Hlavní obsah

Schůzka řešení nepřinesla. Zeman navrhl demisi vlády i předčasné volby

Schůzka Miloše Zemana s koalicí v Liberci řešení krize nepřinesla.

 

Reklama

Sněmovna ve středu na mimořádné schůzi jednala o nahrávkách s Andrejem Babišem, prezident svolal koalici do Liberce.

Článek

Po ranní koaliční radě a odpolední mimořádné schůzi Sněmovny o nahrávkách s Andrejem Babišem pokračuje vládní krize. Jedním z posledních zvratů v ní je svolání šéfů koaličních stran. Do Liberce je pozval prezident Miloš Zeman.

Premiér Sobotka je ale na státní návštěvě v Lucembursku. Do Liberce tak přijel ministr vnitra Milan Chovanec. Lidovce zastupoval jejich předseda Pavel Bělobrádek. Schůzka ale řešení krize nepřinesla.

Vývoj vládní krize jsme sledovali online.

22:04 - Předčasné volby, nebo demise bez Sobotky a Babiše

Prezident Zeman podle Andreje Babiše navrhl jako řešení krize předčasné volby, to ale koaliční strany odmítly. Další možností je prý demise vlády. „To druhé je demise vlády - bez Babiše a Sobotky. Vracíme se do původního scénáře pana premiéra,“ řekl Babiš serveru Novinky.cz.

21:57 - Chovanec: Prezident má rozhodnout po návratu z Číny

Ministr vnitra Milan Chovanec dodal, že návrhy, které na jednání předložil prezident, nepovažuje za převratné, nicméně je předá Sobotkovi a grémiu ČSSD. To zasedne v pátek. Podle Chovance bude muset prezident po návratu z Číny rozhodnout, co bude s návrhem na Babišovo odvolání dělat.

„Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby, ale myslím, že prezident si to uvědomuje a kroky k dalšímu jednání bude směřovat bezprostředně po návštěvě Číny, to znamená po 19. květnu," řekl novinářům Chovanec.

21:40 - Konec jednání, krize pokračuje

Řešení politické krize dnešní nečekaná večerní schůzka prezidenta Miloše Zemana se zástupci vládní koalice nepřinesla. ČSSD a KDU-ČSL trvají na odchodu ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády.

„Trváme na tom, že problém je na straně hnutí ANO," řekl Chovanec novinářům. „A ANO ho může vyřešit tím, že Andrej Babiš odejde z vlády," dodal s tím, že Babiš na schůzce nepřipustil, že by rezignoval.

S novináři po jednání s prezidentem mluvil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Babiš odjel bez komentáře, před novináře nepředstoupil ani prezident Zeman.

21:25 - Sobotka ocenil demonstrace

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) večer ocenil, kolik lidí se dnes po celé České republice dokázalo postavit za dodržování ústavy a za politickou kulturu a demokracii.

Sobotka míní, že demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nutné, aby prezident jeho návrhu vyhověl.

„Chci všem občanům poděkovat, protože si myslím, že ukazují, že jim záleží na budoucnosti České republiky, na tom, abychom zůstali demokratickým právním státem," řekl Sobotka.

21:11 - Krize se prohloubila, Babiš lhal, takový je závěr Sněmovny 

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů, uvedla dnes Sněmovna. Navíc vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. Výzva souvisí s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání z vlády, které Zeman zatím neprovedl.

Usnesení prosadila opoziční ODS. Text ohledně prezidenta mírně upravila po dohodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Sněmovna na návrh KSČM také konstatovala, že dnešní debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. Požádala předsedu vlády, aby o řešení postupu krize poslance informoval na nejbližší schůzi.

20:33 - Proti Babišovi demonstrují tisíce lidí

Na brněnskou demonstraci proti ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi přišly podle policie zhruba 4000 lidí, podle zpravodaje ČTK bylo tamní náměstí Svobody z velké části zaplněno. Odhadem asi 20 000 lidí dnes přišlo na demonstraci v Praze, stovky lidí dorazily na obdobná shromáždění v Českých Budějovicích, Plzni, Olomouci, Zlíně a také v Liberci.

Přenos z pražské a brněnské demonstrace „Proč? Proto!"

