Hlavní obsah
Online

Polsko řeší skandál. Vakcínu dostaly známé osobnosti, nebyly ale na řadě

Foto: Profimedia.cz

Vakcinace odstartovala v Polsku na Silvestra. Přednost mají zdravotníci.

Reklama

aktualizováno •

Domácí i zahraniční dění kolem pandemie covidu-19 sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Rizikový index českého protiepidemického systému PES zůstává třetí den za sebou na dosud nejvyšší úrovni, a to na 90 bodech ze sta. Nejhorší situace je v Královéhradeckém kraji, kde je skóre PES na 94 bodech.

- Premiér uvedl v pořadu Partie, že podle jeho informací prezident Miloš Zeman čeká na jednorázovou vakcínu firmy Johnson and Johnson.

- Za sobotu přibylo 4957 případů nového koronaviru. K mírnému zhoršení došlo u jednoho ze čtyř ukazatelů ovlivňujících hodnotu indexu PES – šíření nákazy zrychlilo mezi lidmi staršími 65 let.

- Několik veřejně známých lidí dostalo v Polsku vakcínu mimo stanovené pořadí. Přednost před ostatními skupinami obyvatel mají zdravotníci, ale to, že už vakcínu dostal, oznámil například bývalý premiér Leszek Miller nebo několik herců a hereček. Kolem toho, proč se to stalo, a zda tito lidé na očkování mělo nárok, panují nejasnosti.

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu se za poslední den zvýšil o 10 315 na téměř 1,766 milionu. O potenciálním prodloužení německého lockdownu bude jednat kancléřka Angela Merkelová s šéfy spolkových zemí v úterý.

- Itálie odložila otevření lyžařských rezortů na 18. ledna, požadovaly to jednotlivé regiony. Původně se měly sjezdovky lyžařům otevřít už příští čtvrtek. Podle vládních expertů potenciální davy na sjezdovkách představují „středně vysoké“ riziko.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ V SOBOTU:

  • Norsko zakáže pití alkoholu v restauracích a návštěvy domácností

    Norsko od pondělí zavádí přísnější protiepidemická opatření. Oznámila to dnes premiérka Erna Solbergová. Mezi opatřeními, jež mají platit do 18. ledna, je zákaz podávání alkoholických nápojů v barech a restauracích či zákaz návštěv mezi členy různých domácností, píše agentura Reuters. V Norsku se v uplynulém měsíci zrychlil růst výskytu koronaviru.

  • Němečtí politici vyzývají k prodloužení celostátní karantény

    Němečtí politici vyzývají k prodloužení celostátní karantény, jejíž platnost je stanovena do 10. ledna. Bavorský premiér Markus Söder dnes podpořil prodloužení omezení do konce ledna, nad termínem není ale podle informací německého tisku shoda. V úterý bude o tomto kroku jednat kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemích, píše agentura Reuters. Německo v posledních dnech zaznamenává relativně vysoké denní přírůstky nakažených koronavirem.

  • FN H. Králové za víkend oočkovala přes 340 lidí

    Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové má za sebou první víkend očkování proti koronaviru. Začala v sobotu ráno jako první zdravotnické zařízení v Královéhradeckém kraji a v plánu má očkovat i v dalších dnech. Očkovací dávku za oba dny dostalo více než 340 lidí, převážně zdravotníků nemocnice. ČTK to dnes řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Nemocnice ve středu 30. prosince dostala 975 dávek.

  • Argentina: procento očkovaných ruskou vakcínou má vedlejší účinky

    Argentina zaznamenala u zhruba jednoho procenta lidí oočkovaných ruskou vakcínou Sputnik V vedlejší účinky. Informoval o tom o víkendu tamní tisk. Nežádoucí účinky se projevily u 317 lidí, ruskou očkovací látku v Argentině dostalo přes 32 000 lidí. Podle ministerstva zdravotnictví ale vážnost vedlejších účinků nevybočuje ve srovnání s jinými druhy očkování.

  • Kolem 50 lidí u domu Babiše protestovalo proti vládním opatřením

    Kolem 50 lidí dnes u domu premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích u Prahy protestovalo proti vládním opatřením proti šíření covidu. Dohlíželo na ně přibližně 15 policistů. Veřejný pořádek narušen nebyl, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

  • V Británii přibylo téměř 55 000 nakažených koronavirem a 454 mrtvých

  • Vyhlídky afrických zemí směrem k vakcíně nejsou příznivé

    Africké země nemají mnoho možností, jak si obstarat vakcínu proti covid-19. Podle agentury Bloomberg to uvedl prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa, jenž zároveň předsedá Africké unii s pětapadesáti členskými zeměmi. Padesát milionů dávek své vakcíny pro zdravotníky nabídly africkým zemím americká firma Pfizer s německou BioNTech, podle Ramaphosy je ale jejich očkovací látka cenově nedostupná.

