochotně budou odpůrci vstupu do Babišovy vlády - například Milan Chovanec nebo Alena Gajdůšková - papír podepisovat.

    Všichni sice slibovali, že budou respektovat rozhodnutí stranického referenda, ale teď jim nahrává fakt, že Babiš a Zeman nedodrželi slib a bojkotují jméno Miroslava Pocheho na ministra zahraničí.

  • Šídlo: Sociální demokraté do vlády chtějí

    Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

    Šéfreportér Seznam Zpráv Jindřich Šídlo rozebírá v rozhovoru se Sabinou Slomkovou, proč se sociální demokraté nyní chovají tak, jak se chovají. Hlavně tedy, proč se pouští do vlády s Andrejem Babišem.

  • ČSSD uhne a půjde do vlády i bez Pocheho

    Předseda sociální demokracie Jan Hamáček potvrdil, že ČSSD půjde do vlády, i když nebude jmenován ministrem zahraničí její nominant Miroslav Poche. „Nechceme nadále blokovat situaci se sestavováním vlády,“ řekl Hamáček.

    Nejmenování Pocheho bude podle Hamáčka ČSSD řešit následně. Uvedl, že řídit Ministerstvo zahraničí může mezitím jiný člen vlády. Hamáček nechtěl mluvit o případném podání kompetenční žaloby na prezidenta.

  • Sociální demokrat Chvojka: Podepíšeme koaliční smlouvu

    Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

    „Všech 15 poslanců našeho klubu přislíbilo, že podepíšou koaliční smlouvu. Dnes odpoledne by měla být koaliční smlouva z naší strany podepsána,“ řekl na tiskové konferenci po zasedání grémia předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

  • Středeční zasedání Sněmovny se opozdí kvůli nové vládě

    V hodinu, kdy obvykle jednací den začíná, tedy v 9.00, prezident Miloš Zeman jmenuje menšinový kabinet. Potom se vláda sejde k prvnímu zasedání. Ve Sněmovně by tedy nemohli být ministři. Pokud ve Sněmovně není přítomen aspoň jeden, schůze se nemůže konat.

    Poslanci tak začnou jednat až v poledne.

    Středeční dopoledne jsou vyhrazena pro schvalování zákonů. Podle původních plánů by mohli poslanci hlasovat například o vládním návrhu změn v důchodech, zrychlení stavby významných silnic a železnic nebo zavedení nového trestného činu maření spravedlnosti. Ve finále je i vládní technická novela volebních zákonů, která reaguje zejména na problémy s počítáním přednostních hlasů v loňských sněmovních volbách.

    Podle informací z grémia Sněmovny, které tvoří předseda a místopředsedové dolní komory a předsedové poslaneckých klubů, by se mělo schvalování zákonů uskutečnit v pátek.

  • Babiš: Ke kompetenční žalobě na prezidenta není důvod

    Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že při středečním jmenování vlády bude vedením Ministerstva zahraničí místo kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho dočasně pověřen předseda sociální demokracie a adept na místo ministra vnitra Jan Hamáček.

    Babiš předal Zemanovi seznam ministrů včetně Pocheho, na kterém trvala navzdory kategorickým připomínkám prezidenta a komunistů ČSSD.

    „Já jsem splnil závazek v rámci dohody s ČSSD a předpokládám, že dojde k dočasné alternativě, kdy by pan Hamáček měl být pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci po posledním zasedání vlády.

    Na doplňující dotaz, zda v takovém případě vyvolá u Ústavního soudu kompetenční spor, řekl, že k tomu není důvod.

  • Podívejte se, jak hodnotil Hamáček situaci včera

    V pondělí, tedy den před jednáním grémia a dva dny před jmenováním nové vlády, byl hostem Výzvy Seznamu předseda ČSSD Jan Hamáček. Jak hodnotil situaci on sám, se podívejte v přiloženém videorozhovoru Adama Junka.

    Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

  • Od rána zasedalo grémium ČSSD

    Budoucnost vlády dnes od 9 hodin ráno řešilo grémium ČSSD. To už skončilo, ale nikdo ze zúčastněných nechtěl situaci komentovat. S výsledkem by měli představitelé strany vystoupit na tiskové konferenci ve Sněmovně ve 12 hodin.

    Podle zákulisních informací chce část straníků zatlačit na Jana Hamáčka, aby trval na jmenování Miroslava Pocheho. Ten ale nedostal pozvánku na zítřejší jmenování vlády na Hrad, protože ho za ministra nechce prezident Miloš Zeman.

    Pokud Zeman dodrží slovo a Pocheho nejmenuje, chce část vedení strany, aby Hamáček přiměl premiéra Andreje Babiše podat na hlavu státu takzvanou kompetenční žalobu, kterou by jmenování mohl vymoci soudně.

    S takovou variantou ale podle všeho Babiš nepočítá, protože by tím ohrozil cenné spojenectví s hlavou státu.

Reklama

Hlavní zprávy