19:40 - Jednání před chvílí začalo, oznámil na svém Twitteru prezidentův mluvčí

19:33 - Bělobrádek promluvil k demonstrantům

Před demonstranty přišel předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Opakoval, že trvá na Babišově odvolání.

19:07 - Lidé demonstrují před místem jednání 

K libereckému hotelu Imperial, kde se má prezident setkat s šéfy koaličních stran, dorazili účastníci demonstrace proti Andreji Babišovi s transparenty. Policisté a členové antikonfliktního týmu je směrují na druhý chodník.

Demonstranti pískají, zvoní klíči a skandují: „Dodržujte ústavu" nebo „My chceme svobodu". Z okna jim zamával prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, načež dav začal křičet: „Hanba" a „Miloše do koše".

18:49 - Na pražskou demonstraci dorazily tisíce lidí 

Na Václavské náměstí v centru Prahy dorazily na demonstraci proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi podle odhadu Seznamu tisíce lidí.

Protest má podpořit požadavek na odvolání šéfa hnutí ANO z vlády. Policie podle ČTK nechtěla odhad počtu účastníků uvést. Demonstranti mají například transparenty s nápisy: „Pro Zemana trenky", „Pro Babiše tepláky", „Andreji, nelži a odejdi" nebo „Ústava není toaletní papír".

Protestu proti Babišovi a Zemanovi se v Praze účastní tisíce lidí:

Protesty pod názvem „Proč? Proto!" reagují svolavatelé v Praze a dalších městech na inzerát, který Babiš nechal zveřejnit ve většině deníků poté, co Sobotka ohlásil demisi kabinetu. Šéf hnutí ANO na nich měl zalepená ústa a v doprovodném textu nadepsaném „Proč?" se ptal například na to, proč se ho ČSSD snaží dostat z vlády a umlčet.

18:23 - Sobotka zkritizoval Zemana za libereckou schůzku

Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Lucemburku zkritizoval poslední krok prezidenta Miloše Zemana, který na středeční večer svolal do Liberce jednání špiček vládní koalice.

„Prezident má od pátku návrh na odvolání Andreje Babiše, takže mohl kdykoli svolat politické jednání. Kromě středy, kdy jsem na plánované návštěvě Lucemburska, jsem byl a budu celý týden každý den v České republice," řekl reportérovi Seznamu v Lucemburku předseda vlády.

Zeman vyzval předsedy vládních stran, aby za ním přijeli do Liberce krátce před Sobotkovým odletem z Prahy. Sobotka se má večer setkat s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem.

18:12 - Zeman má pro zástupce koaličních stran dva návrhy

Jednání lídrů koalice, které svolal na středeční večer prezident Miloš Zeman do Liberce, se zúčastní i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Oznámil to na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Potvrdil, že předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku zastoupí první místopředseda Milan Chovanec. Už odpoledne Ovčáček informoval o tom, že pozvání prezidenta vyslyšel i vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Na setkání s veřejností v Železném Brodě prezident uvedl, že má na večer pro předsedy koaličních stran nebo jejich zástupce dva návrhy, ale zveřejnit je nechtěl. Nejprve je chce předložit až jim, uvedla ČTK.

18:10 - Poslanci budou jednat do noci

Poslanci ve Sněmovně odsouhlasili, že budou ve středu jednat i po 21. hodině. Mimořádná schůze o nahrávkách hovorů Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem začala v jednu odpoledne. Byla svolaná na návrh ODS a TOP 09.

Mimořádná schůze poslanecké sněmovny.

18:06 - Sobotka je připravený podat kompetenční žalobu

„Platí, že jako premiér jsem připraven podat kompetenční žalobu na prezidenta. Pořád ale doufám, že to vůbec nebude potřeba," řekl Seznamu při návštěvě Lucemburku Bohuslav Sobotka.

Kompetenční žalobu hodlá premiér podat, pokud hlava státu neodvolá šéfa ANO Andreje Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny.

Ústavní soud by měl podle kompetenční žaloby rozhodnout, jestli prezident musí premiérovým návrhům vyhovět, pokud pro to nejsou zákonné překážky.

18:00 - Demonstrace proti Babišovi a Zemanovi

Na Václavském náměstí v Praze v šest večer začala demonstrace „Proč? Proto!". Svolavatelé chtějí vyjádřit nesouhlas s ministrem financí Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem. Podobné demonstrace se odehrávají také v Brně, Plzni a dalších městech.

