Hlavní obsah

Nulový posun. Zeman ve sporu o kulturu slíbil Babišovi už slíbené

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Premiér Andrej Babiš absolvoval další schůzku u prezidenta v Lánech na téma výměny na postu ministra kultury.

Reklama

Ministerský předseda ještě ráno sliboval, že se situace kolem Antonína Staňka a jeho možného nástupce Michala Šmardy vyřeší. To se však zjevně nestalo. Proč, není jasné. Andrej Babiš se totiž po schůzce s prezidentem vyhnul novinářům, z Lán ujel bočním východem.

Článek

Předseda vlády Andrej Babiš vyrazil do Lán na v pořadí už deváté jednání, které se týká odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Toho už od května odmítá odvolat prezident Miloš Zeman, kterému se nelíbí ani jméno možného nástupce – a to Michala Šmardy, místopředsedy ČSSD, kterého si sociální demokraté na kultuře přejí.

Vleklá vládní krize, kdy premiér koaličního kabinetu Andrej Babiš (ANO) na jedné straně slibuje situaci vyřešit a ČSSD hrozí odchodem, protože se to Babišovi vyřešit nedaří, však ani po středečním dějství neskončila.

Není přitom jasné, proč. Co se na schůzce premiér–prezident odehrálo?

Ministerský předseda Babiš navzdory zvyklostem ignoroval novináře, kteří na něj čekali před vstupní branou lánského zámku. Ujel bočním vchodem.

Co s Milošem Zemanem dohodl, napsal ve stručnosti na svůj účet na Twitteru. Že mu prezident slíbil, že Staněk skončí s posledním červencem. A o Šmardovi že hodlá podle Babiše Miloš Zeman rozhodnout v polovině srpna.

Nového na tom není vlastně nic. Předseda ČSSD Jan Hamáček po schůzce se Zemanem 12. července oznámil, že mu prezident slíbil Staňka odvolat k poslednímu červenci. A že o Šmardovi rozhodne až poté, co si situaci proberou sociální demokraté.

A i když se předsednictvo sociálních demokratů sešlo před devíti dny a dalo najevo, že na Šmardově nominaci trvá, ani po další schůzce na ose Zeman–Babiš není nikde řečeno, že jmenování Michala Šmardy projde.

Ještě dopoledne přitom Babiš prohlašoval, že problém s výměnou ministra kultury se dnes konečně vyřeší. „Nechci tu věc nechat na období po prázdninách,“ řekl novinářům. A dodal, že doufá, že Zeman změní názor právě na základě zmíněného rozhodnutí předsednictva ČSSD.

S předsedou ČSSD Hamáčkem se premiér sejde ve čtvrtek, aby ho o středečním setkání v Lánech informoval.

„Když odvolá ministra, musí někoho jmenovat. A já se ptám, kdo bude řídit ministerstvo. Jan Hamáček jasně řekl, že to dělat nechce. Když pověří řízením někoho z ANO, tak ČSSD nebude mít pět ministrů, ale čtyři. A to by bylo porušení koaliční smlouvy,“ komentoval pro Seznam situaci statutární místopředseda sociálních demokratů Roman Onderka.

Nechci to řešit po prázdninách, řekl před jednáním s prezidentem premiér ke kauze (ne)odvolání ministra kultury.Video: Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman k sérii schůzek mlčí. V uplynulých týdnech jen opakovaně kritizoval Michala Šmardu a zastával se Antonína Staňka.

A dal rovněž jasně najevo, že si krizi ukončí po svém. Na dotaz, zda nedělá ze šéfů ČSSD a ANO onuce, v rozhovoru pro MF Dnes řekl: „A kdo je tady prezident, pane redaktore? Prezident je ten, kdo jmenuje a odvolává ministry. Ústava nestanoví žádnou lhůtu, kdy má prezident reagovat na návrh výměny dvou ministrů. A jak říkal Václav Havel: Prezident není automat na podpisy.“

Premiér Andrej Babiš by kvůli odkládání odvolání na jedné straně a jmenování ministra na straně druhé mohl na prezidenta podat kompetenční žalobu. Ústava totiž výběr ministrů a sestavení vlády vkládá do rukou premiéra. Prezident je jen vykonavatel. Babiš ale do sporu s prezidentem jít nechce.

Ve stejnou dobu, jako jednal Babiš se Zemanem, začali senátoři projednávat ústavní žalobu na prezidenta. Jedním z bodů, kterými podle návrhu žaloby Zeman ústavu porušuje, je právě i vývoj kolem Antonína Staňka.

Reklama

Doporučované