Hlavní obsah

Babiš: Poche ministrem zahraničí nebude, s Landovským nemám problém

Jakuba Landovského si premiér Andrej Babiš v čele resortu zahraničí dokáže představit. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš cestou z Budapešti komentoval pro Seznam postup sociální demokracie při výběru ministra zahraničí.

Článek

„Není to ideální timing,“ reagoval Andrej Babiš na záměr sociální demokracie, která chce řešit situaci, kdo bude jejich kandidátem na Ministerstvo zahraničí, až po podzimních volbách.

„Myslel jsem, že to bude dřív. Potřebujeme realizovat ekonomické mise, podnikatelé nás vyzývají, abychom šli do teritorií hlavně mimo Evropu a vzali je tam a podpořili jejich exportní aktivity,“ doplnil pro Seznam premiér.

Babiš prý nerozumí tomu „co tam řeší“. Podle něj je totiž jasné, že nominant ČSSD na post šéfa diplomacie Miroslav Poche do čela resortu neusedne. „Jestli to má nějakou souvislost s komunálními volbami, to neumím odhadnout,“ říká premiér.

Zatímco o vlivném pražském sociálním demokratovi Pochem, který je v nemilosti Hradu, nechce Babiš ani slyšet, variantě, o které se v zákulisí spekuluje v souvislosti s Jakubem Landovským, se předseda vlády nebrání. „Pana Landovského znám, je náměstkem na obraně, považuji ho za seriózního člověka. Já osobně s tím nemám žádný problém,“ odpověděl Babiš na otázku, zda si současného lídra ČSSD do nadcházejících voleb v Praze dokáže v Černínském paláci představit.

Současný náměstek na Ministerstvu obrany zatím oficiálně možné angažmá na resortu zahraničí odmítá. Už za několik týdnů ale může být situace opačná. Landovský je kandidátem ČSSD na primátora v Praze, kde sociální demokraté zpravidla ve volbách nevítězí, takže pravděpodobnost, že by Landovského vytížila primátorská funkce, není příliš vysoká.

Pocheho do funkce ministra zahraničí sice navrhla ČSSD a podle týden starých výroků předsedy strany Jana Hamáčka je stále jejím kandidátem, jako šéfa diplomacie ho ale odmítá jmenovat prezident republiky Miloš Zeman. Poche požádal ve čtvrtek ČSSD, aby situaci vyřešila rychle, ale nestalo se: odložila verdikt až do doby po říjnových volbách.

Reklama

Doporučované