Hlavní obsah

Babišem slibovanou rekonstrukci hotelu Thermal kritizují architekti, památkáři i jeho autorka

Politický magazín Sněmovní 4 tentokrát natáčel v Karlových Varech.Video: Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková

 

Reklama

aktualizováno •

Podívejte se, jak to dopadne, když stát vlastní jeden hotel.

Článek

„Nic horšího jsem neviděl,“ prohlásil Andrej Babiš v létě 2016, když si ještě jako ministr financí prohlédl karlovarský hotel Thermal. „Je v zuboženém stavu. V zimě je v něm zima, v létě horko. Je to ale v určitém slova smyslu památka,“ dodal šéf hnutí ANO – a slíbil stamilionovou rekonstrukci.

Velkorysá nadčasová stavba architektky Věry Machoninové a jejího manžela Vladimíra ze 70. let se rekonstrukce dočkala. Už ji chystá Ministerstvo financí, které je vlastníkem hotelu kvůli jeho nepovedené privatizaci z počátku 90. let.

Jenže už v počátcích rekonstrukci kritizují někteří architekti, památkáři a dokonce i autorka, dnes devadesátiletá Věra Machoninová.

„Babička je kvůli tomu naštvaná a bojovná a říká, že přece musíme ta autorská práva aspoň trochu ctít. I když nikdo nepočítá s tím, že se nám povede tu budovu zachránit, nebo aspoň rekonstrukci usměrnit tak, aby nebyla úplně likvidační nebo nevkusná,“ říká Marie Kordovská, vnučka architekty.

Obavy má také generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková: „Ten hotel už v minulosti prošel několika opravami, ale pořád si nesl jakousi pečeť tvorby Machoninových. Touto rekonstrukcí, obávám se, budou smazány i ty poslední vrstvy.“

V čem je problém? Hlavním cílem rekonstrukce hotelu je snížit energetickou náročnost hotelu. To architekti chápou a potřebu uznávají, ale mají obavu, aby složité a náročné úpravy nezničily původní ceněnou architekturu. Nelíbí se jim také to, že na akci za 580 milionů korun nedohlíží jeden hlavní architekt, ale je rozkouskovaná do několika menších zakázek.

A co na to vlastník, Ministerstvo financí? Odkázalo na Jiřího Kadlece, který v Thermalu pracuje od roku 1974 a v současnosti působí jako manažer připravovaného projektu rekonstrukce.

„Zatím je to ve fázi projektové přípravy. Jde o zateplení pláště a rekonstrukce pokojů. Tam, kde to bude možné a dovolí to požární předpisy, se samozřejmě snažíme zachovat původní interiér,“ říká Kadlec.

Reklama

Doporučované