Hlavní obsah

Velké dilema ČSSD: Dohnat Zemana k Ústavnímu soudu? Hamáčkovi se do konfliktu nechce

Co hodlá Jan Hamáček dělat? Bude prezidentovi nadále ustupovat? Tohle na to říká.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté se dohadují, jestli jít do soudního sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Zda kvůli tomu, že nechce jmenovat europoslance Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, podat takzvanou kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

Článek

Nejužší vedení strany, které zrovna dnes zasedá, je v tom rozdělené. Jedna část, do níž patří i šéf strany Jan Hamáček nebo první místopředseda Jiří Zimola, nechce otevírat další bitvu ČSSD s Milošem Zemanem.

„Já říkám, že ten problém budeme řešit. Stále platí usnesení předsednictva ČSSD, že kandidátem na ministra zahraničí je pan Poche,“ odpovídá dokola Jan Hamáček.

Slovo žaloba v souvislosti se Zemanem vůbec nechce ani vyslovit. Hamáček považovaný za kompromisního politika se snaží obnovit vztahy ČSSD s Milošem Zemanem, takže nemá příliš chuť jít do dalšího otevřeného a vyčerpávajícího konfliktu s Hradem.

Přes letní prázdniny tudíž Jana Hamáčka čeká dost práce, aby z toho nějak vybruslil. Kromě toho, že bude zároveň řídit dvě velká ministerstva zahraničí i vnitra, bude muset prokázat své vyjednávací schopnosti.

Nejprve se pokoušet přesvědčit prezidenta Zemana, s nímž si tyká a vzájemně se respektují, aby ustoupil a Pocheho jmenoval. Pokud se to ale Hamáčkovi nepovede, nezbude mu nic jiného než v Lidovém domě přesvědčit europoslance a svého spojence Pocheho, aby ustoupil on sám a nominace se vzdal.

ČSSD by pak do vlády na ministra zahraničí navrhla někoho jiného. „Platí, že budoucnost vládní spolupráce nemůže stát a padat na jednom jméně. Znovu říkám, že ČSSD má dost kvalitních lidí, kteří by byli vhodnými adepty na jakýkoli vládní post,“ řekl to už nahlas Jiří Zimola.

Jiná část vedení strany nechce dvojici Zeman-Babiš ustupovat. Paradoxně jde o ty, již do vlády s hnutím ANO ani nechtěli vstoupit a kteří Miroslava Pocheho příliš nemusí. Teď ale mluví o principech a sebeúctě.

Jsou to nejen lidé kolem šéfa Senátu Milana Štěcha a senátora Petra Víchy, vyhrocení sporu s prezidentem si přeje i místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický.

„Do toho musí už zasáhnout Ústavní soud jednoznačně, protože už by také jednou mohl definitivně říci výklad ústavy. A to dělá samozřejmě Ústavní soud na základě podnětů. A jeden z těch podnětů by mohl být právě nečinnost v případě jmenování ministra zahraničních věcí,“ vysvětluje Netolický.

Celá věc má ještě jeden háček: kompetenční žalobu na prezidenta pro nečinnost formálně nemohou podat sociální demokraté, ale musí to udělat premiér. A od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše rozhodně nelze očekávat, že kvůli Pochemu, o něhož sám nestojí, půjde do konfliktu se svým spojencem na Hradě.

Reklama

Doporučované