Hlavní obsah

Babiš s Prymulou vyrážejí podruhé za Sputnikem. Tentokrát do Srbska

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš jede ve středu do Srbska.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se svým expertním týmem ve středu odletí do Srbska na výzvědy o jejich zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V nebo s bojem proti pandemii. Na palubě bude stejná sestava odborníků jako při cestě do Maďarska.

Článek

Premiér Andrej Babiš se ve středu vydá se svým poradcem Romanem Prymulou a expertním týmem na výzvědy k srbskému premiérovi, jak i bez souhlasu Evropské lékové agentury povolit a dovézt do Česka ruskou proticovidovou vakcínu Sputnik V, kterou Srbové očkují své obyvatele už od počátku ledna. Ti kromě ruské vakcíny využívají také čínskou očkovací látku farmaceutické společnosti Sinopharm.

Do Srbska pojede premiér podle informací Seznam Zpráv se stejným týmem jako do Maďarska. Vedle jeho poradce a exministra Romana Prymuly ho doprovodí zástupci předních nemocnic.

Společně budou podle Úřadu vlády jednat se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem a premiérkou Anou Brnabičovou a v rámci vládního programu se setkají se zástupci expertních týmů a na závěr navštíví očkovací centrum.

Foto: Facebook/Andre Babiš

Premiér Andrej Babiš v roce 2018 se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou.

V rámci středečního programu Úřad vlády vytvořil tři pracovní skupiny. První z nich bude klinická skupina, za kterou by měl jako v Maďarsku odpovídat docent Marián Hajdúch, jenž v minulosti působil jako šéf stejnojmenné skupiny při Ministerstvu zdravotnictví.

Hajdúch předpokládá, že jeho skupina se bude zabývat oblastí diagnostiky nemoci covid-19 a také zkušenostmi amerického léku Bamlanivimab. „Bamlanivimab jsme řešili i v Maďarsku, zejména indikační kritéria a organizaci podávání,“ napsal Seznam Zprávám Hajdúch.

Druhá skupina bude řešit se srbskými protějšky registraci očkovacích látek mimo Evropskou lékovou agenturu a právě na to by měl opět dohlédnout Jakub Velík, zástupce lékového ústavu, a třetí skupina bude řešit parametry a účinnost ruské a čínské vakcíny.

Podle Úřadu vlády se na výzvědy vydají stejní zástupci nemocnic jako minulý týden, mezi kterými je Hana Roháčová, šéfka infekční kliniky na pražské Bulovce, a plicní lékařka Martina Vašáková z Thomayerovy nemocnice. Motolskou nemocnici v Maďarsku zastoupí Tomáš Vymazal, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Pražský IKEM zastoupí epidemiolog Petr Smejkal.

Politická hra?

Ačkoliv se bude jednat už o druhou cestu premiéra na výzvědy, dosud přesně nevíme, jaké konkrétní informace a dokumenty vládní delegace od maďarských kolegů získala. Babiš i maďarský premiér Viktor Orbán minulý týden pouze konstatovali setkání slovy, že si předali cenné informace o tom, jak boj s pandemií zvládat.

„Získali jsme strašně moc informací o tom, jak fungují ‚antibody‘ léky. Jak fungují epidemické týmy v Maďarsku. Byly nám poskytnuty excelentní informace, na základě kterých můžeme zlepšit boj s pandemií,“ vysvětloval Babiš, který se maďarských sousedů ptal i na lék Bamlanivimab od americké společnosti Eli Lillys.

Právě americký lék a látky kasirivimab a imdevimab Ministerstvo zdravotnictví v pondělí schválilo a doporučilo používat lék na bázi takzvaných monoklonálních protilátek. A až ve středu by podle informací Seznam Zpráv mělo být známo, jak a za kolik bude pojišťovna léky proplácet.

Ministerstvo zdravotnictví však zatím konkrétní ceny nechtělo komentovat. „Jednání o nákupu těchto léčivých přípravků probíhají, a to i na úrovni EU. Proto by bylo nyní předčasné konkretizovat ceny či množství,“ napsala Seznam Zprávám Barbora Peterová, mluvčí ministerstva.

V Srbsku i Maďarsku byla ruská vakcína Sputnik V přijata na národní úrovni, a pokud by Česko chtělo ruskou látkou naočkovat svou populaci, muselo by se nejspíš vydat stejnou cestou.

Jak se totiž ukázalo minulý týden, výrobce Sputniku V dosud Evropskou lékovou agenturu nezažádal a ani nedodal podklady k registraci. Rusko se podle Evropské komise pouze začalo zajímat o to, jaké dokumenty jsou k registraci potřeba.

„EMA neobdržela žádost o autorizaci vakcíny Sputnik V. V této fázi předložil výrobce agentuře žádost o vědecké poradenství. Jedná se o zavedený proces, který je k dispozici všem společnostem za účelem usnadnění přípravy jejich výzkumného programu,“ napsal severu Echo24 Salvador Ruiz Carrillo de Albornoz, mluvčí EMA.

Ministerstvo: Je zbytečné spekulovat

Seznam Zprávy už minulý týden informovaly, že ministerstvo rychlé schválení již začalo řešit a ministerští úředníci byli pověřeni, aby zajistili právní možnosti, jak vakcínu Sputnik nouzově povolit i bez kladného stanoviska Evropské agentury pro léčivé přípravky EMA.

Využilo by se k tomu ustanovení zákona o léčivech. Paragraf 8, odstavec 6 tohoto zákona totiž umožňuje vakcínu v Česku použít na odpovědnost státu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale tvrdí, že preferuje, aby se vakcína využívala jenom s razítkem Evropské lékové agentury. Jeho resort však na dotaz Seznam Zpráv, zda vylučuje schválení vakcíny, odpověděl neurčitě.

„Nejbezpečnější a zároveň zcela legální cestou je schválení vakcín přes Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). O jiném postupu je proto zbytečné spekulovat,“ řekla Seznam Zprávám Peterová.

Případné povolení ruské vakcíny může udělat v současné době jenom Ministerstvo zdravotnictví, které má Státní ústav pro kontrolu léčiv požádat o odborné stanovisko.

Šéfka lékového ústavu Irena Storová na dotaz Seznam Zpráv, zda ministerstvo o odborný posudek požádalo, pouze odpověděla, že se tak dosud nestalo.

Reklama

Doporučované