Hlavní obsah

Babiš se snažil přesvědčit odpůrce úředních maturit. Neuspěl

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš a zástupci škol se v otázce podoby letošních maturitních zkoušek neshodli.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel s autory otevřeného dopisu, kteří protestují proti udělování úředních maturit. Účastníky videokonference předseda vlády nepřesvědčil.

Článek

Babiš vyzval zástupce vedení školských organizací k dialogu poté, co mu adresovali otevřený dopis. V listu se signatáři ohrazovali proti návrhu premiéra letošní maturity kvůli epidemii koronaviru zcela zrušit a nahradit je takzvanými úředními maturitami, o čemž šéf kabinetu informoval minulý čtvrtek.

„Premiér stále trvá na své úřední maturitě. A my si stojíme za tím, že nějaká maturita by měla být. Ještě se jedná o úpravách, ale ty už nechávám k představení panu ministrovi školství,“ uvedla pro Seznam Zprávy Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR.

Premiér o videosetkání se zástupci škol informoval mimo jiné ve videu na svém facebookovém profilu. „Dnes ráno jsem mluvil se zástupci různých asociací vedenými paní Schejbalovou a diskutovali jsme, co je spravedlivé a jak by maturitní zkouška měla vypadat. Oni na to mají velice striktní názor, že není potřeba to nějak měnit,“ řekl Babiš. Seznam Zprávy požádaly Úřad vlády o oficiální zhodnocení schůzky ze strany premiéra. Zatím však neodpověděl.

Co je úřední maturita

Maturanti by letos podle premiéra Babiše mohli mít známky podle průměru za celé své studium. Řekl, že od studentů dostal stovky e-mailů. Podle něj by jim úřední maturity pomohly zvládnout napětí, ve kterém se nacházejí kvůli epidemii covidu-19. Zaměstnavatelé podle jeho vlastních zkušeností maturitu nekladou na první místo. Mnozí odborníci na vzdělávání s jeho postojem nesouhlasí.

Mezi účastníky schůzky a signatáři otevřeného dopisu byl i předseda Asociace ředitelů základních škol ČR Michal Černý. Podle jeho slov by byli představitelé školských organizací ochotní přistoupit na kompromisy, pokud by se mělo jednat o studenty, kteří během pandemie vypomáhali například ve zdravotnických zařízeních. „Jedině u studentů, kteří byli během pandemie ‚nasazení‘, jsme byli ochotní k maximálním ústupkům třeba až na úrovni úřední maturity. Naznačili jsme, že v tomto směru by naše ústupky byly velké.“ O tom, jakých úlev by se mohli letošní maturanti dočkat, se však podle Černého ještě jedná v rámci Ministerstva školství.

Jedním z problémů úředních maturit jsou také zkoušky na odborných školách. „Potřebujeme, aby žáci skutečně odmaturovali a aby bylo jasné, jestli mají potřebné kompetence pro svůj obor. Toto nemůže ministerstvem udělená maturita žádným způsobem garantovat,“ upozornil jeden z hlavních mluvčích Babišových oponentů Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA. V tomto je s ním za jedno i šéf resortu školství Robert Plaga (za ANO).

Babiš měl mimo jiné v plánu dát maturantům na výběr, jestli chtějí absolvovat klasickou maturitu, nebo dostat úřední alternativu. „Představa, že by si maturanti zvolili skutečnou maturitní zkoušku, i když by ji mohli dostat takřka zadarmo, je dost nerealistická,“ okomentoval tuto možnost Zajíček.

Podle vyjádření hlavní mluvčí signatářů Renaty Schejbalové se další jednání mezi premiérem a zástupci škol nechystá a celá věc je momentálně v gesci Ministerstva školství. Ministr školství Plaga s Babišem nesouhlasí. Ve spolupráci se zástupci škol podle svých slov dokončuje další úpravy maturitních zkoušek pro tento rok, které by měly zohlednit zejména situaci studentů pracujících kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích a sociálních službách. Maturitní zkouška je podle něj nezbytným požadavkem pro výkon řady profesí a její plošné nahrazení úředním aktem na základě studijních výsledků by podle něj znamenalo bezdůvodnou devalvaci vzdělávání.

Reklama

Doporučované