Hlavní obsah

Babišovi poradci si berou pacienty jako rukojmí a upozaďují rekreační uživatele konopí, tvrdí Vobořil

Jindřich Vobořil, odborník na drogovou problematiku, pro Večerní zprávy Seznamu: Problémy s hrazením léčebného konopí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co je špatně na návrhu Ministerstva zdravotnictví, který se týká hrazení léčebného konopí? A je Andrej Babiš v této otázce obklopen špatnými poradci? Hostem Večerních zpráv Televize Seznam byl odborník na drogovou problematiku a bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Článek

„Pozoroval jsem poslední dobou ty (Babišovy) posty na sociálních sítích. Nevyprovokala mě ale až tak ta oblast léčebného konopí jako ta poznámka k tomu, že pokud se bavíme o legalizaci konopí jako takového, tedy i pro rekreační účely, jde o jakousi hrozbu pro naše děti. To jednoduše není pravda. A poradci, kteří nedokážou přečíst dobu, dost riskují. Jde o veřejně-zdravotní politiku, která má dopady na mnoho lidí,“ vysvětluje Vobořil, proč poslal premiérovi káravý dopis.

Bývalý národní protidrogový koordinátor kritizuje návrh, který v lednu představilo Ministerstvo zdravotnictví. Podle toho má být léčebné konopí hrazeno z veřejného pojištění. A to z 90 procent a s limitem 30 gramů měsíčně. „Jedna věc je legalizace konopí pro léčebné účely. My máme legální přístup k léčebnému konopí, to bylo ošetřeno ještě pod mým úřadem, novelou v roce 2013. To, co se v tuto chvíli řeší, je v podstatě letitá obstrukce ze strany Ministerstva zdravotnictví, které brání její realizaci,“ říká Vobořil.

V rozhovoru pro Televizi Seznam dále uvedl, že Andrej Babiš sice stále opakuje tvrzení „jsem proti legalizaci konopí“, tu však ale nikdo nenavrhuje. „Tady nikdo nikdy nenavrhnul žádnou komerční legalizaci. To, o čem mluvíme, je samopěstování, tedy pro soukromé účely,“ tvrdí Vobořil.

„Léčebné konopí se dříve či později vydá standardní cestou, tak jak vypadají ostatní farmakologické produkty. Projde celou sítí klinických studií a bude z něj lék, který bude nebo nebude hrazen pojišťovnou,“ myslí si Vobořil. „V tu chvíli ale už půjde o něco úplně jiného, než je konopí, které si někdo pěstuje pro rekreační účely. To jsou totiž dvě úplně odlišné otázky, které někdo pořád směšuje. Na celé komunikaci Babiše a Ministerstva zdravotnictví je špatně hlavně to, že si berou pacienty jako rukojmí a směšují jejich otázku s tou, kterou je teprve třeba otevřít,“ pokračuje.

Druhou otázkou má podle Vobořila být pěstování konopí za rekreačním účelem. Tato otázka se prý týká velké skupiny lidí, která konopí užívá nárazově, aniž by tím něco léčila.

Česko v zahraničních seriálech mnohdy figuruje jako drogové překladiště. „Vede tudy cesta z Balkánu na západ, to ano, ale drogy se tu nezastavují. My tu pořád máme hlavně pervitin,“ říká Vobořil.

Představují v Česku drogy reálný problém? Řeší ho politici dostatečně, nebo jde o téma, které slyšet nechtějí? Více se dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované