Hlavní obsah

Babiš s Havlíčkem tajně jednali s francouzským uchazečem o tendr v Dukovanech

Foto: vlada.cz

V pátek proběhla klíčová schůzka premiéra Andreje Babiše a ministra Karla Havlíčka s šéfem EDF.

Reklama

aktualizováno •

Na české politické scéně vrcholí debaty o bezpečnostních aspektech tendru. Experti i opozice žádají vyloučení uchazeče z Ruska a Číny.

Článek

Poslanci v pátek ve Sněmovně válčili o bezpečnostní pojistky pro tendr na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve stejný den večer stihl ještě jiné a méně veřejné jednání o jádru.

Jak zjistily Seznam Zprávy, spolu s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (nez. za ANO) se sešli s generálním ředitelem francouzské elektrárenské společnosti Électricité de France (EDF), Jeanem-Bernardem Lévym. EDF patří k šestce společností, které se zajímají o výstavbu nových bloků v Dukovanech.

Podle Babiše, který dosud nepopsanou schůzku Seznam Zprávám potvrdil, šlo o zdvořilostní setkání. Její načasování ale nemůže být citlivější.

Evropský partner?

ČEZ plánuje tendr vypsat do konce letošního roku. A na české politické scéně se také v těchto dnech svádí boj o to, zda do tendru vpustit ruské a čínské státní firmy s ohledem na bezpečnostní a strategická rizika. V zákulisí se rovněž mluví o možnosti, že by do tendru vstoupila konsorcia firem, ruský státní gigant Rosatom s EDF spolupracuje na projektu maďarské elektrárny Paks.

„Jednalo se o zdvořilostní setkání. Generální ředitel EDF projevil zájem sejít se se mnou a ministrem Havlíčkem. Téma bylo jaderná energetika, obnovitelné zdroje a energetický mix v EU,“ řekl Seznam Zprávám Babiš. Schůzky se zúčastnil také vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Premiér se po vydání článku ohradil proti tomu, že šlo o utajené jednání. Doplnil, že se odehrálo v pátek večer na Úřadu vlády. S generálním ředitelem EDF se Babiš podle svých slov zná již déle - jednali spolu například v Paříži v roce 2018. Na svých oficiálních kanálech - prostřednictvím tiskové zprávy či sociálních médií - však o jednání neinformoval nikdo ze zúčastněných. Premiér také řekl, že nemá povinnost informovat o všech svých schůzkách.

„Diskuze se zaměřovala na úlohu jaderné energetiky v Evropě s ohledem na plán dosažení přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku a klimatické cíle, stejně tak na výzvy evropské energetické autonomie, zejména v souvislosti s projektem nového reaktoru střední síly v Dukovanech,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv francouzský velvyslanec v Česku Alexis Dutertre, který se jednání také účastnil. EDF podle něj provozuje 70 reaktorů ve Francii a ve světě. „To z ní dělá renomovaného evropského partnera,“ dodal diplomat o společnosti, kterou vlastní francouzský stát.

Podle francouzské strany jednal Lévy také s šéfem českého ČEZu, Danielem Benešem. Právě ČEZ bude tendr vypisovat.

Tajná schůzka s Rosatomem

Seznam Zprávy nedohledaly v otevřených zdrojích informaci, že by se doposud Andrej Babiš setkal takto napřímo s vysokými představiteli společností, které se o dukovanský tendr zajímají. Jsou to: ruský Rosatom, francouzská EDF, americký Westinghouse, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a společný projekt Areva a Mitsubishi Atmea.

Například v září v Praze jednal generální ředitel korejského zájemce Jae Hoon Chung, to se potkal podle zveřejněných informací s vládním zmocněncem pro jadernou energii Jaroslavem Mílem. Loni ale neavizovanou schůzku s prvním náměstkem ředitele Rosatomu Kirillem Komarovem po zjištění Deníku N vysvětloval ministr Havlíček.

