Hlavní obsah

Pracovní doba v Česku se má zkrátit o půl hodiny denně. Babiš slyšel nové požadavky

Sjezd Českomoravské komory odborových svazů, kde promluví Andrej Babiš.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Praze se koná dvoudenní sjezd největší odborové centrály v Česku.

Článek

Premiér Andrej Babiš, šéf Senátu Milan Štěch a předseda Sněmovny a první muž sociální demokracie Jan Hamáček jsou hosty dvoudenního sjezdu největší odborové centrály. A odboráři toho využili k tomu, aby přednesli konkrétní požadavky na vládu.

„Odbory žádají růst minimální mzdy na 13 700 korun měsíčně od roku 2019,“ řekl v projevu na sjezdu šéf ČMKOS Josef Středula. Minimální mzda za poslední čtyři roky (za vlády vedené sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou) vzrostla z 8 500 na 12 200 korun.

Pracovní týden kratší o 2,5 hodiny

Odbory také žádají úpravu pracovní doby. „Chceme zkrátit pracovní týden o dvě a půl hodiny týdně, tedy o půl hodiny denně,“ prohlásil Středula. Středula řekl, že podle analýz odborů by zkrácení pracovní doby na osm hodin denně neznamenalo žádné velké ekonomické ztráty.

Odbory podle očekávání požadují také zrušení takzvané karenční doby - chtějí, aby zaměstnanci opět dostávali plnou nemocenskou od prvního dne nemoci, ať je jakkoliv dlouhá. „Zaměstnanci se v současné době bojí léčit,“ řekl Středula.

Babiš: Ekonomice se daří

Premiér v demisi Andrej Babiš svůj projev na sjezdu věnoval bilanci ekonomiky. „Daří se nám, minulá vláda byla úspěšná,” řekl Babiš. „Nemám problém diskutovat o navýšení mezd, ale ne každý je Škoda Auto nebo Bosch, my se hlavně musíme modlit, aby ta auta, která vyrábíme, pořád někdo kupoval,” prohlásil Babiš.

Za největší problém ekonomiky označil nejnižší nezaměstnanost. „Problém je, že úřady práce to nedělají dobře,” řekl Babiš. „Nejsou lékaři, nejsou sestry, musíme s tím něco dělat. Byl jsem v Bílovci, tam sestry berou 20 tisíc a odcházejí do Ostravy, kde berou 30 tisíc. Podpořím zvýšení platů sester,” uvedl premiér v demisi.

Mzdy musíme řešit specificky, nikoliv plošně, musíme vnímat, kde je největší potřeba, například ve vzdělávání, řekl Babiš. „Potřebujeme motivované učitele,” dodal.

Za skandál označil platy pošťaček. „Čtrnáct tisíc, to není možné,” řekl.

Babiš také řekl, že „jsme s vámi na jedné lodi”, když mluvil o euru. „Já to euro fakt nechci,” prohlásil.

Babiš slíbil, že vláda přestane podporovat investice, které nepřinášejí vyšší přidanou hodnotu. „BMW Hightech, investice za šest miliard na Sokolovsku, to ano, tam jednáme,” uvedl s tím, že stát bude pečlivěji vybírat, jaké pobídky investorům poskytne.

Odbory: 310 tisíc členů

Českomoravská konfederace odborových svazů má nyní asi 310 tisíc členů a po čtyřech letech bude volit své vedení.

I v dobrých časech ekonomiky je hlavním tématem sjezdu růst mezd.

Odborová centrála v minulých letech zahájila kampaň Konec levné práce, tlačila na zvyšování minimální mzdy a růst platů ve veřejném sektoru.

Platové tarify se po vyjednávání předáků s bývalou vládou zvýšily naposledy na podzim učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům veřejné sféry o deset procent, lékařům a sestrám pak o deset procent letos od ledna.

Reklama

Doporučované