Demonstrace „Proč? Proto!" na pražském Václavském náměstí a v centru Brna:

18:00 - Babiš není ve Sněmovně

Ministr financí Andrej Babiš odešel z Poslanecké sněmovny. Z mimořádného jednání, které začalo v jednu odpoledne, se omluvil. Od půl šesté ve Sněmovně není ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Schůze s názvem Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým demokratickým institucím se neúčastní ani premiér Bohuslav Sobotka. Ten před třetí odpoledne odletěl na státní návštěvu do Lucemburska.

17:48 - Ministr Chvojka kritizoval MF Dnes a Lidovky

Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) v Poslanecké sněmovně ostře kritizoval deníky MF Dnes a Lidové noviny. Podle něj se v Babišově kauze ukázalo, jak špatná je koncentrace moci.

„Jsou tam někteří redaktoři, kteří pracují na objednávku... Andrej Babiš zničil kdysi dobré jméno Mladé fronty Dnes a Lidových novin. A to bude jeho dědictví,“ prohlásil Chvojka. Dodal ale, že v obou médiích stále pracují kvalitní novináři.

17:20 - Senátní komise podpořila žalobu na Zemana

Prezident Miloš Zeman má podle senátní ústavní komise ústavní povinnost odvolat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše z vlády bez podmínek a odkladů. Komise se na tom podle ČTK shodla jednomyslně.

Komise zároveň podpořila úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) případně předat Ústavnímu soudu kompetenční žalobu v této věci. Senátoři proto s předložením návrhu ústavní žaloby na prezidenta asi ještě počkají.

Senátní komise tak reagovala na to, že Zeman podmínil Babišovo odvolání zrušením koaliční smlouvy. K vypovězení koaliční smlouvy se ve středu vzájemně vybídli také sociální demokraté a ANO. Ani jedna strana to ale neudělala.

16:54 - Do Liberce pojede Chovanec

Na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Liberci bude premiéra Bohuslava Sobotku zastupovat první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Uvedla to agentura ČTK. Zeman mimořádné jednání svolal na 19:30 v Grand Hotelu Imperial v Liberci, kde je na návštěvě.

Termín navržené schůzky koliduje se zahraniční cestou premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) do Lucemburska, kam odletěl ve středu před 15:00. Sobotka se má večer setkat s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka už schůzku potvrdil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

17:05 - Od prezidenta to byla schválnost, říká ministryně Marksová

Rozhovor s Michaelou Marksovou.

16:26 - Přerušení schůze neprošlo

Sněmovna právě hlasovala o přerušení schůze do doby, než budou přítomni šéfové koaličních stran. Návrh komunisty Pavla Kováčika ale těsně neprošel.

16:25 - Sobotka chce, aby jel do Liberce Chovanec

Podle informací zpravodaje Seznamu v Lucemburku Václava Dolejšího si premiér Bohuslav Sobotka hned po přistání v Lucemburku telefonoval s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Řekl mu, aby zvážil, zda na schůzku do Liberce pojede, s tím, že byl na ranní koaliční schůzce a má všechny informace.

Podívejte se, jak skončilo ranní jednání koaliční rady:

16:20 - Šincl: Babiš vyhrožoval i mně 

Poslanec sociální demokracie Ladislav Šincl se připojil k Lubomíru Zaorálkovi – i jemu prý Andrej Babiš vyhrožoval. Šincl připomněl dva roky starý případ, kdy se s Babišem dostal do sporu kvůli zákonu o pojišťovnictví.

Babiš tehdy podle poslance přišel na jednání se složkou listin, které ho údajně měly kompromitovat. „Vyhrožoval mi a snažil se mě zastrašit. Mnohonásobně mě lživě obvinil z korupce, dokonce i mou manželku a matku,“ řekl Šincl.

16:10 - Filip: Vláda by měla odstoupit

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve Sněmovně prohlásil, že by měla odstoupit celá vláda. „Koalice vyčerpala svoji shodu na odstranění zla, které tady napáchala pravice."

16:05 - Ovčáček hájí prezidentovu schůzku v Liberci

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu napsal, že se Miloš Zeman svoláním mimořádné schůzky v Liberci snaží uklidnit vládní krizi.

