Hlavní obsah

Covidové zpřísnění chystá vláda na pátek. Lockdown nebude, řekl Babiš

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Vláda na ranním zasedání jednala o nových opatřeních. V době, kdy počty nakažených prudce stoupají, řešila jen nošení respirátorů na univerzitách a testování zdravotníků. „Lockdown nebude,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Článek

„Situace není dobrá, znovu apelujeme na všechny občany, aby se očkovali. Jediným řešením je očkování. Na zítra ráno na sedmou hodinu svolám Radu pro zdravotní rizika,“ řekl po ranním jednání premiér Andrej Babiš (ANO). „Nebude ale žádný lockdown,“ dodal. Další zpřísnění projedná vláda na pátečním zasedání, ministři ani premiér ale nechtěli upřesnit, jak bude vypadat.

Aktuální - už přijatá - opatření se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) týkají nošení respirátorů na vysokých školách a povinnosti testování neočkovaných zdravotníků.

Anketa

Dělá vláda dost pro zastavení epidemie?
Ano
22,5 %
Ne
77,5 %
Celkem hlasovalo 10510 čtenářů.

Na vysokých školách aktuálně platí nošení respirátorů ve vnitřních prostorách, ovšem když studenti sedí na místě, například v přednáškové místnosti, mohou si ho sundat. To se od pondělí změní a respirátor bude nutný neustále. „Rozšiřujeme podmínku nošení ochrany dýchacích cest zejména na vysoké školy, kde bude alespoň 50 studentů nebo žáků na jednom místě. At jsou to vysoké školy, odborné školy, základní, nebo střední školy. Bude nutné, aby měli studenti i v rámci výuky nasazené respirátory,“ řekl Vojtěch.

Testování zdravotníků je novinkou, platit bude také od 15. listopadu. Povinně se testují prozatím pouze pracovníci v sociálních službách. „Od 15. listopadu bude povinně testován každý zaměstnanec v lůžkové péči. Zkrátka u každého, kdo přichází do kontaktu s pacienty a není očkován, tak bude povinné jednou za 7 dní testování s účinností od pondělí,“ uvedl Vojtěch.

Novinkou je i fakt, že cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území ČR, budou mít očkování proti covidu-19 hrazeno z rozpočtu ministerstva zdravotnictví.

Zdravotnická zařízení i vysoké školy se po výrocích premiéra na změny začaly chystat. „U nás je 74,9 procenta zaměstnanců nemocnice očkovaných, testování by se týkalo asi tisícovky lidí,“ řekl Seznam Zprávám například mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Připravené jsou i vysoké školy. „Už nyní probíhají velké přednášky nad 100 lidí hybridně, část studentů je přítomna a část připojena online,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant. Stejně tak povinnost nošení respirátorů i při výuce škola vyřešila před vládním nařízením. „Už tři týdny se u nás respirátory nosí neustále, až na nějaké výjimky, kdy studenti sportují nebo třeba zpívají.“

Reklama

Doporučované