Hlavní obsah

Babiše těší Zemanova chvála. Opozice vánoční poselství kritizuje a je zklamaná

Reakce politiků: Babiš Zemanův projev pochválil, opozice je kritická i smířlivá.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana bylo podle Andreje Babiše (ANO) objektivní. Předsedu vlády potěšilo například to, že Zeman pochválil lídry ANO, ČSSD a KSČM za sestavení a podporu současné vlády. Ostatní politici prezidentův projev označili za standardní nebo nepříliš překvapivý.

Článek

„Projev pana prezidenta se mi líbil, byl nekonfrontační a objektivní, pan prezident mluvil k věci a zopakoval své všeobecně známé názory na politiku, ekonomiku a náladu ve společnosti,“ napsal premiér v SMS pro Televizi Seznam.

Zeman v projevu chválil předsedy ANO Babiše, ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa za to, že sestavili či tolerancí umožnili vznik současného kabinetu. Babiše taková chvála potěšila. „Stejně jako to, že (Zeman) podpořil náš národní investiční plán, který tady vznikl vůbec poprvé,“ uvedl premiér.

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana:

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK

Babiš souhlasí i s prezidentovou myšlenkou na zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů. „Naše hnutí má hodně zkušeností, kdy nás poražené strany obešly a spojily se všechny proti nám,“ uvedl.

K Zemanovu varování před zpomalením ekonomického růstu Babiš dodal, že kromě nedostatku pracovních sil brzdí hospodářství i špatná legislativa a byrokracie. „A souhlasím i s návrhem, aby zdravý člověk, který nechodí do práce, nemohl pobírat sociální dávky,“ dodal Babiš.

Ocenil také, že prezident podpořil setrvání českých vojáků v Afghánistánu. Uvedl, že tam bojují proti teroristům a chrání bezpečnost ČR. „To je jedna z priorit naší vlády,“ dodal.

Líbilo se mu také, že hlava státu ocenila i práci skupiny V4 (Česka, Maďarska, Polska a Slovenska), „se kterou se nám v rámci Evropské unie podařilo zvrátit migrační kvóty a udržet tak naši svrchovanost,“ dodal Babiš.

Ministr vnitra a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček na Twitteru uvedl, že ho těší prezidentova chvála vlády a to, že Zeman připomněl její nelehký vznik.

„Jsem rád, že zdůraznil členství ČR v EU a NATO a postavil se za zahraniční mise. Souhlasím, že robotizace výroby bude nezbytná, ale musíme chránit i práva zaměstnanců,“ napsal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje Zemanův projev za vyjádření konzistentních názorů českého prezidenta v politické i ekonomické oblasti.

„Jsem rád, že ocenil roli KSČM pro stabilizaci českého politického prostředí v době vládní krize. Pokud jde o mezinárodní politiku, oceňuji odmítnutí ‚špionmánie‘ a jen připomínám, že KSČM nesouhlasí s prezidentovým názorem na zahraniční mise armády,“ napsal Filip ČTK.

Opozice: Nic nového, známé názory

Předseda ODS Petr Fiala ocenil varování před zpomalením ekonomického růstu, upozorňuje ale na to, že současná vláda, kterou Zeman podporuje, situaci jen zhoršuje. Připomněl, že právě prezident kabinet spolu s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) sestavil a udržuje při životě.

„(Zeman) zopakoval svoje návrhy na povinné volby a přímou volbu starostů, které rozhodně nesdílím," dodal Fiala. Prezident podle něj zkritizoval občanskou společnost, média a kritiky současné koalice, ale o svých představách o budoucnosti země neřekl nic.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odmítl Zemanova slova, že nedávné protivládní demonstrace jsou v době svobodných voleb pohrdáním vůlí občanů. „Občanská společnost má na projevy právo, neboť demokracie se neredukuje jen na volby,“ uvedl.

Bartoš letošní poselství považuje za standardní Zemanův projev. Ocenil akcent na digitalizaci a robotizaci. Oponuje také prezidentově glose o tom, že Čína nemusí provádět v Česku technologickou špionáž, když v zemi jezdí vlaky rychlostí 300 kilometrů v hodině. „Když jsme u té Číny, tak jim asi vlaky jezdí rychle, ale mají tam také koncentrační tábory,“ upozornil Bartoš.

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že souhlasí s prezidentovou kritikou politické hysterie, práce médií či pokusů vyvolat špionážní mánii.

„Naše hnutí také plně sdílí kritické názory prezidenta na vyplácení sociálních dávek osobám odmítajícím práci,“ uvedl Okamura. Vláda by podle něj měla ČR připravovat na horší ekonomické časy. „Současná vláda se místo efektivních hospodářských kroků zabývá vyhazováním čínských mobilních telefonů z úřadů,“ uvedl.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka bylo poselství uceleným shrnutím Zemanových známých názorů. „Jen to stmelující poselství nějak chybělo,“ uvedl.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek projev neslyšel. „Jsem na obědě u rodičů, takže tradičně dám přednost oslavě Vykupitelových a svých narozenin v rodinném kruhu a oželím nepochybně hluboký zážitek diváka projevu pana prezidenta,“ uvedl.

Místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) Zemanův projev nepřekvapil. Předseda poslaneckého klubu lidovců se tak vyjádřil na svém twitterovém účtu.

Jako rozdělování společnosti označil Zemanův projev předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na svém facebookovém profilu napsal: Prezident ve svém vánočním poselství poplácal po zádech trio Babiš, Hamáček a Filip. Demonstrace proti kauzám premiéra označil za hysterickou vlnu, bagatelizoval hrozbu čínské špionáže, hovořil o imaginárních lepšolidech. A opět dělil společnost. To není projev, který bych čekal od prezidenta naší země.

Reklama

Související témata:

Doporučované