Hlavní obsah

Babiš píše v dopise: Lynčujete mne. Poslanci si hrají na policii

Vicepremiér napsal premiérovi dopis, v němž se vyjadřuje k usnesení Sněmovny z minulého týdne.

Reklama

Článek

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že ho Sněmovna bez důkazů obviňuje z daňových podvodů a chce ho i soudit, takové jednání označuje za lynč. Napsal to v dopisu, jímž odpovídá premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) na výzvu k vysvětlení svých příjmů a finančních transakcí (kompletní znění dopisu najdete na konci článku).

Sobotku také vyzval, aby se od jednání Sněmovny distancoval.

Jak se domlouvali na Babiše? Podívejte se:

Večerní zprávy, pondělí 20. 3. 2017.

Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Sobotka ve čtvrtek na sociální síti uvedl, že od Babiše očekává vysvětlení transakcí, jež vyvolaly řadu vážných otázek.

Babiš v dopisu, který má ČTK k dispozici, uvedl, že podvod je trestný čin, u něhož o vině rozhoduje jedině soud. Poslanci se ale podle něj postavili do role žalobce i policie a chtějí ho i soudit. Sobotka by podle Babiše měl přenechat vyšetření „smyšlených podezření" příslušným orgánům.

Andrej Babiš a jeho vysvětlení daňových nejasností:

Babiš komentuje své daňové záležitosti.Video: Anita Baselová

„Je asi dopředu jasné, jak to dopadne. Poslanecká sněmovna mě zlynčuje! Nestačí jí mé daňové přiznání, majetkové přiznání, potvrzení mých příjmů od renomovaných auditorských společností, které jsem veřejně ukázal," napsal Babiš. Někteří poslanci se podle něj snaží aféru zveličovat a natahovat v rámci předvolební kampaně.

Babiš rovněž uvedl, že na výzvu Sněmovny bude v daném termínu, tedy do konce dubna, reagovat písemně. Je přesvědčen o tom, že veřejnosti už své příjmy vysvětlil.

Dopis ministra financí Andreje Babiše předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi.

Vážený pane předsedo vlády, reaguji na Vaše vyjádření ze čtvrtka minulého týdne v návaznosti na bod, který byl dne 15. března 2017 projednán v Poslanecké sněmovně a nesl název „Daňové podvody ministra financí“.

Podvod (ať už se to poslancům líbí, nebo ne) je vymezen v trestním zákoníku jako trestný čin a o vině a trestu u nás rozhoduje jen soud. To vyplývá z Listiny základních práv a svobod. Výše uvedeným bodem se tedy poslanci staví do role žalobce i policie, když mi nařizují, abych něco věrohodně vysvětlil. A kdo bude rozhodovat o tom, jestli moje vysvětlení je, nebo není věrohodné? Zase Poslanecká sněmovna. Obrazně řečeno, v tomto případě mě obviňují bez důkazů a na základě lží titíž lidé, kteří mě chtějí i soudit. Jak potom může být takový proces objektivní a spravedlivý, když na mě poslanci ani nechtějí počkat a dát mi prostor, abych se osobně obhajoval? Dne 15. března 2017 pan kolega Faltýnek navrhoval, abych měl možnost k bodu osobně vystoupit v 17:00 hod, ale poslanci svým hlasováním tento návrh zamítli.

Je asi dopředu jasné, jak to dopadne. Poslanecká sněmovna mě zlynčuje! Nestačí jí mé daňové přiznání, majetkové přiznání, potvrzení mých příjmů od renomovaných auditorských společností, které jsem veřejně ukázal. Tohle všechno bylo Poslanecké sněmovně málo. Spíše to působí dojmem, že jedinou snahou některých zákonodárců je celou pseudokauzu účelově zveličovat a natahovat v čase v rámci předčasně započaté předvolební kampaně.

Abych Vám, pane předsedo vlády, odpověděl na Vaše vyjádření:

1. Veřejnosti jsem své příjmy vysvětlil. Pokračoval jsem v tom na konci minulého týdne, kdy jsem ukázal klíčový posudek znalce určeného soudem.

2. Na předmětné usnesení Poslanecké sněmovny budu reagovat písemně a v daném termínu.

3. Ministerstvo financí usnesení Rozpočtového výboru nijak zohledňovat nebude, je adresováno Finanční správě.

4. Pokud pokládáte za nezbytné, abych nebyl podezírán z daňových podvodů, distancujte se od neférového jednání Poslanecké sněmovny a nechte orgán k tomu příslušný, aby tato smyšlená podezření prošetřil, a to v souladu se zákonem.

5. Dávám Vám tímto svým prohlášením jasně najevo, že podporuji nestrannost a nezávislost Finanční správy. Nikdy jsem nedělal nic jiného.

S pozdravem

Reklama

Doporučované