Hlavní obsah

Babišův odchod je nezbytný, demonstrace mi to potvrdily, vzkázal Sobotka

Brífink Bohuslava Sobotky po příletu do Lucemburku.

 

Reklama

Premiér se po příletu do Lucemburska vyjádřil k aktuálnímu dění v Česku.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) večer ocenil, kolik lidí se dnes po celé České republice dokázalo postavit za dodržování ústavy a za politickou kulturu a demokracii. Řekl to v Lucembursku novinářům v reakci na sérii demonstrací v ČR, na nichž lidé především žádali, aby prezident Miloš Zeman respektoval ústavu a z vlády na Sobotkův páteční návrh odvolal vicepremiéra, ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Sobotka míní, že demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nutné, aby prezident jeho návrhu vyhověl.

„Chci všem občanům poděkovat, protože si myslím, že ukazují, že jim záleží na budoucnosti České republiky, na tom, abychom zůstali demokratickým právním státem," řekl Sobotka.

Přenos z demonstrací „Proč? Proto!" v Praze a Brně.

V centru Prahy se dnes na Václavském náměstí sešlo odhadem asi 20 000 lidí, protestovali proti Babišovi i Zemanovi. Protest trval zhruba dvě a půl hodiny. Demonstranti, kteří vydrželi až do konce, si na závěr zazpívali státní hymnu. Protesty se konaly také v dalších městech.

„Nevím, jestli bych tam vystupoval, ale určitě bych se šel podívat na Václavák, kdybych měl tu možnost," dodal Sobotka.

Sobotka také předpokládá, že „ideálně příští týden" svolá kvůli aktuálním nahrávkám vicepremiéra Andreje Babiše jednání Bezpečnostní rady státu (BRS). O tento krok jej v úterý požádal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Určitě tam pozvu zástupce příslušných složek tak, abychom obdrželi aktuální informace o tom, co se odehrává. Samozřejmě v rámci toho, co mohou členové vlády v takovéto situaci slyšet a vědět," prohlásil předseda vlády.

Reklama

Doporučované