Hlavní obsah

Babiš tvrdil, že má promyšlené otvírání obchodů. Nebyla to ale pravda

Foto: ČTK, ČTK

Plány nebyly, přestože o nich premiér mluvil. Teď to oficiálně potvrdil i Úřad vlády.

Reklama

Pátrání Seznam Zpráv po premiérových plánech, jak nastartovat obchody: mluvil o kadeřnictvích a prodejnách obuvi - ale žádný harmonogram neměl.

Článek

Andrej Babiš si nasazuje brýle a do rukou bere několik stránek secvaknutých sešívačkou. „Já tady mám analýzu, jak začneme s otevíráním obchodů, samozřejmě při zachování určitých pravidel,“ listuje v papírech s modrou obálkou.

Je pátek třetího dubna a lidé v Česku se stále častěji ptají, kdy se aspoň trochu zmírní ta nejpřísnější opatření kvůli epidemii koronaviru. Třeba kdy se otevřou aspoň některé obchody. A se stejnými dotazy bombardují vládu i podnikatelé.

Premiér Babiš právě tento den ve videorozhovoru pro deník Blesk ujišťuje, že plán pro rozmrazování Česka má – dokonce přímo na svém stole.

Seznam Zprávy se od té doby snažily marně zjistit, co tedy harmonogram obsahuje, jak vznikl a kdo ho sestavil. Protože ani stále nervóznější podnikatelé nedokázali z vládních politiků vyrazit, kdy mohou počítat byť jen s částečným fungováním obchodů a služeb.

Teď je stoprocentní, že premiér podrobnou analýzu ve skutečnosti nikdy neměl. Žádný dokument popisující, co a kdy otevřít (podle vývoje epidemie), nikdy neexistoval.

Babišem zmiňovanou analýzu si Seznam Zprávy vyžádaly podle informačního zákona z Úřadu vlády. Ještě předtím totiž mluvčí vlády Jana Adamcová po opakovaných dotazech na analýzu přestala s redakcí komunikovat.

Úřad vlády nakonec poslal dva dokumenty – a ani jeden není plánem pro oživování byznysu (a není ani tou tenkou modrou složkou, z níž četl Babiš při rozhovoru pro deník Blesk). První, který vznikl koncem března, nese složitý název: Datová a informační základna pro management pandemie covid-19.

Vypracovalo ho Ministerstvo zdravotnictví a jedná se například o souhrn tehdy aktuálních statistik, včetně grafů, jak se dosud v Česku epidemie vyvíjí. Nebo co tato čísla říkají o efektivitě vládních nařízení. Součástí je také předpověď, že v polovině dubna by mohlo být v zemi osm tisíc případů nákazy.

Dokument působí jako jakýsi manuál pro politiky, aby dostali rychlý přehled o základních datech a o tom, jak odborníci z Ústavu zdravotnických informací a statistiky dokážou pracovat s různými modely.

O otvírání obchodů ani slovo.

Spousta čísel, byznys žádný

Druhým, devítistránkovým materiálem poskytnutým Úřadem vlády je předkládací zpráva pro poslance, kteří 7. dubna hlasovali o prodloužení nouzového stavu. „Prodloužení vládních opatření poskytne pro uplatnění chytré karantény a vyššího počtu prováděných testů prostor a umožní nám poznat epidemiologii covid-19 v České republice a opatření tak dále cíleně a lépe řídit,“ stojí v něm.

Obsahuje také přehled, jak na situaci kolem koronaviru reagují různé evropské země. A opět: žádná data o tom, jak má postupně startovat ekonomika v návaznosti na vývoj epidemie.

Už začátkem dubna přesně tohle kritizovali zástupci byznysu i opozice: že v době tuhých restrikcí chybí výhled, co dál. Samozřejmě takový, který by zemi postupně vracel do normálu a zároveň nenechal epidemii propuknout v plné síle.

„Přitom je to tak jednoduché, stačí říct: Když bude počet nakažených takový a takový, uděláme tohle a tohle. Všichni by přeci pochopili, když se situace zhorší a plány by se změnily,“ řekl už dříve Martin Jiránek (Piráti), místopředseda hospodářského výboru Sněmovny.

„Vypadá to, že premiér rozhoduje podle toho, co si přečte na Facebooku,“ dodal Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Co ocení ženy na Facebooku

Skutečně to vypadalo, že Babiš bez analýzy pouze vypouští to, co ho zrovna napadlo. Koncem března hovořil o tom, že „ženy ocení, pokud si budou moci zajít na kosmetiku nebo ke kadeřnici“. Jindy zase plánoval otevřít školy a školky, ovšem za podmínky, kterou nelze v praxi uskutečnit: že děti od sebe budou udržovat metrové rozestupy.

Že vláda pravděpodobně nemá žádný harmonogram uvolňování, podpořený názory odborníků, se ukázalo po Velikonocích. Na Ministerstvu zdravotnictví vznikla teprve tehdy skupina, která měla konkrétní kroky navrhnout - v čele s epidemiologem Rastislavem Maďarem. A až v dalším týdnu vláda představila plán otevřít do první poloviny června postupně obchody, školy a restaurace.

Ve čtvrtek pak vláda tenhle plán ještě zrychlila. Obchody se otevřou o dva týdny dříve, nákupní centra dokonce o měsíc. Šéf „rozvolňovací“ expertní skupiny Rastislav Maďar už ostatně v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se mu z epidemiologického hlediska odchýlení od původního plánu nelíbí.

Reklama

Doporučované