Hlavní obsah

Babiš o rušení ANO v Brně: Nemakal jsem 10 let, aby mi to teď někdo kazil

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš v Brně řešil dosud největší vnitřní krizi hnutí ANO.

Reklama

„Musíme se radikálně distancovat od historie,“ narážel premiér Andrej Babiš na korupční kauzu Stoka.

Článek

Andrej Babiš řeší největší vnitřní krizi hnutí ANO od jeho vzniku. Aby očistil brněnskou oblast od korupční pavučiny s názvem Stoka, chce sáhnout k radikálnímu řešení. Zrušit celou brněnskou oblast s více než 200 členy a před podzimními krajskými volbami ji skládat znovu. „Musíme se radikálně distancovat od minulosti,“ řekl premiér po jednání se straníky v Brně. Narážel tak na korupční aféru na Brně-středu, kterou iniciovali bývalí členové ANO.

Jaký máte z jednání dojem?

Pozval jsem všechny členy brněnské organizace, protože jsem dostal informaci, že před návrhem na zrušení tří brněnských organizací s nimi nebyla vedena diskuze. Myslím si, že to byla chyba. Prostor tady byl. Tato celá kauza začala už po našem překvapivém umístění v parlamentních volbách v roce 2013, kdy někteří bývalí členové ODS a dalších stran zjistili, že hnutí ANO pro ně může být výtahem k moci. V roce 2014 došlo k přijetí 70 členů ne úplně standardním způsobem. Bohužel to nebylo řešeno, takže v tom vidím problém i krajské organizace.

Mluvil jste o 70 členech, které před sedmi lety přivedl do hnutí pan Jaroslav Faltýnek. Byla to chyba?

Nemám informace, že je přivedl pan Faltýnek starší. Jak jste na to přišel?

Říkali to bývalí brněnští členové.

Není to pravda. Ptal jsem se na to paní Vlčkové (bývalá místopředsedkyně krajského ANO), která je tehdy navrhovala. S panem Vokřálem jsme to dohledávali. Nevím, kdo to tvrdí.

Jak se tam tedy lidé včetně Švachuly, bývalého primátora Petra Vokřála nebo jeho pozdějšího náměstka Richarda Mrázka vzali?

Je pravda, že jsme těch 70 lidi dohledávali. Zjišťovali jsme, jak se pan Švachula do hnutí dostal. Jeho přihláška není standardně podepsaná. Ale nikdo mi není schopen říct, jak se sem dostal. Tehdy tady působil bývalý krajský předseda Bohuslav Chalupa, který byl velmi aktivní v přijímání členů. Stalo se to před šesti lety a byla to chyba. Musíme z ní vyvodit důsledky. Přišel jsem, abych si vyslechl jednotlivé aktéry. Navrhl jsem řešení. Musíme se zásadně distancovat od historie některých lidí v této brněnské organizaci. Myslím, že nejlepší řešení je její zrušení, zároveň vyhlášení mimořádného krajského sněmu, kde si všichni členové zvolí nové vedení kraje, které následně začne znovu budovat brněnskou organizaci.

Má vaši důvěru současná krajská předsedkyně Taťána Malá?

To není o mně, musí si to rozhodnout členové. Jsem přesvědčený, že většina členů jsou slušní lidé, již vstupovali do hnutí s těmi ideály, které propagujeme, ale bohužel kolegové z kraje to nepohlídali a přišli lidé, kteří zásadním způsobem pokazili pověst ANO. Byla to dlouhá diskuze. Byli tam všichni aktéři, i ty organizace, které pan Vokřál navrhoval zrušit. On měl podporu předsednictva. Škoda, že to nedotáhl. Proto jsem přišel a navrhuji takové řešení. Svoláme předsednictvo hnutí hned v úterý, kde o tom budeme diskutovat.

A rozhodnou i dnešní ohlasy členů?

Obrázek jsem si udělal. Byl jsem tady dvě a půl hodiny. Diskutovali jsme. Předtím jsme seděli na krajském předsednictvu a tento problém se měl řešit už dřív. Je to chyba krajské organizace a já chci mít jistotu, že toto vedení krajské organizace bude mít důvěru členů. Proto si myslím, že nejlepší řešení je mimořádný sněm. Tajná volba, zvolení nového vedení kraje. Je tady mnoho poctivých lidí v Brně, kteří, předpokládám, budou mít zájem nadále.

Co na zrušení oblasti říkají místní organizace?

Vystoupilo několik členů, kteří se distancovali od dřívějšího škrtání jednotlivých buněk. Čeká nás radikální řešení, ale já jiné nevidím. Dáme jasně najevo, že takové věci tolerovat nebudeme.

Jaké takové, jaký je tedy rozsah brněnského maléru?

Rozsah maléru je v tom, že nám vlezl do hnutí pan Švachula, který je obžalovaný z korupce.

Ten už je ale ve vazbě. Proč tedy rušit celou oblast?

Chceme mít jistotu, že v nějakých organizacích nejsou lidé, kteří jsou problematičtí.

Preferujete toto řešení i vzhledem ke krajským volbám?

Krajské volby na to nemají vliv. Náš hlavní cíl je vyhrát volby v roce 2021. Neobětoval jsem deset let mého života na to, aby mi to finále někdo kazil. Pokud krajské organizace vybírají lidi, kteří potom mají různé přešlapy, a má to negativní vliv na hnutí, tak jsem jasně řekl, že už nebudu takové věci tolerovat. Nesmí tu být lidé, kteří občas mají nějaký problém, a potom to má na nás negativní vliv.

Co je to tedy za lidi?

Žádné podsvětí to není. To jsou jen taková tvrzení. Vychází se z nějakých odposlechů zločince El-Talabaniho (další aktér kauzy Stoka - pozn. red). Něco říká, ale proč to říká, nevím. Setkal jsem se ve středu poprvé s panem Faltýnkem mladším a ptal jsem se ho, jak je možné, že chodí takové informace i o něm. On zásadně popřel, že by byl do Stoky zapletený, a já si myslím, pokud ho policie vůbec neobvinila a ani ho nekontaktovala, tak různé pomluvy nejsou důvodné. Také jsem se tu ptal, jestli pan Faltýnek mladší má tady nějaký vliv na členy organizace v Brně. Nikdo nezvedl ruku, i když v jiných věcech ohledně rušení organizací tady byla různá pro a proti. Takže byly různé rozepře, ale v tomto případě nikdo nereagoval. Asi se v tomto případě vytahují věci, které neexistují.

Reklama

Doporučované