Hlavní obsah

Bangkokem otřásla rok stará exploze. Zahřměla na sociální síti

Virtuální realita zmátla obyvatele Bangkoku.

 

Reklama

Síla sociálních sítí a nebezpečí, které se pojí s rychlostí, s jakou šíří i neověřené informace, se naplno ukázaly v minulých dnech.

Článek

Především na Facebooku se v úterý navečer rozšířila zpráva, že v hlavním městě Thajska vybuchla bomba. Aplikace této sítě „Jste v bezpečí?" pak obratem umožnila, aby lidé dali svým přátelům vědět, že je exploze nezasáhla.

Vznikl dojem reálného nebezpečí, který pak ještě posílilo to, že spolu se zprávami o bombovém útoku se šířilo i rok staré video zpravodajské stanice BBC.

Ve skutečnosti přitom na protivládní demonstraci v srdci thajské metropole bouchaly petardy a nikomu se nic nestalo.

Co se stalo v Bangkoku

Co se stalo?

Server Bankok Informer, který se tvářil jako zpravodajská stránka, v úterý publikoval text o více než rok starém bombovém útoku v Bangkoku. Po několika hodinách se sice stránka přepnula do módu „údržby“ - tedy v podstatě zmizela, avšak internet má svou vlastní paměť…

Stopa po zprávě, i když se ji Bankok Informer snažil zahladit, tak zůstala a objevila se v proudu informací, které sleduje Facebook. Jeho algoritmus pak vyhodnotil, že jde o novinku a aktivoval zmíněnou aplikaci „Jste v bezpečí?“. Ta pak alarmovala tisíce uživatelů poblíž Bangkoku.

Přitom nebylo zřejmé, kde konkrétně v thajském hlavním městě se měl údajný útok odehrát, což podnítilo ještě větší paniku.

A zpráva si začala žít vlastním životem a objevila se i v pár světových online médiích.

Zkouška pro zpravodaje

Chybu odhalil až zpravodaj BBC v Thajsku Johnathan Head, když mu začaly chodit od přátel dotazy, zda je také v pořádku.

Zjistil však a ověřil, že jde o planý poplach. „Je jasné, že se řada novinářů ve světě nechala napálit, když k tomu běžela facebooková aplikace Jsem v pořádku. Thajsko je však země závislá na turistickém ruchu, a tak je třeba dávat u takovýchto zpráv obzvláštní pozor,“ uvedl k tomu Head.

Reklama

Související témata:

Doporučované