    Co se týče ostatních společností, jež vyvíjejí další vakcíny, americká Moderna dávky pro Afriku nemá, britská AstraZeneca dodávky na africký kontinent v letošním roce neplánuje. Místo toho firma Africké unii řekla, aby se domluvila s indickými výrobci vakcíny.

    Foto: Profimedia.cz

    Jihoafrický prezident a předseda Africké unie Cyril Ramaphosa.

  • Papež František zkritizoval lidi, kteří odjeli v době pandemie na dovolenou

    Papež František odsoudil všechny, kteří v době koronavirové pandemie odjeli do zahraničí na dovolenou, aby se vyhnuli lockdownům. Podle něj je potřeba ukázat větší sounáležitost s utrpením ostatních.

    Ve svém poledním požehnání tak podle agentury Reuters reagoval na zprávy v médiích o turistech, kteří kvůli nepříjemným vládním omezením kvůli koronavirové nákaze létají do jiných zemí.

    „Nemysleli na ty, kteří zůstávají doma, na ekonomické problémy mnoha lidí, které lockdown tvrdě zasáhl, ani na nemocné. Na mysli měli jen dovolenou a zábavu,“ uvedl papež.

    „To mě skutečně zarmoutilo,“ říká na videu z knihovny vatikánského Apoštolského paláce.

  • V Polsku dostali zřejmě podpultově vakcínu lidé z kultury a politiky. Podle Morawieckého jde o skandál

    První dny očkování proti koronaviru v Polsku poznamenaly kontroverze kolem toho, že několik veřejně známých lidí dostalo vakcínu mimo stanovené pořadí. Přednost před ostatními skupinami obyvatel mají zdravotníci, ale to, že už vakcínu dostal, oznámil například bývalý premiér Leszek Miller nebo několik herců a hereček. Kolem toho, proč se to stalo, a zda tito lidé na očkování mělo nárok, panují nejasnosti.

    Varšavská lékařská univerzita tento týden informovala, že nezávisle na vakcínách určených výhradně pro zdravotníky získala od státní správy hmotných rezerv několik set dávek, které bylo nutné vypotřebovat do konce roku. Z nich prý naočkovala část zaměstnanců svých nemocnic a jejich rodiny, nemocniční pacienty a 18 známých osobností, které souhlasily s tím, že budou očkovací kampaň propagovat.

    Nicméně šéf státní správy hmotných rezerv Michal Kuczmierowski agentuře PAP řekl, že lékařská univerzita žádné dodatečné vakcíny nedostala a „už určitě ne dávku pro celebrity“. Dodal, že očkování bylo určené výhradně pro zdravotníky.

    „Mediální informace o známých lidech, kromě jiného ze světa kultury a politiky, kteří se nechali naočkovat mimo pořadí, jsou opravdový skandál,“ prohlásil premiér Mateusz Morawiecki. „Neexistuje žádný důvod pro porušování pravidel,“ dodal. Ministr zdraví Adam Niedzielski oznámil, že WUM v pondělí čeká kontrola ohledně podávání očkování, také univerzita tvrdí, že chce věc vyšetřovat.

  • Johnson: Pošlete své děti do škol

    Britský premiér Boris Johnson v rozhovoru pro BBC vzkázal rodičům v Anglii, aby své potomky v pondělí poslali do škol. Považuje to za bezpečné a vzdělání pro děti znamená obrovský přínos. Většina základních škol v Anglii se v pondělí po vánočních prázdninách otevře, zavřené ovšem zůstanou školy v Londýně a v některých oblastech na jihovýchodě země. Jde o regiony, kde rychle šíří nová, nakažlivější varianta koronaviru.

    Johnson tvrdí, že chodit do školy pro děti s sebou nese „velmi, velmi malé“ nebezpečí nákazy. Nicméně školské odbory zaměstnance základních škol varovaly, že vracet se do práce je nebezpečné a doporučují, aby všechny školy přešly na distanční výuku.

  • Královéhradecký kraj registruje 442 nových nákaz

    Index koronavirového protiepidemického systému PES v Královéhradeckém kraji třetí den po sobě zůstává na 94 bodech ze sta, jde nyní o nejvyšší skóre mezi kraji. Kraj je v nejhorším rizikovém stupni z pětibodové škály. Před týdnem bylo skóre na 80 bodech. Za 24 hodin přibylo 442 nových nákaz, den předtím 149, před týdnem 263. Aktuálně nemocných bylo v neděli v kraji 6290, o 285 méně než v sobotu, ale o 1781 víc než před týdnem.

