Hlavní obsah
Online

Prezident jmenoval nového ministra spravedlnosti. Trestně stíhaný premiér mu nevadí

Záznam: první vystoupení nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš podepsal dohodu o vládě nejprve s komunisty a pak - už za přítomnosti kamer - také se sociálními demokraty.

Článek

Šéf ANO Andrej Babiš podepsal toleranční dohodu s KSČM a vládní dohodu s ČSSD o svém druhém kabinetu.

Je to v polistopadové historii České republiky vůbec poprvé, co se komunisté dostávají takto přímo k moci.

Podpis dohody o vládě:

Slavnostní podpis dohody o vládě. Kamery byly přítomny jen té části, kdy si věrnost slíbily ANO a ČSSD.Video: ČTK

Dva týdny po jmenování vlády Babišovi chybí stále jeden plnohodnotný ministr, protože Miroslava Pocheho na Ministerstvu zahraničních věcí nechce prezident.

Na poslední chvíli Babiš měnil ministra spravedlnosti - Taťána Malá rezignovala kvůli kauze kolem svých diplomových prací, v nichž se bez citací objevila řada stránek s texty jiných autorů. Malá se tak zařadila mezi ministry s nejkratší životností čítající jen několik dní.

Prezident už jmenoval náhradníka za Malou, řízením resortu spravedlnosti pověřil člena Legislativní rady vlády Jana Kněžínka.

  • Sněmovna má nového místopředsedu

    Novým místopředsedou Sněmovny poslanci zvolili Tomáše Hanzela (ČSSD). Nahradil stranického kolegu a šéfa Jana Hamáčka, který se stal vicepremiérem v nové vládě ANO a ČSSD. Hanzel (42) neměl v dnešní tajné volbě místopředsedy dolní komory protikandidáta.

    Hanzela volilo 100 poslanců ze 174 hlasujících. Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. Výsledky oznámila místopředsedkyně volební komise Monika Jarošová (SPD).

    „Nejsem němý, nevychovaly mě srny," uvedl Hanzel, když se představoval poslancům. Narážel tím na skutečnost, že v dolní komoře do dneška ani jednou nepromluvil.

    Hanzel byl řadu let primátorem Karviné. Začátkem letošního roku ho nahradil Jan Wolf (ČSSD). Hanzel funkci opustil kvůli tomu, že se stal poslancem.

  • Prezidentův tým sdílel video ze jmenování

    Na oficiálním Facebooku prezidenta Miloše Zemana bylo zveřejněno video ze jmenování nového ministra Jana Kněžínka.

  • Kněžínek a trestně stíhaný premiér

    Trestně stíhaný premiér mi nevadí, spoléhám na nezávislé soudy.

  • Kněžínek a jeho priority

    Kněžínek slibuje dotažení zákonů, které už jsou v parlamentu. Dlouhodobé priority: největší úkol pro celé volební období je práce na novém trestním řádu, občanském soudním řádu.

    „K funkci přistupuji s velikou pokorou. Nabídku jsem dostal v noci na dnešek, na rozmyšlení jsem měl velmi krátkou dobu. Ale ve státní správě se pohybuji velmi dlouho.”

  • Kněžínek: Byl jsem jmenován plnohodnotným členem vlády

    Nový ministr spravedlnosti Kněžínek: „Hodlám se věnovat práci naplno, bez ohledu na to, jak dlouho budu v čele úřadu.”

  • Kněžínek jmenován ministrem spravedlnosti

    Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka, právníka a dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády. Pověřil ho řízením úřadu. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman tak vyhověl návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO).

    Kněžínek vystřídal Taťánu Malou (ANO), která v pondělí podala rezignaci kvůli podezření z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Zeman ji z pozice ministryně odvolal dnes odpoledne.

    Zeman už během dne avizoval, že Kněžínka na Pražském hradě přijme a následně ho jmenuje ministrem.

  • Hlava státu v akci

    Příběh kolem obsazení Ministerstva spravedlnosti se projevil i na hradním ceremoniálu, kde prezident jmenoval soudce. Nebyl tam žádný zástupce resortu a jméno 13denní ministryně Malé připomněl i Miloš Zeman. Ten v té souvislosti varoval nastupující soudce před novináři. Jsou prý cosi jako vosy, které kolem nich budou kroužit. „Snažte se je zaplácnout a nedostat žihadlo,” vypustila z úst hlava státu.

