Hlavní obsah

Toman: Co je německé, to je dobré. České potraviny tam nenabízí

Hostem speciální Výzvy byl ministr zemědělství.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

České potraviny by mohly v obchodech hrát brzy prim. Kdy se toho dočkáme? Hostem speciální Výzvy byl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Článek

Podle části poslanců by zákony měly omezit prodej zahraničních potravin v českých obchodech a nařídit většinový prodej potravin tuzemských. Už v roce 2021 by jich tam mohla být polovina. O šest let později už dokonce 85 procent. Podaří se ale českým zemědělcům dostatečně naplnit tuzemské prodejny? Co oblíbené jídlo z dovozu? Komu nejvíce omezení zahraničních potravin pomůže? Otázky pro ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Toman řeší i sucho, které v posledních měsících zemědělce trápilo. Několik deštivých týdnů sice úrodě pro první polovinu roku pomůže, podle profesora Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity v Brně z projektu Intersucho ale rozhodně není vyhráno.

„Současná dlouhodobá epizoda sucha musí být určitě jednou přerušena, je jasné, že přijdou i roky vlhčí, ale s vysokou pravděpodobností na základě dlouhodobých klimatických scénářů se sucho vrátí, a to ještě s větší intenzitou,“ řekl nedávno Zdeněk Žalud pro Seznam Zprávy.

Daří se zemědělcům i lesníkům vypořádat se se suchými obdobími? A jaká úroda na ně letos čeká?

Nejzajímavější odpovědi jsme sledovali v online reportáži. Přepis rozhovoru vám nabídneme v následujících dnech.

0:30 Příští rok - podle návrhu poslanců ANO a SPD – má být 55 procent českých potravin na pultech, do roku 2027 až 85. Není to trochu sci-fi?

Pokud se bavíme o těch 55 procentech, tak to sci-fi není. U některých druhů zboží a komodit jsme už teď vysoce přes 60 procent. Když to vezeme celkově, tak co zásadní problém není.

3:30 Otázka, která přišla na email: Pokud chcete za pár let nabízet a prodávat 85% českých potravin, mohl byste tady a teď definovat termín česká potravina? Bude českou potravinou třeba polský salám či sleď zabalený v ČR?

Česká potravina už je definovaná zákonem. U masa je to zvíře, které se narodí, odchová a porazí v České republice. Polský salám určitě ne, tak to fungovat nebude.

Chceme, aby i čokoláda byla česká. Kakaové boby tady určitě pěstovat nebudeme, ale cukr, mléko, smetana, to všechno může být z Čech.

7:30 Divačka se ptá na Facebooku: Tak toto je vážně návrat ke komunismu. Řízené hospodářství, za chvíli pětiletky a fronty na banány a italské nudle. Toto tady chcete? Je mi z toho špatně.

Určitě tohle není návrat před rok 89, to bychom i například regulovali ceny. Jsou věci jako hrušky, jablka, mrkev, lidi si stěžují, že tu není český česnek. Musíme zkrátka vytvořit prostor na prodejně, aby se tam mohly vrátit i v Česku vypěstované komodity. Rozhodně to není žádný návrat do komunismu.

12:20 Co když přijde sucho, nebude úroda a nebude se nic dovážet? Není zákon v tomto riskantní?

To už se může stát i dneska. To je přesně důvod, proč už nechceme být tolik závislí na dovozu ze zahraničí. Naše závislost na dovozech je až škodlivá, je to nemoc.

Co se týká sucha, chceme podporovat závlahy, chceme budovat nádrže, abychom zadržovali vodu v krajině.

17:00 Odkud bude v obchodech ovoce a zelenina, která je v Česku jen sezónní?

Musíme nastavit podmínky tak, aby se tady konzumovala sezónní čerstvá zelenina. Podpořili jsme například velkou část skleníků na rajčata, tak já nevidím důvod, aby rajčata, co se pěstují v Čechách, jsme si vozili odněkud jinud. Porovnejte si kvalitu českých rajčat a těch z dovozu.

19:30 Podle Svazu obchodu, ale i řady ekonomů povede regulace ke zvýšení cen potravin. O kolik potraviny zdraží?

Dneska dovážíme a zelenina a všechno šlo nahoru. S tím nemá český zemědělec a potravinář nic společného. Konečné ceny v obchodech určují obchodní řetězce, zemědělec nemá na konečnou cenu vliv.

24:40 Další otázka, která přišla na email: Máme společný evropský trh a žádní výrobci nesmí být zvýhodňováni ani diskriminováni. Proč se zasazujete za nesmysly (85% českých potravin), když velmi dobře víte, že vám EU toto opatření právem zruší? Je to čirý populismus z vaší strany?

Čirý populismus je, když někdo říká, že máme společný evropský trh. My nejsme schopní se dostat s potravinami na západní trh. Oni nás tam nepustí. Co je německé, to je dobré, co je rakouské, to je dobré. České potraviny se tam nenabízí.

30:30 Na zemědělských dotacích rozdáte ročně asi 40 miliard korun. Poslanec a místopředseda hnutí STAN Jan Farský k tomu řekl: „Primárně by tyto dotace měly sloužit pro podporu venkova, přírody, ale u nás je sbírají ty největší giganty a podle toho u nás půda a voda vypadají.“ Proč vaše ministerstvo přizpůsobuje podmínky dotací tak, aby na ně dosáhly velké a nikoli malé podniky?

Pan Farský není odborník, pan Farský tomu nerozumí, je to jeho PR akce.

Je to o tom, že se vypíše program, jsou tam speciální obálky pro ty malé, malí jsou spokojení ze sta procent. Velké firmy jsou spokojeny ze dvaceti nebo třiceti procent. Když peníze zůstanou, přesuneme je jinam, aby byly vyčerpány. Uspokojíme hlavně ze sta procent ty malé, tím jsem si jistý. Jen ti malí nicméně dotace nevyčerpají, je to dělané na míru malým a středním podnikům a jen v některých případech si mohou sáhnout ty velké.

38:20 Podle odborníků čelíme nejhoršímu suchu za posledních 500 let. Jaké máte zprávy od zemědělců? Jak moc je zatím situace ovlivnila?

Co se týká sucha, já neumím posoudit, jestli je největší sucho za 500 let, říkají to někteří odborníci. My jsme upozorňovali, že je poškozeno zhruba 40 procent porostů v různé fázi, nejvíce to poškodilo ovoce a zeleninu. V tuto chvíli, když déšť na poslední chvíli a přišel ještě včas, tak se hodně z úrody ještě zachránilo. Co se týká obilovin, mohla by to být standardní sklizeň, ale ještě je brzo na nějaké konkrétní vyčíslování. Každopádně zemědělské sucho je z drtivé většiny zažehnáno.

41:00 Evropský parlament přijal minulý týden rezoluci, která říká, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Jak by mělo Česko na toto usnesení reagovat?

Ta rezoluce mě překvapila, jsou tam věci, které jednoznačně nejsou pravda, kde se Evropský parlament mýlí. Nevím, jestli na tuto rezoluci budeme reagovat.

Nechápu, proč parlament toto přijímal, když tam má sám spoustu nepřesností. Myslím si, že by to mohlo být vnímáno jako pokus o ovlivňování probíhajícího auditu a proto se k tomu nechci vyjadřovat.

Reklama

Doporučované