  • Německo zváží prodloužení lockdownu

    Bavorský ministerský předseda Markus Söder v rozhovoru pro list Bild am Sonntag uvedl, že by „obchody a restaurace měly zůstat zavřené do konce ledna“. Stejně tak i školy, čímž Söder zopakoval názor německého ministra zdravotnictví Jense Spahna. V tuto chvíli platí německý lockdown do 10. ledna, o jeho potenciálním prodloužení bude jednat kancléřka Angela Merkelová s šéfy spolkových zemí v úterý.

  • Le Parisien: Francie zrychluje očkování

    Mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal v nedělním rozhovoru pro list Le Parisien prohlásil, že Francie „po pomalém startu zrychluje vakcinaci“. Tento víkend začali Francouzi očkovat členy zdravotnického personálu starší 50 let.

  • Babiš: Od února se mohou na očkování hlásit všichni lidé

    Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Očkovací termín ale dostanou podle různých kritérií. Hlavním bude věk, ale také zdravotní stav. V televizi Prima a CNN Prima News to v neděli řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

    „Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje,“ řekl Babiš. Zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než například pětašedesátiletý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic. Přihlašovat se bude možné přes internet nebo prostřednictvím praktických lékařů či telefonicky.

  • V Londýně odloží urgentní operace, nemocnice jsou plné pacientů s covid-19

    Podle agentury Bloomberg hodlá britský zdravotní systém NHS zrušit a odložit plánované operace v nemocnicích napříč hlavním městem Velké Británie. A to i ty, které by mohly například pacientům s rakovinou zachránit život. Nemocnice jsou totiž zaplavené pacienty s těžkým průběhem covidu-19.

  • Indonésie chce v druhé polovině ledna zahájit vakcinaci

    Indonésie začala s distribucí třech milionů dávek vakcíny z laboratoře čínské firmy Sinovac Biotech do všech svých čtyřiatřiceti provincií. Tamní ministerstvo zdravotnictví chce podle agentury Bloomberg s celonárodní vakcinací začít nejpozději v třetím lednovém týdnu, a to poté, co očkovací látka získá povolení od indonéského úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Přednost při očkování budou mít zdravotníci a vládní zaměstnanci.

  • Marketing neřeším, naočkujeme ty, co chtějí, říká Babiš

    Premiér Andrej Babiš uvedl v pořadu Partie CNN Prima NEWS uvedl, že se nesoustředí na marketingovou kampaň na očkování. Podle něj se chce naočkovat více než 40 procent lidí a vakcín je nedostatek. „Naočkujeme ty, co chtějí a věřím, že ti co nevěří, časem uvěří.“

    Premiér Andrej Babiš dále zmínil, že prezident Miloš Zeman podle jeho informací čeká až na vakcínu firmy Johnson and Johnson, které stačí jedna dávka. Premiér to uvedl v pořadu Partie CNN Prima News. To znamená, že prezident bude zřejmě naočkován až za několik měsíců. Zmíněná vakcína je zatím oproti jiným pozadu. „Měla by být snad v dubnu,“ dodal premiér.

    V dalším průběhu pořadu premiér uvedl, že jeho informace není oficiání. „Slyšel jsem to,“ řekl. Na dotaz moderátorky, zda si prezident bude moci vybírat na rozdíl od jiných občanů konkrétní typ vakcíny, odpověděl Babiš nejednoznačně. „Možná ano, možná ne.“

  • Praha hlásí 567 nových případů

    V Praze přibylo v sobotu 567 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je o 179 nakažených více než na Nový rok. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Letošní denní nárůsty jsou ale zatím výrazně nižší než v závěru loňského roku, ve svátek a o víkendu se totiž méně testuje. Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se mají řídit opatření proti nemoci covid-19, se v hlavním městě drží třetí den na 90 bodech.

  • Ukrajina za sobotu eviduje méně případů než za pátek

    Na Ukrajině podle nedělního sdělení ministerstva zdravotnictví za uplynulý den zaznamenali dalších 4576 případů nákazy, tedy méně než v pátek. Od propuknutí pandemie testy v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel koronavirus potvrdily u 1 074 093 lidí.

    V zemi zemřelo za uplynulých 24 hodin v souvislosti s koronavirem dalších 123 lidí. Od začátku pandemie už v zemi s covidem-19 zemřelo 18 856 pacientů, zatímco 728 865 se jich vyléčilo.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy