Hlavní obsah

Kdo zaplatí 50 milionů? Pokutu za Čapí hnízdo může zabrzdit policejní vyšetřování

Kdo zaplatí 50 milionů korun za Čapí hnízdo?Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dotační úřad by mohl chtít zpět vyplacenou dotaci po majiteli Čapího hnízda. Může mu také udělit pokutu.

Článek

Vybudování farmy Čapí hnízdo nebude definitivně podpořeno z evropských peněz. Poté, co to nyní potvrdilo Ministerstvo financí, se otevírá otázka, kdo za opravu farmy zaplatí.

Krajní možností je i to, že současný vlastník Čapího hnízda – společnost IMOBA – bude muset zaplatit dvakrát tolik, než dotační úřad na projekt poskytl. To v případě, že proti němu dotační úřad nasadí nejtvrdší postup, jak zmiňuje smlouva o poskytnutí dotace.

Případ bude řešit středočeský dotační úřad. Jeho ředitel Kamil Munia zatím stále konkrétně neodpovídá na otázku, jak bude vůči Čapímu hnízdu postupovat.

„Samozřejmě jsou tam různé varianty. Budeme to řešit až podle toho, z jakých důvodů nějaká ta věc nastane,“ uvedl.

Podle auditora, který je obeznámen s detaily případu Čapí hnízdo, by však dotační úřad měl o peníze za podezřelou dotaci usilovat.

„Úkolem Regionálního operačního programu Střední Čechy je, aby prostředky, které nebyly vynaloženy v souladu se smlouvou o dotaci, vymohl zpátky. A zároveň aby uplatnil smluvní pokutu,“ řekl Seznamu auditor Lukáš Pečeňa ze společnosti Good Governance, jež případy dotací řeší.

Pokuta se může podle smlouvy, kterou firma s dotačním úřadem podepsala, vyšplhat až do stejné výše, jako je přidělená dotace.

Tuto sankci může současný vlastník Čapího hnízda dostat během desetileté lhůty od okamžiku udělení dotace. Lhůta tak skončí na konci roku 2020. A není jisté, zda se stihne do této doby pokutu udělit.

Jiné dotační úřady v Česku totiž o pokutách běžně rozhodují až poté, co je ukončeno policejní vyšetřování. Kauzu Čapí hnízdo policie už zhruba dva roky vyšetřuje a může ji prověřovat ještě řadu měsíců.

Pokud by přece jen vlastník Čapího hnízda pokutu dostal, nebude tento trest definitivní. Bude možné se proti němu ještě odvolat.

Reklama

Doporučované