Hlavní obsah

Babiš už zná tajné číslo. Bylo seškrtáno na třetinu, ale ani na to nejsou peníze

O peníze se nestarejte, říkal premiér v regionech. A jak to teď udělá, když na jejich návrhy nemá?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Materiál o Babišově investičním plánu: z požadovaných 3,5 bilionu korun vybralo ministerstvo pro místní rozvoj „prioritní“ investice za 1,33 bilionu korun. A chce dál škrtat.

Článek

Babišovou vládou slibované velkolepé investice se smrskly na třetinu. A to ještě jen v případě, že větší část zaplatí někdo jiný než kabinet ze státního rozpočtu.

Z požadovaných 3,5 bilionu korun (17 tisíc projektů, o které si řekli na Babišovu výzvu v regionech) vybralo ministerstvo pro místní rozvoj „prioritní“ investice za 1,33 bilionu korun do roku 2022.

Vyplývá to z interního materiálu ministerstva pro místní rozvoj pod názvem „informace o průběhu práce na tvorbě Národního investičního plánu“, který ministryně Klára Dostálová předloží vládě. Redakce Seznamu má tento dokument k dispozici.

Kde na to vezme, nenapsala

„Mapování investic ukázalo, že míra připravenosti jednotlivých projektů je relativně nízká – pouze zhruba čtyřicet je připraveno k realizaci,“ píše ministryně Dostálová ve své zprávě.

A předkládá tabulku s výčtem vybraných investic, z nichž většina jde na dopravu – celkem za 925 miliard korun. Na druhém místě jsou projekty ministerstva průmyslu a obchodu se 103 miliardami, následuje životní prostředí s částkou 118 miliard.

I tak je navržená suma ve výši 1,33 bilionu korun – během dvou let – naprosto nesmyslná. Vždyť ve státním rozpočtu činí investice zhruba 120 až 130 miliard korun ročně.

Ministryně Dostálová se ve svém dokumentu vůbec nezabývá tím, kde potřebné peníze vezme. „Těch 3,5 bilionu korun jsou investice do roku 2030 a těch 1,33 bilionu korun jsou preference resortů do roku 2022,“ stručně poznamenal mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Videa:

1. Jak Babiš říkal, o peníze se nestarejte (2018)…

Reportáž z roku 2018 - silnice, nemocnice, peníze seženeme.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

2. … a jak to dopadlo (2019)

Reportáž pořadu Sněmovní 4 o tom, jak si po roce stojí Babišovy sliby.Video: Václav Dolejší

Je to jen „sběr dat“

Ze slova „preference“ lze tušit, že ani tato čísla nejsou reálná. „V současné době se ještě dokončuje mapování míry připravenosti a dalších detailů jednotlivých projektů,“ naznačuje Dostálová v dokumentu, že se ještě bude škrtat.

Její mluvčí Vilém Frček doplnil, že ani po prvních škrtech se nejedná o projekty, které budou automaticky realizovány.

„Toto je mapa investičních potřeb. Tyto projekty budou nyní posuzovány z hlediska strategičnosti, finanční efektivity, proveditelnosti, socioekonomické hodnoty a technické připravenosti. Co se týká zdrojů, projekty mohou být financovány z EU prostředků, nově založeného Národního rozvojového fondu anebo při využití PPP financování,“ řekl mluvčí.

Ministryně si je vědoma, že stát takové možnosti nemá, a doporučuje proto větší zapojení privátního kapitálu do veřejných projektů. Jenže s takzvanými PPP projekty nejsou v Česku téměř žádné zkušenosti.

Nad dokumentem ministryně Dostálové si vzal nově dohled vicepremiér Karel Havlíček, podle něhož je plán součástí národní investiční strategie. A ministerský dokument nepovažuje za finální verzi, ale jen jakýsi „rozsáhlý sběr dat“.

Kabinet chce sehnat peníze na investice přes nově vytvořený investiční fond, kam by podle Babišových představ dobrovolně přispívaly banky i velké firmy.

Národní investiční plán je jednou z priorit premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO, kterou se už řadu měsíců pyšní. Ve Sněmovně se chlubil, že je to jeho nápad, který vymyslel, mával jakousi brožurkou.

Video: Babiš už zná tajné číslo. Až ho zveřejní, všichni půjdeme do kolen

Babiš už zná tajné číslo. Až ho zveřejní, všichni půjdeme do kolen, říká jeho ministryně.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Premiér to přehnal

Celé to vzniklo loni na jaře, kdy Andrej Babiš objížděl zemi a vyzýval místní představitele, aby sepsali na papír všechno, co potřebují: školy, školky, dálnice, silnice, obchvaty, sportoviště, muzea, kulturní památky, nemocnice…

Premiér zároveň regiony pobízel, ať se nestarají o financování. „My ty prachy seženeme, ve finále. Takže není třeba čekat, začněte stavět,“ prohlásil Babiš například ve Zlínském kraji.

Regionální politici jsou dnes zklamaní.

„Vláda loni svými sliby vyvolala příliš velká očekávání, pak následuje zklamání. Samozřejmě se do toho propisuje ekonomická realita, jak to vlastně celé financovat. Realita státního rozpočtu v posledních letech je víc zaměřená na spotřebu než na investice,“ říká liberecký hejtman Martin Půta ze STAN.

Jeho zlínský kolega Jiří Čunek z KDU-ČSL už před časem Národní investiční plán kritizoval s tím, že není jasné, jak a kdo ho bude financovat. „Pan premiér, myslím, to tehdy v takovém tom povolebním nadšení trochu přehnal,“ říká k rok starým slibům zlínský hejtman.

Reklama

Související témata:
Místní rozvoj

Doporučované