Hlavní obsah

Babiš vyzval Sobotku, aby o něm přestal lhát

Andrej Babiš hrozí Sobotkovi soudem za jeho výroky.

 

Reklama

Andrej Babiš na internetu zveřejnil předžalobní výzvu směřovanou k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Článek

Ministr financí Andrej Babiš si nechal sepsat předžalobní výzvu, kterou apeluje na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby o něm na veřejnosti přestal lhát.

Stalo se tak zhruba čtrnáct dní poté, co Sněmovna svým usnesením označila Babiše za lháře. Podle poslanců opakovaně veřejně lhal o nulovém vlivu na média, která si koupil, přitom je zneužíval ke kompromitaci politických soupeřů. Neříkal pravdu ani o utajeném vlastníkovi luxusního resortu Čapí hnízdo - původně tvrdil, že není jeho. Tato a další pochybení mu Sobotka ve svých projevech vytkl.

„Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám Finanční správu," uvedl Babiš.

Pokud se Sobotka těchto prohlášení nezdrží, hrozí mu šéf hnutí ANO soudním řízením. Svou argumentaci opírá miliardář o to, že výroky ministerského předsedy navozují pocit, co všechno nelegálního Babiš dělá. Mají tedy povahu pomluvy, a proto negativně ovlivňují jeho pověst.

V dopisu datovaném k minulému čtvrtku proto žádá, aby se jich premiér už nedopouštěl. „V případě, že tak neučiníte, budu uplatňovat svá práva na ochranu osobnosti soudní cestou," napsal Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované