Hlavní obsah

„Babišovy kauzy zastiňují práci vlády. Jestli se ukáže jeho vina, odejdeme,” řekl Hamáček

Rozhovor s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda ČSSD Jan Hamáček byl hostem v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy. Filip Horký se ho ptal na nejaktuálnější politické otázky. Mimo jiné proč sociální demokracie odejde ze Sněmovny při pátečním hlasování o nedůvěře vlády.

Článek

Vláda Andreje Babiše (ANO) bude necelých pět měsíců po jmenování poprvé čelit v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře. Opozici se ale podle všeho nepodaří kabinet sesadit, protože nedá dohromady potřebných 101 hlasů. Na tom má lví podíl i koaliční partner hnutí ANO, tedy sociální demokracie.

Páteční schůzi vyvolalo šest opozičních stran v reakci na pořad reportérů Seznam Zpráv, kde zaznělo prohlášení syna premiéra, že byl nedobrovolně odvezen na ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem, aby nemohl svědčit v případu Čapí hnízdo.

Babiš se ve Sněmovně hodlá bránit proti „lžím", které podle něj v pořadu Zvláštní vyšetřování Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka zazněly. Babiš i jeho syn Andrej v případu čelí obvinění z dotačního podvodu. Schůzi iniciovali poslanci ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří mají ve dvěstěčlenné Sněmovně 92 mandátů. Nikdo další se k nim při hlasování o nedůvěře ale už nepřidá. Vládní ANO a ČSSD i KSČM, která Babišův tým toleruje, vládu podrží.

„Nemůžeme hlasovat proti vládě, ve které sedí naši ministři,” řekl Hamáček

Poslanci ČSSD mají v plánu při hlasování odejít ze sálu. Kabinetu tím neuškodí, vyjádří ale své přesvědčení, že Babiš by měl do vyšetření kauzy Čapího hnízda vládu opustit. „Nemůžeme hlasovat proti vládě, ve které sedí naši ministři. Jediná přípustná varianta by byla demise ministrů sociální demokracie. Po diskuzi ale zvítězila varianta, kterou jsme zvolili. Tedy odchod ze sálu,“ řekl Hamáček.

Hamáček, který je zároveň i ministrem vnitra, pro Seznam uvedl, že policii se Babiše mladšího zatím vyslechnout nepodařilo. „Policie se s ním pokusila navázat kontakt na základě komunikace mezi Andrejem Babišem mladším a reportéry Seznamu. Zatím bohužel bez reakce. Jinými slovy Andrej Babiš komunikuje s reportéry Seznamu, ale nekomunikuje s českou policií.“

Babiš má podporu Miloše Zemana, který už dříve řekl, že by v případě pádu vlády sestavením nové pověřil znovu Babiše. Ten se zúčastní zítřejšího jednání, i když má nabitý program a schůze koliduje s návštěvou estonského premiéra Jüriho Ratase. Sněmovní schůze bývá při podobných hlasováních několikahodinová.

Celý rozhovor s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem je k dispozici ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované