Hlavní obsah

Finále Babišova vyšetřování. Co je teď jinak v případu Čapí hnízdo

Zvrat v kauze Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Deset otázek a odpovědí o případu premiéra v demisi Andreje Babiše a jeho farmy Čapí hnízdo.

Článek

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek už není mezi obviněnými, pro předsedu a premiéra v demisi Andreje Babiše případ pokračuje.

Žalobci ve čtvrtek rozhodli o stížnostech, které si proti stíhání podalo všech 11 obviněných, jenom čtyři z nich - mezi nimi právě Faltýnka - vyslyšeli.

Co toto rozhodnutí znamená, vysvětluje 10 následujících otázek a odpovědí.

1. Žalobce rozdělil skupinu 11 stíhaných na dvě. Jak se nyní jejich postavení v kauze liší?

Pro místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a manažery Jana Platila, Zdeňka Kubisku a Luďka Kalivodu případ končí. Žalobci uvedli, že u nich bylo obvinění zrušeno, protože se jim takzvaně nepodařila prokázat subjektivní stránka stíhaného jednání. Pro sedm lidí v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem, pro jeho manželku Moniku, švagra Martina Herodese nebo jeho děti vyšetřování pokračuje.

2. Kdo je tedy nadále trestně stíhán?

Jde o Andreje Babiše, Moniku Babišovou, Babišovu dceru Adrianu Bobekovou, Andreje Babiše mladšího, Babišova švagra Martina Herodese, Babišovy zaměstnance Janu Mayerovou a Josefa Nenadála.

3. Může si Andrej Babiš a další podat další stížnost?

V současné době to možné není. Až když policie ukončí za několik měsíců vyšetřování, může on a další znovu žádat o zrušení trestního stíhání. Žalobce jim buď vyhoví, nebo na ně podá obžalobu k soudu.

4. Jak je pravděpodobné, že půjdou před soud? 

V této fázi, kdy žalobce jejich stížnosti odmítl, je pravděpodobné, že státní zástupce bude chtít případ dostat k soudu. Změnit by se to mohlo zřejmě jen tehdy, kdyby obvinění přišli s novým dokumentem nebo svědectvím, které by pro žalobce znamenaly zvrat v případu.

5. Jakou roli v případu měli podle původního obvinění lidé, jejichž stíhání bylo nyní zastaveno?

Všichni shodně působili ve firmách, kterým patřila farma Čapí hnízdo před tím, než byla schválena dotace z Evropské unie ve výši zhruba 50 milionů korun. Tento případ je o tom, že právě tuto unijní dotaci získala farma podle policie neprávem. Jelikož bylo u nich stíhání zrušeno, je možné, že se podle žalobců na tomto podvodu nepodíleli.

6. Jaká je podle vyšetřovatele role těch, jejichž stíhání pokračuje?

Jak ve Sněmovně už v roce 2016 prohlásil Andrej Babiš, v době, kdy firma získala dotaci, vlastnili ji jeho děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš mladší a také bratr Babišovy manželky Martin Herodes. Jana Mayerová byla tím, kdo žádost o dotaci za farmu Čapí hnízdo a všechny její přílohy podepsal a následně odnesl na regionální dotační úřad. Josef Nenadál ji dával plnou moc k podpisu některých dokumentů a působil také ve firmě Farma Čapí hnízdo. Andrej Babiš byl podle policie mozkem celé operace.

 7. Jaké byly důvody pro zastavení stíhání? Proč jim žalobce nevyhověl?

Proč u sedmi lidí nebylo stíhání zrušeno, se zatím neví. Žalobci pouze uvedli, že v jejich případě nebyly stížnosti důvodné. Seznam popsal, že dva z těchto lidí chtěli své obvinění zrušit a odkazovali se na svůj špatný zdravotní stav. Šlo konkrétně o dvě děti Andreje Babiše. Obě žalobcům předkládaly i zprávy od lékařů, které to měly potvrzovat. Jenže jelikož jejich stíhání pokračuje, je možné, že podle státního zástupce nebyly ty důvody tak vážné, aby obvinění zrušil.

8. Jaké jsou politické dopady pro Babiše a pro ANO?

Fakticky se toho moc nezmění, protože jediný kandidát hnutí ANO na premiéra Andrej Babiš je dál stíhán. Lze ale očekávat, že politici z hnutí ANO budou kritizovat policii a žalobce, protože čtyři stíhání byla zrušena.

9. Může to zkomplikovat sestavení nové vlády?

Tato kauza je důvod, proč dosud vláda nevznikla. Výtka ČSSD, aby v čele vlády nestál stíhaný člověk, tak nepadá.

10. Co je momentálně s dotací na Čapí hnízdo? 

Jelikož Ministerstvo financí řeklo, že dotaci zhruba 50 milionů korun takzvaně vyjmulo z financování Evropské unie, žádné peníze Česko do Bruselu vracet nebude. Teď je případ ve fázi, že opravu farmy Čapí hnízdo zaplatila Česká republika. A nyní dotační úřad řeší, zda bude peníze vymáhat po nástupnické firmě IMOBA, které dnes farma patří a která spadá do holdingu Agrofert.

Reklama

Doporučované