Hlavní obsah

Babiš: S Orbánem o jeho výzvě k odstoupení Jourové mluvit nebudu

Foto: Profimedia.cz

Věra Jourová.

Reklama

Premiér Andrej Babiš neplánuje během evropského summitu, který ve čtvrtek začíná v Bruselu, jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem o jeho výzvě k odstoupení eurokomisařky Věry Jourové.

Článek

Premiér Andrej Babiš to řekl novinářům před odletem z Prahy. Jourová Orbána rozezlila vyjádřeními v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel, kde hovořila mimo jiné o „nemocné“ maďarské demokracii.

„Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii,“ řekla Jourová a opřela se také do situace maďarských médií v zemi, jejichž většinu si podmanili lidé blízcí premiéru Viktoru Orbánovi. „Je třeba, aby EK komunikovala s vládou a parlamentem, nejen s opozicí,“ uvedl Babiš.

V Maďarsku na slova Jourové reagovala například maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová, která setrvale odmítá, že by se v Maďarsku porušovaly principy právního státu. Jourová dle jejích slov urazila Maďary a měla by rezignovat. Reakci zaslal i sám Orbán. „Tato prohlášení jsou nejen přímým politickým útokem proti demokraticky zvolené maďarské vládě, jež se stávají běžnými, ale i ponižováním Maďarska a maďarského lidu. To první je nevhodné, druhé nepřijatelné,“ napsal.

Brusel Budapešti dlouhodobě vyčítá, že v zemi oslabuje demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

Mluvčí EK v úterý uvedla, že Jourová má i nadále plnou důvěru šéfky Komise. Odmítla však odpovědět na dotaz, zda Ursula von der Leyenová souhlasí s tím, jak Češka situaci v Maďarsku popsala. Sama Jourová si za svými slovy stojí, ale Orbánův dopis nekomentovala.

Za eurokomisařku se postavil i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Rozhovor s Jourovou vyšel 26. září v souvislosti se zveřejněním výroční zprávy, v níž Komise hodnotí dodržování principů právního státu ve všech unijních zemích.

Reklama

Doporučované