  • K faktu, že Babiš podepsal dohodu s komunisty bez přítomnosti kamer

  • Zeman jmenuje Kněžínka ministrem hned

    Prezident Miloš Zeman jmenuje v 16:30 na Pražském hradě Jana Kněžínka ministrem pověřeným řízením Ministerstva spravedlnosti.

    Andrej Babiš tedy zítra předstoupí před Sněmovnu s žádostí o důvěru pro kabinet, v němž bude jedno ministerské křeslo obsazené dočasně (Kněžínek) a jedno ministrem, který má na starosti dva úřady (Hamáček - vnitro a zahraničí).

  • Kněžínek ministrem - náhradníkem? Uvidíme

    Babiš o Kněžínkovi jako ministru spravedlnosti: Uvidíme, jestli tam zůstane, nebo jde o dočasné řešení.

  • Babiš a Hamáček podepsali

    ANO a ČSSD podepsaly koaliční dohodu. Těsně předtím - bez přítomnosti kamer - byla uzavřena dohoda o toleranci s KSČM.

    Za ANO jsou přítomni Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek, za ČSSD Jan Hamáček a šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

  • Podpis s komunisty

    Představitelé ANO a KSČM v Poslanecké sněmovně podepsali dohodu o toleranci kabinetu. Podle textu dohody, který má ČTK k dispozici, by komunisté neměli v době její platnosti vyvolat sněmovní hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu.

    Opoziční poslanci ve Sněmovně kritizovali, že premiér Andrej Babiš (ANO) přivádí komunistickou stranu poprvé od roku 1989 k moci. Nabízely se podle nich i jiné alternativy vládního uspořádání, kterým však zabránila ambice Babiše, trestně stíhaného v případu dotace na farmu Čapí hnízdo, stát se premiérem. Všechny subjekty s výjimkou ANO, ČSSD a KSČM deklarovaly, že budou hlasovat proti vládě.

  • Piráti proti vládě

    Piráti budou hlasovat proti vládě, oznamuje podle očekávání Ivan Bartoš.

  • Piráti: Andrej Babiš už nemá kde brát

    Tisková konference České pirátské strany:

    Tisková konference Pirátské strany k Babišově vládě.Video: ČTK

    Ivan Bartoš si klade otázku, v čem je druhá Babišova vláda jiná než vláda Bohuslava Sobotky, a kritizuje, že se opírá o hlasy komunistů.

    „Ukazuje se, že Andrej Babiš ztrácí lidi, kteří mají kredit ve svých oborech. Andrej Babiš nemá kde brát,” říká Bartoš nad seznamem ministrů vlády, která ve středu požádá o důvěru ve Sněmovně.

  • Fiala: Babiš skandálně zklamal

    Místopředseda SPD Fiala: Pana Kněžínka neznáme, nevíme, jaké jsou jeho odborné kvality. Ale je skandální, jak se skládá vláda. „Premiér Babiš po devíti měsících zklamal, vláda bude předstupovat před Sněmovnu a jeden ministr bude úplně chybět a druhý je navržen den před hlasováním,” říká Fiala.

  • Kůrovec na závěr

    Na závěr svého vystoupení prohlásil šéf SPD Okamura, že za kůrovcovou kalamitu mohou všechny předchozí vlády. Navrhne Sněmovně, aby vyzvala vládu k razantním krokům.

  • Okamura: Neprosazují náš program

    Tomio Okamura říká, že budoucí vláda nebude prosazovat důležité body programu SPD, proto ji Okamura a jeho poslanci podporovat nebudou.

  • Tisková konference SPD

    Tisková konference představitelů SPD.Video: Seznam.cz, ČTK

    Tomio Okamura říká, že půjde k podstatě věci. „Nepodpoříme vznik nesourodého vládního slepence ANO a ČSSD, protože bude dál prosazovat stejně špatnou politiku jako předchozí vláda. Zodpovědnost za to nese Andrej Babiš.”

  • KSČM akceptuje Kněžínka místo Malé

    Filip: Pokud bude pan Kněžínek nominován na ministra spravedlnosti, je to lepší řešení, než aby ho řídil Andrej Babiš.

Reklama

Hlavní zprávy