Hlavní obsah

Babiš představil rozpočet na příští rok, počítá se schodkem 50 miliard korun

Andrej Babiš představil návrh rozpočtu na další rok.

 

Reklama

Příští rok mají růst platy ve státní sféře, důchody, dávky i rozpočet Ministerstva obrany. Na rozpočtu se dohodla koalice.

Článek

Rozpočet na příští rok počítá s růstem důchodů, platů, sociálních i nemocenských dávek nebo i růstem rozpočtu Ministerstva obrany. Navržený schodek rozpočtu 50 miliard korun vychází z dohody koalice. Rozpočet na rok 2018 představil na tiskové konferenci Andrej Babiš.

Důchody by podle návrhu rozpočtu měly příští rok stoupnout o zhruba 500 korun měsíčně, což si vyžádá proti letošku navíc 21,6 miliardy korun. Návrh dále počítá s navýšením o 21,8 miliardy korun u platů ve státní sféře. Rozpočet Ministerstva obrany by měl stoupnout o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy korun.

„Myslím si, že ten návrh je dobrý a řeší důležité věci," uvedl Babiš. Návrh počítá s výdaji 1,342 bilionu korun a s příjmy 1,292 bilionu korun.

Babiš dodal, že dnešní tisková konference je zřejmě jeho poslední veřejné vystoupení v roli ministra financí. Babiše se rozhodl odvolat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), nahradit by jej měl poslanec ANO Ivan Pilný.

Babiš dnes vyjádřil přesvědčení, že Pilný návrh státního rozpočtu převezme. „Pan Pilný tomu rozumí, tak předpokládám, že se s tím ztotožní," řekl. Prohlásil také, že svému nástupci nebude muset radit při práci na rozpočtu. Předpokládá nicméně, že jako předseda ANO bude chodit na jednání koaliční rady v případech, kdy se budou otázky spojené s rozpočtem řešit.

Návrh rozpočtu již kritizovala opoziční ODS. Navrhovaný deficit 50 miliard korun je podle strany v době hospodářského růstu nepřijatelný. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek dříve uvedl, že Babiš lže, když tvrdí, že předložil návrh rozpočtu na rok 2018. Ze zákona podle něj vyplývá, že Babiš přijde pouze s limity pro jednotlivé kapitoly, což je spíš pracovní návrh k diskusi.

Andrej Babiš vyčíslil i aktuální výši státního dluhu na 1,613 bilionu korun. Ministr uvedl, že 14 procent státního dluhu tvoří dluhy s nulovým nebo záporným úrokem. To vyplývá z vývoje v posledních letech, kdy stát prodával dluhopisy právě s tímto výnosem. Investoři tak v řadě případů fakticky státu platí za to, že mu půjčili peníze.

Reklama

Doporučované