Hlavní obsah

Babiš: Do 15. června podám na Slovenskou republiku žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva

Brífink po jednání ministryně Jaroslavy Němcové s premiérem Andrejem Babišem.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Týden před výsledky vnitrostranického referenda ČSSD, ve kterém straníci definitivně rozhodnou o vstupu do koalice s hnutím ANO s podporou komunistů, se premiér Andrej Babiš sešel s ministryní práce a sociálních věcí v demisi Jaroslavou Němcovou.

Článek

Opětovně jmenovaný premiér musí řešit zamítnutí jeho dovolání slovenským nejvyšším soudem ve sporu s Ústavem paměti národa (ÚPN) o jeho spolupráci s komunistickou StB. Soudy dříve rozhodly, že je Babiš veden jako agent neoprávněně. Verdikty ale zrušil slovenský ústavní soud kromě jiného proto, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN.

Krajský soud poté Babišovu žalobu proti vedení ve svazcích StB letos zamítl, proti čemuž podal premiér dovolání.

Důvody zamítnutí Babišova dovolání budou podrobně rozvedeny v písemném vyhotovení rozhodnutí. Advokátní kancelář, která Babiše zastupuje, zatím nechtěla informaci komentovat, protože ještě nemá rozhodnutí k dispozici.

„Do 15. června podám žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Budu žalovat Slovenskou republiku,“ řekl k tomu premiér Babiš.

Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s šéfkou Ministerstva práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou a zástupci České správy sociálního zabezpečení. Mezi hlavními tématy byly mimo jiné činnost ČSSZ a e-neschopenka.

„Nezastavili jsme projekt e-neschopenky,“ odmítla dřívější informace médií ministryně v demisi Němcová.

Němcová k dnešnímu dni zatím s premiérem Andrejem Babišem svoji budoucnost neřešila. Její křeslo má podle dohody připadnout sociální demokracii, která do vlády nominuje Petra Krčála. Němcová podle všeho počítá s tím, že se vrátí ke svému předešlému působení expertky na financování zdravotní či sociální péče.

Týden před koncem referenda ČSSD, ve kterém straníci definitivně rozhodnou o vstupu do koalice s hnutím ANO s podporou komunistů, musí Babiš ještě řešit personálie ve své straně. Stále totiž není jasné, kdo bude jaké resorty za ANO spravovat.

Celý seznam ministrů chce Babiš předložit prezidentovi Miloši Zemanovi příští víkend, tedy v termínu po 15. červnu, kdy už budou jasné výsledky referenda.

Reklama

Doporučované