Teď je ale opravdu nepřehlédnutelné načasování schůzky. V těchto dnech na české politické i odborné scéně vrcholí debaty o bezpečnostních aspektech tendru. O napětí v zákulisí svědčí i rychlé pohyby kolem důležitého zasedání Bezpečnostní rady státu. Jak již informovaly Seznam Zprávy, měla se konat v pondělí a měly se na ní řešit zejména doporučení tajných služeb a ministerstev zahraničí a vnitra do tendru nepřizvat společnosti z autoritářských zemí. Týdeník Respekt ale v pátek s odkazem na mluvčí vlády Adamcovou uvedl, že se jednání odkládá na neurčito. V Poslanecké sněmovně navíc sílí tlak opozice, která žádá vyřazení čínského a ruského uchazeče.

Premiér Babiš se k tendru v podstatě nevyjadřuje. Jedním z tlaků, který ale musí pociťovat, je dlouhodobá podpora prezidenta Miloše Zemana pro byznys s Ruskem a Čínou. Zeman je Babišovým politickým spojencem. Zároveň ale v minulosti hájil například proti hlavě státu šéfa BIS Michala Koudelku, jehož kontrarozvědka nepřímo vyřazení Rusů a Číňanů také doporučila.

Bezpečná Evropa?

EDF je z pohledu Česka strategický partner z „bezpečného“ evropského prostoru. Má ale ve svém „životopisu“ spolupráci právě s ruským státním uchazečem, například i v maďarské jaderné elektrárně Paks, kterou primárně staví Rosatom a jejíž projekt Zeman v minulosti vychvaloval. Framatome, ze tří čtvrtin vlastněný EDF, tam dodává automatizované systémy. Rosatom s EDF také v roce 2018 podepsaly memorandum o porozumění o rozvoji v oblasti inovací. Za Francouze ji podepsal právě generální ředitel Lévy.

Zdroje z bezpečnostní komunity mluví v zákulisí o možnosti, že by EDF do tendru vstoupila společně s Rosatomem.

„Na schůzce se nic takového neřešilo, bylo to společenské, informativní setkání. Vlastní tendr se řeší na úrovni investora,“ napsal k tomu Seznam Zprávám Havlíček.

Privilegované přijetí u Babiše může souviset i s vazbami Babiše na francouzskou politiku. Současný prezident země Emmanuel Macron je Babišovým spojencem na půdě Evropského parlamentu - přestože se v řadě zásadních politických témat rozcházejí a Babiš se zejména v evropské politice a svého původního postoje k EU posunul do kritičtějších poloh. Každopádně jsou v jedné frakci liberálů. Českou a francouzskou diplomacii také čeká úzká spolupráce kvůli přípravám na sebe navazujících předsednictví Evropské unii - Francouzi ho budou mít v prvním pololetí roku 2022, Praha pak naváže v druhé půlce roku.

Andrej Babiš jaderný tendr v létě také řešil s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Tehdy česká vláda odmítla podepsat dokument o rozvoji jaderné energetiky s Američany, prý aby nebyla podezírána z preferování svého klíčového spojence z NATO.

Například ale podle českých bezpečnostních institucí by případná konsorcia uchazečů o Dukovany, jejíž součástí by byly společnosti, které české bezpečnostní složky označují za rizikové, neeliminovala všechna rizika.

„Jak postavení hlavního dodavatele, tak postavení člena případného konsorcia dává jakémukoliv nebezpečnému dodavateli možnost stavbu zdržovat a blokovat a požadovat za to splnění požadavků, které by ČR v opačném případě nebyla ochotna splnit. Jinými slovy vzniká na dodavateli závislost, která mu dává možnost ČR vydírat na strategické úrovni,“ citují zprávu bezpečnostních odborníků z tajných služeb a ministerstev vnitra a zahraničí studie neziskové organizace Evropské hodnoty.

Reklama

Doporučované