Hlavní obsah

Babiš představil plán očkování. Od února se může hlásit kdokoli

Foto: Z facebookového profilu AB

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se nechal proti covidu-19 očkovat mezi prvními v Česku.

Reklama

Premiér Andrej Babiš podrobněji popsal, jak bude vypadat očkování v Česku.

Článek

Od prvního února se kterýkoli Čech může přihlásit na očkování proti onemocnění covid-19. Není však jasné, kdy se skrze rezervační systém dostane na řadu. O pořadí rozhodne především věk a zdravotní stav zájemce. V televizi Prima a CNN Prima News to řekl premiér Andrej Babiš.

Už od patnáctého ledna se budou hlásit lidé nad 80 let. „Týká se to 400 tisíc lidí,“ řekl předseda vlády. Podle něj se mohou registrovat přes internetový rezervační systém, který bude fungovat na podobné bázi jako přihlašování na antigenní testy. Další možnosti jsou přes praktické lékaře nebo přes linku 1221. „Tam si mohou tito lidé zavolat a oni za ně dotazník vyplní,“ potvrdil premiér.

Od začátku února si pak o test může říct kdokoli. Jak rychle se dostane na řadu, rozhodne především jeho zdravotní stav. Mladší zájemce s cukrovkou nebo vysokým tlakem bude mít prioritu před 65letým zdravým člověkem.

Kdo přesně prioritu určí, není jasné. Podrobnosti sdělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na úterní tiskové konferenci. Zájemci budou zařazení do databáze, a jakmile se na ně dostane řada, přijde jim SMS s termínem. „Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje. Jejich správnost pak někdo zkontroluje,“ řekl premiér s tím, že se nebojí žádného obchodování s pořadím. Přednostně mají být také očkovaní lékaři, záchranáři, policisté, hasiči, ale také učitelé a zaměstnanci orgánů na ochranu veřejného zdraví. Rezervační systém zároveň ukáže, jaký je o vakcinaci mezi Čechy zájem.

Za leden se podle Babiše má naočkovat nejméně 326 tisíc lidí z nejrizikovějších skupin. „Je na lékařích, aby očkovali a termíny stíhali,“ zdůraznil.

Babiš také přiznal, že vláda chtěla očkovací systém představit veřejnosti už před koncem roku, ale zdržely ji okolnosti ohledně nouzového stavu a schvalování státního rozpočtu.

Premiér také zdůraznil, že česká vláda má objednaných téměř dvacet milionů vakcín od pěti výrobců, ale pouze jediná je zatím schválená Evropskou unií. „Ale jsme rádi, že se to nakoupilo centrálně. Kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby se o dávky přetahovalo 27 zemí,“ uvedl.

Podle šéfa opozičních Pirátů Ivana Bartoše vláda s přípravou očkování zaspala. Poukázal na důležitost digitalizace státní správy. Místopředseda vládní ČSSD Roman Onderka opáčil, že by více očkovacích center a další detaily systému v tuto chvíli nepomohly. „Nyní dostanou vakcínu rizikové skupiny a povolání. A nejdříve ve druhém čtvrtletí dojde řada na lidi, kteří jsou zdraví a nejsou v důchodovém věku. Všechno je řešitelné,“ reagoval v pořadu Televize Prima a CNN Prima News.

Předseda KSČM Vojtěch Filip tam zároveň kritizoval, že vláda spoléhá pouze na vakcíny koupené skrze Evropskou unii. „Nesouhlasím, že bude Evropa určovat, kterou vakcínu máme používat. Není věcí evropského práva, aby nám Brusel nařizoval, co si máme koupit. To se nedá takto dělat,“ kritizoval. Je prý také třeba dořešit, kdo bude nakládat s databází zájemců o očkování. „Toto mě trochu děsí,“ dodal.

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky naopak společná domluva členských států Unie urychlila nákup vakcíny. „Nebýt Evropské unie, tak tu nyní žádné vakcíny nejsou,“ zdůraznil.

Česko za jedinou dávku zaplatilo 12 eur, tedy více než 300 korun. Babiš poznamenal, že Izrael mohl zaplatit až dvojnásobek. Zopakoval, že je možné použít z jednoho „balení“ šest dávek namísto pěti.

Premiér zatím neřekl, jestli lidé dostanou možnost si vybrat, jakou vakcínu chtějí. Prezident Zeman například už v prosinci avizoval, že si počká na jednodávkovou vakcínu. „Zatím těžko říct, jak to uděláme. Musíme se podívat, jak to funguje jinde,“ řekl Babiš.

Nechtěl také spekulovat, jestli bude Česko ještě zpřísňovat další opatření proti koronaviru. Důrazně ale odmítl, že by se mohly zavřít velké fabriky, jako automobilky. „To se nikdy nestane. Stalo se to jen v první vlně, protože o tom rozhodli šéfové fabrik, protože jim chyběly dodávky,“ vysvětlil premiér.

Není prý jasné, jak se epidemie v Česku bude nadále vyvíjet. „Každý chce předvídatelnost. Ale záleží na dodržování pravidel a my nevíme, jak se lidé budou chovat. Vůle lidí respektovat nařízení je úplně jiná než na jaře. Nejsme totalitární režim, tak se snažíme lidi přesvědčovat. Už nevím, jak jinak s tím bojovat,“ dodal premiér.

Reklama

Doporučované