Hlavní obsah

Babiš: Odložme tendr na dostavbu Dukovan až po volbách

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

aktualizováno •

Vláda chtěla původně vypsat tendr do konce letošního roku. Podle čerstvého vyjádření premiéra by to ale nebylo s ohledem na blížící se volby správné.

Článek

Výběrové řízení na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany není připravené, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) pro Radiožurnál. Vláda by podle něj měla o zakázce za více než stovku miliard korun rozhodovat až po sněmovních volbách. Kabinet měl přitom tendr na dostavbu elektrárny vypsat ještě letos.

„Jsem názoru, že o takto důležitém tendru by neměla vláda rozhodovat 10 měsíců před sněmovními volbami. Tendr zatím není připraven, probíhají konzultace s Evropskou komisí, která musí vše notifikovat, což je priorita, na níž nyní pracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, notifikace bude trvat 1,5 roku,“ cituje iRozhlas z SMS premiéra.

„Chceme předložit tu situaci na schválení stálému výboru pro jádro a probrat to s ostatními stranami, aby se na tom všichni shodli. Takže proto si myslím, že je to v situaci, kdy není co rozhodovat,“ doplnil v pondělí po jednání vlády Babiš.

A obdobně hovoří i ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO). „S tendrem máme dva roky náskok, důležité je nyní notifikační rozhodnutí. Ale v každém případě chceme všechny varianty představit na výboru pro jádro, kde jsou zástupci všech parlamentních stran. Rozhodnutí se bude týkat příštích vlád, je třeba tedy slyšet názory opozice,“ napsal Seznam Zprávám.

Vyloučit část uchazečů?

Ministr zahraničí Tomáš Petříček minulý týden pro Seznam Zprávy uvedl, že na zasedání Bezpečnostní rady státu zřejmě doporučí vyloučit ruské a čínské dodavatele. Jednání mělo proběhnout v pondělí, odložili ho však na neurčito.

Vláda v červenci schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech za zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun). Odmítla vyloučit předem z tendru některé uchazeče, jak to požadují především opoziční zákonodárci.

Jak zjistily Seznam Zprávy, v pátek se premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) setkali s generálním ředitelem francouzské elektrárenské společnosti EDF, která je jedním ze zájemců o výstavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany.

Kromě této firmy jsou mezi možnými uchazeči podle dostupných informací ruský Rosatom a čínská společnost China General Nuclear Power, americká společnost Westinghouse a jihokorejská firma Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Server iRozhlas.cz minulý týden přinesl informaci o tom, že zadávací dokumentace k výběrovému řízení podle české tajné služby a ministerstev vnitra a zahraničí dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu.

Reklama

Doporučované