Hlavní obsah

Babiš se nemusí omlouvat za výroky o zaplacených demonstrantech

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Odvolací senát změnil rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ, který loni omluvu demonstrantce přiznal.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat za své tvrzení, že demonstranti na předloňských protestech proti vládě byli zaplacení. Pravomocně o tom dnes rozhodl středočeský krajský soud. Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Předseda vlády podle ní svými vyjádřeními zasáhl do jejích práv.

Odvolací senát v čele s předsedkyní Hanou Lojkáskovou změnil rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ, který loni omluvu demonstrantce přiznal. Soud uvedl, že Babišovy výroky nesměřovaly vůči Filipové. „Hovořil o skupině lidí, která proti němu protestuje již rok a půl, účastní se všech mítinků, a byla dokonce na jeho svatbě,“ pronesla soudkyně. Ze soudního řízení ale podle ní vyplynulo, že se žena účastnila až předloňské červencové demonstrace, po které tvrzení o zaplacených demonstrantech zaznělo.

Aleš Rozehnal - advokát Filipové - redakci Seznam Zpráv sdělil, že je připraven podat dovolání. „Andrej Babiš označil všechny demonstranty účastnící se demonstrace konané v době jednání o důvěře vládě za zaplacené. Na tom nic nemění fakt, že následně změkčil své tvrzení tím, že neříká, že jsou zaplaceni všichni,“ uvedl Rozehnal.

Dodal, že se rovněž neztotožňuje s názorem soudu, že paní Filipová nemá právo na satisfakci, protože si ji svými veřejnými vystoupeními zařídila sama. „Pokud někdo aktivně chrání svoji čest a důstojnost, neznamená to, že by mu měla být odepřena ochrana soudní. Není možné, aby politik mohl lhát, urážet a zesměšňovat své názorové oponenty z řad občanů, aniž by takové jednání bylo nějak sankcionováno.“ řekl.

Odvolací senát změnil rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ, který loni omluvu demonstrantce přiznal. Uznal Babišovo odvolání, podle kterého výroky nebyly způsobilé zasáhnout do práv Filipové. Žena podle předsedkyně senátu nepředložila důkazy, že by jí byla způsobena újma. „Skutečně ty výroky nesměřovaly vůči žalované,“ uvedla.

Soudkyně Simona Kačerová z Okresního soudu Praha-západ přitom loni žalobě Janě Filipové vyhověla.

V rozsudku Kačerová napsala, že demonstranti mohli čekat, že budou kritizováni, a jsou povinni kritiku v rozumné míře snášet. „Nejsou však povinni tolerovat nepravdivou kritiku, křivá obvinění a dehonestaci svého přesvědčení,“ napsala soudkyně v rozsudku.

Ukázalo se pak, že Andrej Babiš má informaci o placení demonstrantů jen z doslechu.

Na svoji obranu totiž uvedl, že vycházel z výroku poslance ANO Pavla Růžičky. Ten prohlásil, že když po jedné demonstraci odcházel ze Sněmovny, zaslechl skupinu lidí, kteří byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Filipová se zúčastnila demonstrace loni 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru.

Babiš v reportáži o této akci pak ještě následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidé“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Podle Okresního soudu Praha-západ si však premiér i díky spolupracovníkům, které kolem sebe má, měl nejdříve informace od poslance Růžičky ověřit a pak demonstranty kritizovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované