Hlavní obsah

Žádná osobní schůzka. Babiš pošle Zemanovi demisi vlády písemně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Končící premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš po jednání vlády na dotaz Seznam Zpráv řekl, že demisi vlády pošle prezidentovi Miloši Zemanovi písemnou formou.

Článek

Prezident Miloš Zeman pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. Lídr vznikající vládní koalice pověření přijal a bude dál jednat o definitivní podobě vlády, na níž se už domluvily koalice Spolu a Pirátů se Starosty.

Dosluhující premiér Andrej Babiš neví, kdy demisi vlády prezidentovi předá. Už ale ví, že ji pošle písemně.

„Kdy, to se musíte zeptat ve Sněmovně a pošlu to písemně,“ oznámil Babiš na dotaz Seznam Zpráv ve středu po jednání vlády.

Kdy, to se musíte zeptat ve Sněmovně a pošlu to písemně.
Andrej Babiš, předseda vlády

Šéf ODS Fiala dostal od Zemana úkol jednat s ostatními sněmovními stranami o vládě přesně měsíc po volbách. Lídři pěti koaličních stran podepsali koaliční smlouvu včetně programu i rozdělení ministerstev v pondělí.

Pověření od prezidenta jednat o vládě je v Česku nepsanou tradicí, ústava počítá až se jmenováním nejdříve předsedy vlády a poté ministrů. „Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu,“ napsal Zeman šéfovi ODS. Fiala na oznámení Hradu reagoval prohlášením, že toto oficiální pověření od prezidenta republiky přijal a bude dál jednat s koaličními partnery o definitivní podobě ministerského týmu.

Prezident Zeman se od říjnových sněmovních voleb léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Minulý týden v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že ze své strany udělá vše pro to, aby vznikla co nejrychleji vláda, se jmenováním Fialy předsedou vlády podle něj nebude problém. Mimo jiné kvůli tomu, že nynější premiér Babiš jako lídr nejsilnější sněmovní strany o jmenování nestojí, protože s ním ostatní nechtějí jednat.

Lékařské konzilium minulý pátek uvedlo, že prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a neumožňuje mu „věnovat se naplno pracovním povinnostem“. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila to znamená, že Zeman alespoň některé pravomoci hlavy státu zastávat může.

Zeman po skončení ustavující schůze Sněmovny přijme demisi nynější vlády ANO a ČSSD. Fiala po sobotní videokonferenci s prezidentem řekl, že se pak se Zemanem znovu spojí a prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu.

Reklama

Doporučované