15:44 - ČSSD se radí, koho pošle do Liberce

Představitelé sociální demokracie se radí, koho pošlou do Liberce na koaliční schůzku s prezidentem, když je premiér Sobotka na cestě do Lucemburku. Sobotku by mohl nahradit například první místopředseda strany Milan Chovanec.

„Zkoušel jsem panu premiérovi volat, ale je právě v letadle. Čekám na to, až přistane,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ministryně práce Michaela Marksová uvedla, že ji Zemanovo jednání mrzí a že o premiérově cestě všichni věděli. „Těžko to vnímat jako něco jiného než schválnost,“ řekla.

15:24 - Sobotka zaskočený Zemanem žádá odsun schůzky

Premiéra Sobotku zpráva o nečekaně svolané koaliční schůzce zastihla ve chvíli, kdy jeho letadlo odlétalo na dlouho plánovanou cestu. Pokusí se s prezidentem vyjednat odsunutí schůzky na zítřejší den.

Vývojem jsou překvapení i lidovci. Jejich předseda Pavel Bělobrádek právě ve Sněmovně jedná o tom, zda pozvání přijmout.

15:08 - Sněmovna schválila program schůze

Poslanci odhlasovali program mimořádné schůze Sněmovny. Došlo k tomu dvě hodiny po začátku středečního jednání dolní komory.

Schůze s názvem Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým demokratickým institucím tedy pokračuje.

Schválení programu znamená, že můžou mluvit všichni poslanci, ne jen předsedové stran, šéfové poslaneckých klubů a ministři.

14:55 - Zeman se chce sejít se Sobotkou, Babišem a Bělobrádkem

Prezident republiky Miloš Zeman svolal na středeční večer schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou a vicepremiéry Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem. Sejít by se měli o půl osmé v Liberci, kde je momentálně Zeman na návštěvě.

Je přitom známé, že premiér po poledni odletěl na pracovní cestu do Lucemburska. Babiš i Bělobrádek jsou zatím na mimořádné schůzi Sněmovny.

Babiš už podle prezidentova mluvčího účast na liberecké schůzce potvrdil.

14:40 - Sněmovna stále neodhlasovala program schůze

Poslanci už na mimořádné schůzi jednají déle než hodinu a půl. Zatím se nedostali k hlasování o programu.

14:29 - Faltýnek: Je to divadlo

U řečnického pultu vystřídal Miroslava Kalouska (TOP 09) první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Mimořádnou schůzi Sněmovny označil za absurdní divadlo, které bylo zinscenované s předem daným koncem. Cílem je podle něj, aby Babiš „vypadnul“ z politiky.

14:20 - Kalousek srovnal Babiše s Bártou

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek zavzpomínal na předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. „Taky to byl ufňukaný lhář. Ale proti vám, pane ministře, to byl férový chlap,“ řekl Kalousek Babišovi.

14:10 - Zaorálek obvinil Babiše z vydírání

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) obvinil ministra Andreje Babiše, že mu vyhrožoval.

„Odvolejte mě a já vám ukážu, co dokážou moje média," řekl prý Babiš podle šéfa diplomacie. Zaorálek to označil za tvrdé vydírání. Reagoval tak na Babišovo tvrzení, že nikdy nikomu nevyhrožoval.

Ministr financí se okamžitě ostře ohradil: „To je lež! Lžete, sprostě lžete!" prohlásil předseda hnutí ANO.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předseda ANO Andrej Babiš na středečním mimořádném jednání Sněmovny.

13:58 - Zaorálek: Je to ohrožení systému

Po Babišovi se slova ujal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). O něm Babiš ještě minulý týden mluvil jako o případném premiérovi.

Zaorálek prohlásil, že šéf ANO nedokáže poznat, jaká porušuje pravidla a jak podle něj zneužívá svou politickou moc. „Tohle je ohrožení celého demokratického systému," uvedl Zaorálek.

Zaorálek Babišovi vytkl, že neodpovídá na položené otázky. „Nikdy nedostaneme odpověď ani na jednu otázku. V tom se, myslím, všichni shodneme," prohlásil šéf diplomacie.

13:50 - Babiš odmítl rezignaci

Šéf ANO před poslanci v emotivním projevu odmítl, že by rezignoval na svou ministerskou funkci.

„Není nejmenší důvod, abych rezignoval, není k tomu vážně důvod. To mě můžete klidně zabít a nerezignuji. To můžu lidem slíbit," prohlásil. „Budu bojovat proti téhle korupční hydře celý život," dodal. Zákonodárci ANO na to reagovali potleskem.

O svých kauzách se téměř nezmínil a když, tak pouze opakoval slova o kampani a lžích. Strefoval se především do svých politických oponentů.

Prohlásil, že existuje mocenský pakt mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a exministrem financí Miroslavem Kalouskem. „Znovu opakuji, nemáte na mě nic," uvedl ministr financí. Připomněl také chyby Sobotky a Kalouska v souvislosti s kauzami OKD a Škody Transportation.

13:40 - Sobotka zvažuje žalobu na prezidenta

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy podat kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, pokud hlava státu neodvolá šéfa ANO Andreje Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny. Vícha to řekl ČTK. Podle něj by to bylo vhodnější řešení než senátory chystaná ústavní žaloba na prezidenta.

Kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu „se nám zdá samozřejmě lepší, protože by to mělo vést k tomu, že bude (Babiš) odvolán," uvedl Vícha. „My už bychom řešili tou (ústavní) žalobou vlastně jenom jakýsi trest a to asi není teď v tuto chvíli prvořadým cílem," poznamenal.

13:20 - Babiš: Je to moje poprava

Začalo vystoupení vicepremiéra Andreje Babiše. Prohlásil, že přišel vysvětlit lidem, co se v ČR děje. „Dnes to bude další pokus o popravu Babiše v přímém přenosu. Je to už napodruhé, co je tady taková poprava organizovaná tradičními politickými stranami,“ prohlásil šéf ANO.

13:18 - Prezident Zeman do Číny pojede

Prezident prohlásil v Turnově, kde je v rámci návštěvy Libereckého kraje, že do Číny pojede a nezruší ji, přestože ji bojkotují ministři ČSSD. „Se mnou poletí dvě letadla podnikatelů," řekl Zeman.

13:10 - Mimořádné jednání Sněmovny

Poslanci zahájili krátce po jedné odpoledne mimořádné jednání Sněmovny o nahrávkách hovorů Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem. Do dolní komory dorazil i šéf hnutí ANO.

Koaliční rada se na řešení vládní krize neshodla.

13:03 - Vláda schválila Zemanovu cestu do Číny

13:03 - Komisi na Babiše

Sociální demokracie chce kvůli Babišovým nahrávkám vytvořit speciální parlamentní vyšetřovací komisi. „Je potřeba odkrýt, zda dochází k vynášení informací z živých kauz,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Není podle něj jisté, že se podobných prohřešků jako redaktor MF Dnes Přibil nedopouštějí i další novináři. Podle šéfa poslaneckého klubu Romana Sklenáka ČSSD neporušila koaliční smlouvu.

12:08 - Komunisté: Vláda je v rozpadu

KSČM bude hlasovat pro program mimořádné schůze svolané na návrh ODS a TOP 09. Pokud program projde, budou se moci diskuse účastnit i řadoví poslanci. V opačném případě by mohli diskutovat jen politici s přednostním právem, například předsedové stran či klubů. „Parlament musí konat v této situaci, vláda je v rozpadu,“ komentoval rozhodnutí předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

11:43 - Schillerová za Babiše

Na dnešní koaliční radě zaznělo jméno náměstkyně Aleny Schillerové jako možné nástupkyně Andreje Babiše na Ministerstvu financí. Uvedl to předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Zatím o tom ale jasno nemáme, budeme to řešit v hnutí," řekl.

Dále uvedl, že hnutí ANO chce novou koaliční smlouvu nebo alespoň její dodatek, který by omezil pravomoci premiéra. „Nelíbí se nám, že si podle ní může dělat premiér, co chce," uvedl Faltýnek.

V nové koaliční smlouvě by podle Faltýnka mělo být, že do voleb už nedojde ke změnám ve vládě. Hnutí ANO podle něj koaliční smlouvu neporušilo, takže by ji nemělo ani vypovídat.

11:40 - Vyjádření ODS před mimořádnou Sněmovnou

ODS chce, aby Sněmovna na dnešní mimořádné schůzi oficiálně vyzvala prezidenta k dodržování ústavních postupů. Strana také navrhuje usnesení, že Andrej Babiš ve veřejných vystoupeních lhal a ovlivňoval svá média.

Tiskový brífink ODS.

10:35 Havlíček místo Zemana?

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek zmínil možnost, že by delegaci do Číny vedl místo prezidenta ministr průmyslu Jiří Havlíček. „Myslím, že by bylo vhodné, aby prezident zůstal v České republice,“ dodal Bělobrádek. Lidovci na jednání vlády nebudou hlasovat pro schválení Zemanovy cesty.

Proč ministři ČSSD bojkotují cestu do Číny. Podívejte se:

Ministři ČSSD se nezúčastní návštěvy Číny.Video: Háta Sassmannová

10:30 Babiš představil jméno svého náhradníka

Andrej Babiš na jednání koaliční rady představil partnerům jméno svého možného nástupce, oznámil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Konkrétní jméno ale prozradit nechtěl, Babiš prý má premiérovi návrh poslat písemně. Dříve se spekulovalo například o Babišově náměstkyni Aleně Schillerové, ještě před vládní krizí se jako o možném kandidátovi na post ministra financí po volbách skloňovalo jméno poslance Jana Volného. Premiér zároveň vyzval Babiše, aby určil, kdo po něm převezme povinnosti vicepremiéra vlády.

10:26 ANO si vzalo čas na rozmyšlenou

Andrej Babiš vyzval na středečním jednání koaliční rady premiéra, aby vypověděl koaliční smlouvu. Ten to ale odmítl a Babišovo hnutí si vzalo čas na rozmyšlenou. „Chtějí si rozmyslet některé věci. Třeba zda v této koalici chtějí dál pokračovat,“ uvedl po ranním jednání koaliční rady vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

10:10 - Koaliční rada se protahuje

Schůzka koaličních partnerů probíhá i po desáté hodině. I přesto, že už měla začít schůze vlády, mimo jiné o Zemanově cestě do Číny.

8:30 - Jednají špičky koalice

Ještě před zasedáním vlády se sešli lídři koalice. Lidovečtí ministři Marian Jurečka a Daniel Herman už řekli, že nebudou na dnešním jednání kabinetu hlasovat pro schválení nadcházející cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny. Prezident by měl kvůli současné vládní krizi zůstat v Česku.

Jednání koaliční rady sleduje reportérka Seznam Zprávy Lucie Stuchlíková.

7:50 - Sobotka: Babiš nemůže být v této ani příští vládě

„Andrej Babiš nemůže být členem této vlády a podle mě nemůže být členem ani té příští," řekl premiér Sobotka v rozhovoru pro středeční HN. Už podruhé v tomto volebním období sáhl po ostřejším výrazu. „Po těch třech letech, kdy jsem měl dojem, že jsme se vydali dobrým směrem, se opět brodíme v nějakých sra..ách nebo bahně. Je to dané tím, co se objevuje v okolí Andreje Babiše a co on s sebou přináší," prohlásil ve zmíněném rozhovoru.

7:35 - Vláda ještě posoudí Zemanovu cestu do Číny

Bez ohledu na koaliční krizi a debaty o odvolání, či neodvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) se po ranním jednání lídrů ANO, ČSSD a KDU-ČSL sejdou ministři k pravidelnému zasedání vlády. Probírat budou například cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny, jejíž náklady jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun.

7:00 - Schází se koaliční rada

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek spolu s dalšími zástupci ČSSD, ANO a lidovců se zhruba za hodinu a půl potkají na koaliční radě. Čeká se od nich řešení situace, do níž se vláda dostala za poslední dny. Sobotka žádá, aby prezident Zeman přijal návrh na odvolání Andreje Babiše z vlády, Babiš z vlády odejít nechce, žádá garance, že na místo ministra financí bude moci dosadit člověka podle svého výběru.

Důležitý je postoj prezidenta Miloše Zemana. Ten řekl, že Babiše neodvolá, dokud bude platit koaliční smlouva.

Vývoj krize v úterý jsme sledovali ZDE:

Reklama

Doporučované