Hlavní obsah

Prší nám na lepší časy? Sucho se vrátí s ještě větší intenzitou

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ani lokální povodně nemění celkový trend. Ve spodních vrstvách je Česko stále suché (ilustrační foto pořízené 20. května poblíž železničního mostu v Ústí nad Labem).

Reklama

Dovolená nebude ani za mokra. Experti z týmu Intersucho i přes aktuální návaly srážek budou pokračovat v monitoringu vysychající krajiny. Celkový trend se nemění, byť mohou nastat třeba i vlhké roky, říká profesor Zdeněk Žalud.

Článek

Vysoké úhrny srážek vyřešily akutní problém se suchem do té míry, že tým expertů, který vysychání české krajiny v rámci projektu Intersucho dlouhodobě monitoruje, teď vyhlásil „dovolenou“.

Jak ale vysvětluje profesor Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity v Brně, sobotní příspěvek na Twitteru, jenž vzbudil poměrně široký ohlas, byl míněn v nadsázce. Dovolenou očekávají vědci a akademici pouze v tom směru, že téma sucha patrně na čas ztratí na aktuálnosti a mediální přitažlivosti.

To podle Žaluda ale určitě neznamená, že by monitoring, který se i pro laickou veřejnost stal jedním z klíčových zdrojů informací, měl být pozastaven. Už proto, že nepříznivé výhledy ohledně vývoje klimatu se nemění.

„Samozřejmě, že Intersucho pokračuje dál, monitoring určitě nepřerušíme, protože základem každého monitoringu je konzistence. Naším zájmem a úkolem není sledovat pouze sucho, ale i celkovou vodní bilanci. Ta je od doby, co projekt běží (2012), v minusu, v posledních týdnech se dostává do plusu. Současná dlouhodobá epizoda sucha musí být určitě jednou přerušena, je jasné, že přijdou i roky vlhčí, ale s vysokou pravděpodobností na základě dlouhodobých klimatických scénářů se sucho vrátí, a to ještě s větší intenzitou,“ říká pro Seznam Zprávy Zdeněk Žalud, který se vedle projektu Intersucho na Mendelově univerzitě v Brně dlouhodobě věnuje hlavně problematice dopadů změny klimatu na polní plodiny, včetně dopadů zemědělského sucha na agrosystémy.

Více času k nadechnutí

Nynější objem srážek, který mnohde vyvolal i povodně, vidí i jako příležitost, jak získat více času k řešení dlouhodobých problémů s nedostatkem vody. „Příroda nám teď dává více času se nadechnout a zareagovat. Byla by určitě chyba, kdyby si to třeba politici přebrali tak, že když prší, není už problém tak naléhavý,“ dodává.

Jisté je podle profesora Žaluda pouze to, že zemědělské sucho je pro letošní první půlrok zažehnáno. Sucho se v půdě (do monitorované hloubky jednoho metru) nyní už téměř nevyskytuje. Oproti období 1961 až 2010 vykazuje nyní monitorovací systém Intersucho.cz téměř na celém území ČR pozitivní odchylku vlhkosti půdy. Konkrétně na 95 procentech.

Avšak výrazný deficit zůstává stále v podzemních vodách. Ani velký příděl srážek z posledních týdnů není schopen dlouhodobý úbytek vody vyrovnat. Deficit za období 6 let v současnosti dosahuje stále asi 400 milimetrů. A jde i o to, že trvá dlouho, než voda z povrchu prosákne až do spodních vrstev.

Foto: www.intersucho.cz

Obrázek ukazuje odchylku sucha v půdě od obvyklého stavu v období 1961 až 2010. Bílé území je už bez rizika sucha. Hlavně v červených oblastech na severu Čech a v Moravskoslezském kraji při posledním měření (14. června) nedostatek půdní vláhy přetrvával.

Matení pojmů

Na Twiteru byli experti z týmu Intersucho vystaveni některým uštěpačným poznámkám, zda by teď neměli raději vytvořit alternativní doménu Intermokro. Někteří diskutující také připomněli, že ještě nedávno vědecká komunita mluvila o nejhorším suchu za 500 let.

Profesor Žalud ale podotýká, že mnozí lidé si pletou meteorologii s klimatologií, tedy aktuální počasí s celkovými trendy.

„To potom vede ke špatným závěrům, kdy se srovnává nesrovnatelné. Ona kumulace suchých let je nyní dlouhodobě nejvyšší a ani současný několikatýdenní výskyt intenzivních srážek to nezmění,“ podotýká Zdeněk Žalud.

Reklama

Související témata:

Doporučované