Hlavní obsah

Babiš u Orbána sonduje, co se Sputnikem V. Ani Maďaři se nevyhnuli zmatkům

Foto: Profimedia.cz

Premiéři Andrej Babiš a Viktor Orbán na snímku z loňského června.

Reklama

Premiér Andrej Babiš odletí spolu se svým týmem zjišťovat, jak si Maďarsko poradilo s ruskou vakcínou Sputnik V a také s americkým lékem Bamlanivimab. Na palubě bude spolu s premiérem dalších sedm expertů.

Článek

Maďarsko má ambiciózní očkovací plány a chce jako první v EU využít i vakcíny z Ruska a Číny. Zahájení očkování pro lidi starší 80 let se ale ve čtvrtek neobešlo bez organizačních problémů a nedostatku vakcín.

Premiér Andrej Babiš už avizoval, že spolu s ním do Budapešti vyráží jeho poradce Roman Prymula nebo profesorka Martina Vašáková z Thomayerovy nemocnice. Seznam Zprávy zjistily i jména dalších expertů, kteří premiéra doprovodí.

Tři pracovní skupiny

V rámci denního programu Úřad vlády vytvořil tři pracovní skupiny. První z nich bude klinická skupina, za kterou by měl odpovídat docent Marián Hajdúch, jenž v minulosti působil jako šéf stejnojmenné skupiny při Ministerstvu zdravotnictví.

Tato skupina bude řešit především zkušenost covidových pacientů s lékem společnosti Eli Lillys - Bamlanivimab. Pokud by se ukázalo, že lék je v boji s covidem opravdu účinný, hodlá premiér ještě v pátek podle informací Seznam Zpráv přiobjednat za Česko více dávek léku, který si dává za cíl omezit množství viru v těle a zamezit těžšímu průběhu nemoci.

Druhá skupina bude řešit s maďarským protějšem registraci očkovacích látek mimo evropskou agenturu EMU - a právě na to by měl dohlédnout Jakub Velík, zástupce lékového ústavu, a třetí skupina bude řešit parametry a účinnost ruské vakcíny.

Úřad vlády Seznam Zprávám ale odkryl i další jména, mezi kterými jsou experti jednotlivých nemocnic - Hana Roháčová, šéfka infekční kliniky na pražské Bulovce, a plicní lékařka Martina Vašáková z Thomayerovy nemocnice. Motolskou nemocnici v Maďarsku zastoupí Tomáš Vymazal, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Maďaři píšou o zájmu Prymuly

Avizované Babišovy návštěvy si už ve středu všimla i maďarská média. „V České republice se zatím používají pouze vakcíny schválené v Evropské unii. V odborných kruzích i v médiích však stále častěji rostou hlasy, že je třeba zkoušet a kupovat další vakcíny,“ napsala ve zprávě agentura MTI. Připomněla, že Prymula naznačil možnost nákupu vakcíny Sputnik V. O tom mluvil exministr zdravotnictví a nynější poradce premiéra Roman Prymula v pondělním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Maďarsko je v této otázce unijním unikátem. Minulý pátek například podmínečně schválilo i čínskou vakcínu od výrobce Sinopharm, který agenturu EMA ještě o schválení ani nepožádal. Sputniku V dal maďarský regulační úřad provizorní licenci už dřív.

Mezi evropskými státy je takový krok velmi ojedinělý a jde proti společné domluvě. I proto EU chování Maďarska v této věci označila za „nevhodné“. Mezi Maďarskem a EU však jde o jeden z mnoha svárů, vláda Viktora Orbána unijním orgánům včetně Evropské komise odporuje pravidelně a bývá označována za unijního rebela.

Orbánova vláda zatím nakoupila milion dávek ruské vakcíny a vyjednává o nákupu čínské látky, která by stačila na očkování 2,5 milionu lidí. Právě vakcínou od firmy Sinopharm se chce podle svých slov naočkovat premiér Orbán, až na něj přijde řada. „Číňané mají s tímto virem nejdelší zkušenost, takže jsou nejspíš nejlépe informovaní,“ prohlásil minulý pátek.

Nevyhnuli se zmatkům a problémům

Ve čtvrtek, kdy se začalo s očkováním seniorů starších 80 let, kteří se registrovali online nebo poštou, se dostal na veřejnost ambiciózní plán, podle kterého se má za jeden víkend „při maximální propustnosti“ naočkovat zhruba milion lidí. Do vakcinace se má zapojit 102 nemocnic, 131 specializovaných klinik a dalších 5004 ordinací praktických lékařů.

Portál HGV upozorňuje na stížnosti praktiků, na nedostatek informací, zmatky a logistické problémy. Server Telex uvedl, že ve čtvrtek se z 6500 praktických lékařů mohlo začít s očkováním starších lidí jen v 1080 ordinacích. Důvodem je, že nedorazily slíbené dávky vakcíny od společnosti Moderna. Celkem se v zemi dosud naočkovalo zhruba 250 000 lidí.

V úterý dorazilo do Maďarska prvních 40 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, které vystačí k naočkování 20 tisíc lidí. K ruské a čínské vakcíně jsou Maďaři skeptičtí, vyplývá to z lednového průzkumu.

Pokud by si Maďaři mohli vybrat, kterou látkou se očkovat, ruskou vakcínu by si nechalo píchnout jen 35 procent lidí, v případě čínské očkovací látky dokonce jen 27 procent. Výrazně vyšší podíl zájmu o očkování Sputnikem V je v kategorii příznivců Orbánovy vlády (55 procent), voliči opozičních stran jsou k ní mnohem skeptičtější (mezi 4 a 24 procenty).

Reklama

Doporučované