Hlavní obsah

Babybox v Pardubicích přijal dnes novorozenou holčičku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do babyboxu v Pardubické nemocnici dnes někdo dopoledne odložil novorozenou holčičku. Speciální schránka je v areálu 13 let a přijala devět odložených dětí.

Článek

Dívka se narodila dnes. Je v pořádku, byla zabalená do látkové pleny. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess ji pojmenoval Lenka podle sponzorky babyboxu v nemocnici v Rokycanech, který jeho nadace otevře v říjnu 2021, bude mít pořadové číslo 81.

„Doufám, že odložení Lenky v pardubickém babyboxu podpoří moji snahu otevřít babyboxu v Nemocnici Chrudim, jež je součástí Nemocnic Pardubického kraje,“ řekl Hess.

Pardubická schránka funguje od roku 2008. Naposledy tam někdo dal dítě v prosinci loňského roku.

Letos do schránek v Česku lidé odložili sedm dětí, od založení babyboxů v roce 2005 jich bylo 221, z toho 120 dívek. Schránka je novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Babyboxy bývají umístěné v areálech nemocnic na místech, kde nechodí moc lidí. Matky se také mohou utajeně vzdát dítěte prostřednictvím anonymního porodu. Do konce šestinedělí si to může rozmyslet. Po uplynutí této lhůty pak lze dát dítě k adopci. Pro lékaře má řešení výhodu v tom, že znají anamnézu matky i dítěte.

Reklama

Související témata:

Doporučované