Hlavní obsah

Babišův kabinet přiklepl miliardové bonusy vybraným firmám. I těm z Agrofertu

Foto: vláda.cz

Nařízení podepsal Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec. Brabec jej připravoval s vládním kolegou Karlem Havlíčkem.

Reklama

Až 3,7 miliardy korun má jít stovce vybraných firem jako kompenzace za rostoucí ceny emisních povolenek.

Článek

Dnes končí stovce vybraných velkých podniků termín, dokdy mají předložit ministerstvu životního prostředí svá provozní data. Díky tomu si budou moci sáhnout na miliardové bonusy, které pro ně v tichosti schválil kabinet Andreje Babiše na sklonku minulého roku, píše server Neovlivní.cz.

Jde o takzvané kompenzace, které mají velkým fabrikám-znečišťovatelům dorovnat ztráty za rostoucí ceny emisních povolenek.

„Maximální výše kompenzací, které budou propláceny za rok 2020, je odhadována na tři až 3,7 miliardy korun, respektive podle odhadu na základě dat spotřeby elektřiny 2,4 miliardy Kč,“ stojí v důvodové zprávě k vládnímu nařízení.

Ve zprávě je také uvedeno, že na bonusy dosáhne asi jen sto firem, jejichž byznys spadá do dvaceti výslovně vyjmenovaných kategorií. A vejdou se do něj i firmy z holdingu Agrofert, který Andrej Babiš zaparkoval ve svěřenských fondech. Ty splňují kritéria například díky výrobě hnojiv, chemických látek, polypropylenu a jiných plastů a dalších produktů, upozorňuje server Neovlivní.cz.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky firmy z holdingu zatím rozhodnutí analyzují a žádost nepodaly, ale je pravděpodobné, že tak učiní. Týká se to například chemičky Precheza.

Celková vyplácená částka se zatím pouze odhaduje, maximální výše je pro letošek stanovena na 3,7 miliardy. Ministerstvo průmyslu počítá s tím, že méně než 1,3 miliardy to nebude. Vládní dokument pak uvádí, že za léta 2020–2030 to bude v rozmezí 31 až 40 miliard korun.

Reklama

Doporučované