Hlavní obsah

Babiš už kmotry nepotřebuje, říká první žena TOP 09. Kdy se opozice stane vážným soupeřem ANO?

Výzva s Markétou Pekarovou Adamovou: Spousta voličů považuje hlas pro nás za ztracený.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mohla se stát nástupkyní Miroslava Kalouska v čele strany, ale uvolnila cestu Jiřímu Pospíšilovi. Markéta Pekarová Adamová ve Výzvě vysvětluje, proč svého rozhodnutí navzdory malým preferencím strany nelituje.

Článek

„Je pravda, že rozdrobenost opozice nahrává hnutí ANO jako tomu nejsilnějšímu,“ přiznává poslankyně a první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Andrej Babiš o víkendu na sněmu svého hnutí bez problémů obhájil post předsedy a prohlásil, že nechápe, proč „tady někdo straší ohrožením demokracie a návratem totality“.

Pekarová Adamová ale právě o šéfovi ANO mluví jako o tom, kdo demokracii ohrožuje: „Kombinuje ohromný střet zájmů. Je ztělesněním oligarchy, který nepotřebuje prostředníky a kmotry, on sám je kmotrem kmotrů v české politice.“

Pokud takto smýšlí vícero opozičních stran, oscilujících kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny, proč se nedomluví na společném postupu? „Promlouvají do toho stranické a osobní věci,“ říká první místopředsedkyně TOP 09 zejména směrem ke KDU-ČSL. Pochvaluje si alespoň, že šéf strany Jiří Pospíšil zatím dokázal dotáhnout do konce jednání se Starosty a nezávislými o společné kandidátce do evropských voleb.

Nebyla by ale ona sama jako předsedkyně TOP 09 aktivnější a pro preference strany prospěšnější? Proč vlastně odmítla tento nabízený post? I o tom mluví ve Výzvě.

Ukradené množírny?

V druhé části rozhovoru odpovídá na otázky týkající se návrhu na přísnější postihy za týrání zvířat a provozování takzvaných množíren. Minulý týden tento návrh, který předložilo 77 poslanců z různých stran, prošel v Poslanecké sněmovně do dalšího čtení. Stalo se tak poté, co se k přísným trestům přihlásil i předseda vlády Babiš. „TOP 09 hned začala křičet, že jsme jim to ukradli,“ rozčiloval se na víkendovém sněmu hnutí ANO.

I na to Markéta Pekarová Adamová reaguje – ANO si podle ní zjistilo, že lidem týrání a množírny vadí, a proto návrh podpořili. „Jsme za to rádi. Podepsalo to 22 poslanců ANO. Až teď dostali pokyn.“

Jak hluboké jsou příkopy mezi opozičními stranami? Má opozice lídra, který by byl protiváhou Andreje Babiše? Proč se podle ní část ODS neliší od SPD Tomia Okamury? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované