Hlavní obsah

Babiš po obědě se Zemanem: Prezident mne podruhé jmenuje premiérem 6. června

Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš si chce po sestavení nové vlády říci ve Sněmovně o důvěru v týdnu od 10. července. Prezident Zeman ho opětovně jmenuje premiérem už ve středu 6. června ve 14 hodin.

Článek

Prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Na pracovním obědě spolu jednali o termínech spojených se vznikem nového kabinetu. Zeman už před setkáním uvedl, že Babiše podruhé jmenuje premiérem.

Babiš to po schůzce potvrdil. „Pan prezident mne jmenuje premiérem ve středu 6. června,” uvedl premiér v demisi Babiš. Poté sestaví vládu a jednotlivé ministry nejprve představí Zemanovi a poté požádá o důvěru Sněmovnu. „To předpokládám, že bude v týdnu od 10. července,” dodal Babiš.

Konkrétní jména budoucích ministrů nechtěl Babiš komentovat.

Potvrdilo se tak, že Babiš bude opětovně jmenován premiérem před tím, než bude znám osud oficiálně projednávaného půdorysu vlády. Tedy než členové ČSSD v referendu rozhodnou, zda má jejich strana být součástí vládní koalice s hnutím ANO, k níž už je předjednán program i koaliční smlouva.

Podle průběžných výsledků referenda, které unikají na veřejnost, jsou zatím v ČSSD příznivci vládnutí v převaze.

Kdyby však nakonec hlasování sociálních demokratů dopadlo opačně, má už Andrej Babiš vyzkoušeno jednání o variantě, při níž by složil menšinový kabinet ANO a měl k němu podporu komunistů a Okamurova hnutí SPD.

Tato varianta vlády se koneckonců ještě na začátku dubna zdála být dohodnutá, ale pak ji Babišovi odmítlo širší vedení hnutí ANO.

Reklama

Doporučované