Hlavní obsah

Babiš pro Seznam: Sirotci jsou kampaň. Syrské děti by tady nebyly šťastné

Rozhovor s premiérem: Téměř třicetiminutový rozhovor o postojích Andreje Babiše k přijímání dětských sirotků ze Sýrie. A také o novém jménu pro českou diplomacii.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Redakce položila českému premiérovi sérii otázek, jejichž smyslem bylo zjistit, proč má za to, že by Česko nemělo – byť i jen dočasně – nabídnout pomoc osiřelým dětem. A proč po čtyřech a půl letech u moci tvrdí, že se země neumí postarat o vlastní sirotky.

Článek

Český ministerský předseda je od víkendu pod palbou kritiky. A to i z vlastního hnutí ANO; podle poznatků Seznamu byla část jeho poslanců připravena vytknout mu na klubu, že svými výroky poškozuje Česko na mezinárodní scéně. Téma se stalo hlavní agendou politických vystoupení, kterými strany tradičně zahajují nový jednací týden Poslanecké sněmovny. A na programu je i pro středeční jednání. (Podrobně jsme situaci sledovali zde »)

Spouštěčem byly výroky, jimiž Andrej Babiš okomentoval návrh lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové.Ta chce, aby země poskytla útočiště padesátce dětí, které ztratily rodiče v krvavém syrském konfliktu. A žijí v některém z řeckých sběrných táborů.

Babiš návrh veřejně odmítl: „Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života. Něco o tom vím, protože moje nadace na to dávala peníze,“ uvedl v sobotním Právu Babiš.

Redakce Seznamu v úterý odpoledne pořídila s premiérem obsáhlý rozhovor, nezkrácenou verzi najdete v úvodním videu. Reportéři se jej opakovaně ptali na to, proč je podle něj padesátka osiřelých dětí pro Česko problém. Požádala ho, aby rozvedl výrok, že by u nás nebyly šťastné – zda je tedy záchytný tábor podle něj lepší variantou. A podobně.

Premiér je přesvědčený, že by se mělo primárně pomáhat českým lidem – jakkoli je na tom Česko v porovnání se Sýrií dobře. „Tady jsou stovky dětí, které by chtěly mít rodiče, mít pěstounskou péči. Mně je líto těch syrských dětí a my jim pomůžeme. Ale pomůžeme jim tam, kde jsou.”

Andrej Babiš se v rozhovoru odvolával na nejmenované odborníky, podle nichž by údajně syrské děti nebyly v Česku šťastné.

„Ano, těm dětem v Sýrii budeme pomáhat, ale u nich. My si myslíme, a odborníci to říkají, že by pro ně české prostředí nebylo dobré,” řekl. A později zopakoval: „Naše prostředí by nebylo dobré. Oni neznají takové prostředí. My bychom je sem jako vzali a dali do děcáků a tam budou zavření? Je to jiná kultura. Naše děti jsou vychovávané v jiném prostředí,” uvedl Babiš, který během rozhovoru působil velmi emotivně.

Níže si můžete pustit rozhovor Seznamu s ředitelkou řecké mise Lékařů bez hranic, kteří pomáhají ve sběrných táborech uprchlíkům. Louise Roland-Gosselinová v něm popsala, v jakých podmínkách tam lidé žijí: „Za osm let práce pro Lékaře bez hranic jsem horší podmínky neviděla v Africe ani jinde. Devět tisíc lidí nemá místo k ubytování, mnoho z nich včetně rodin žije pod igelitovými plachtami nebo pod širým nebem.”

Ředitelka mise Lékařů bez hranic pro Seznam: Horší podmínky jsem neviděla, děti v Morii páchají sebevraždy.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v rozhovoru opakovaně prohlásil také to, že Šojdrové návrh byl politicky motivovaný.

S tím, že nechápe, proč politička KDU-ČSL s něčím takovým nepřišla už třeba v roce 2015. „Já nechápu, že do toho paní Šojdrová zatahuje moji a prezidentovu manželku. To jen dokazuje, že je to politická kampaň, že se (Šojdrová) potřebuje zviditelňovat,” dodal Babiš.

Na okraj rozhovoru přišla řeč i na nové jméno pro českou diplomacii. Šéf ČSSD Jan Hamáček navrhl, aby se ministrem zahraničí stal dosavadní politický náměstek Tomáš Petříček. Připomínáme, že křeslo je neobsazené poté, co se sociálním demokratům nepodařilo na něj protlačit Miroslava Pocheho.

Andrej Babiš Seznamu řekl, že Petříčka nezná a že doufá, že se prezident proti jeho nominaci nepostaví. A také, že tím Poche skončí. „To by bylo samozřejmě špatně, kdyby tam pan Poche zůstal. Tím, že splnil tu misi, tak může znovu pracovat v Bruselu. My potřebujeme plnohodnotného ministra zahraničí. My nemůžeme mít někoho, kdo je jen loutka a někdo s ním manipuluje,“ prohlásil předseda vlády.

Tuto část rozhovoru si můžete samostatně pustit níže.

Nechci žádnou loutku, Poche by měl odletět do Bruselu, reaguje Babiš na nového ministra.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované