Hlavní obsah

ČSSD si ve vládní krizi chystá půdu pro nový konflikt. Chce řešit rozpočet

Reakce lídrů sociální demokracie na nejnovější vývoj po grémiu strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Babišův plán: Ať kulturu dočasně vede náměstkyně.

Článek

Více než dvouměsíční odcházení ministra kultury Antonína Staňka z funkce a s ním spojená politická krize pokračuje. Po středečním jednání v Lánech premiér Andrej Babiš odjel od prezidenta Miloše Zemana s jediným výsledkem. Platí slíbené, tedy prezident odvolá Staňka příští týden. O jmenování jeho nástupce rozhodne až v půli srpna, a zda to bude Michal Šmarda, jehož nominovala ČSSD a k němuž prezident vyjádřil výhrady, není zřejmé.

Babiš ve čtvrtek přišel s plánem, že by Ministerstvo mohla dočasně vést Kateřina Kalistová, současná náměstkyně pro živé umění. Svolá kvůli tomu na příští týden na Ministerstvu kultury poradu.

Sociální demokraté po jednání grémia přišli s novým tahem. Začali si připravovat půdu na odchod z kabinetu kvůli vážnějším důvodům, než je banální výměna ministra kultury. Než se dořeší výměna na kultuře, chtějí řešit rozpočet, oznámil předseda Jan Hamáček. A to může být rozbuškou mezi koaličními partnery.

Andrej Babiš o jednání kolem ministra kultury.Video: Seznam Zprávy

Reagují tak na Babiše, který řekl, že výměna ministra zas tolik nespěchá. „Paní Kalistová chodí na vládu. A navíc vláda má od prvního srpna do 26. srpna prázdniny, takže nevidím žádný problém v tom, že pan prezident rozhodne do poloviny srpna o jmenování nového ministra,“ uvedl Babiš v pořadu Rozstřel na serveru iDnes.cz, který patří pod svěřenský fond, v němž má Babiš zaparkované své podnikatelské impérium.

Druhý muž ČSSD Roman Onderka ve Výzvě Seznamu tvrdě vystartoval po Babišovi: Premiér to nezvládá.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Sociální demokraté předem avizovali, že jakékoliv jiné řešení, než jmenování jejich nominanta, je proti koaliční smlouvě. Náměstkyně Kalistová je sice sociální demokratka, ale jako náměstkyně by neměla hlasovací právo na vládě.

Logika zní: „Máme mít pět ministrů, když je nebudeme mít, je porušena koaliční smlouva.“

„Podle nás se od minulého týdne nic nezměnilo. Stále víme, že pan prezident je připraven odvolat pana ministra Staňka. Po včerejšku víme, že pan prezident posunul další termín jmenování nového ministra do půlky srpna. My nejsme ti, kdo posunuje termín. Netěší nás to, ale to je vše, co s tím můžeme dělat,“ uvedl po jednání politického grémia strany její předseda Jan Hamáček. Doplnil, že stále platí usnesení předsednictva sociální demokracie, že předseda může po konzultaci s grémiem učinit jakékoliv kroky včetně odchodu z vlády.

„V mezičase se chceme věnovat rozpočtu. Především máme velké otázky k rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva vnitra. Ty jsou klíčové a budeme je řešit s paní ministryní financí,“ dodal Hamáček.

V dopoledním rozhovoru pro Seznam statutární místopředseda sociálních demokratů Roman Onderka po Babišovi ostře vystartoval: „Předsednictvo ČSSD vyzvalo Andreje Babiše, aby se více snažil. A aby tu situaci v co nejkratší době vyřešil. Jak se ukazuje, pan premiér to nějak nezvládá.“

Osmkrát jeli, osmkrát odjeli s nepořízenou. Podívejte se, jak váš premiér a vicepremiér vyjednávali s Hradem.Video: Václav Dolejší

Anketa

Měla by ČSSD odejít z vlády?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 9354 čtenářů.

Reklama

Doporučované