Hlavní obsah

Peníze zatím zdražovat nebudou, rozhodla bankovní rada poměrem 5:2

Záznam vystoupení guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka po jednání bankovní rady 28. března 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 1,75 procenta.

Článek

Pro dnešní rozhodnutí bankovní rady ČNB ponechat úrokové sazby beze změny hlasovalo pět ze sedmi členů rady. Dva členové hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

„Stále platí, že v tomto roce může stále dojít k žádnému, ale klidně i ke dvěma zvýšením úrokových sazeb. Bude hodně záležet na tom, co se stane v nejbližších měsících,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok. Upozornil, že v květnu bude mít rada k dispozici novou makroekonomickou prognózu.

Důvodem dnešního rozhodnutí je podle ekonomů především nejistý vývoj v zahraničí. Ten souvisí hlavně s vyjednáváním o brexitu a zhoršením výhledu vývoje německé ekonomiky. „Stejně jako na předchozím únorovém jednání rozhodování ČNB nebylo ani tolik o samotné domácí ekonomice, ale spíše o vnímání vývoje v zahraničí. Další růst sazeb ČNB se tak bude odvíjet právě od vývoje v zahraničí,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč očekává v letošním roce jedno zvýšení úrokových sazeb. „Kdy a zda vůbec k takovému kroku dojde, bude záviset především na oživení hospodářského růstu v Německu a eurozóně obecně a s tím souvisejícím vývojem inflačních očekávání,“ uvedl.

Cyklus zvyšování úrokových sazeb v Česku se přitom podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové blíží ke svému vrcholu. „V novodobé historii se bude jednat o třetí nejkratší cyklus utahování měnové politiky ČNB. Nízké úrokové sazby se stanou novým normálem, a to nejen v Česku,“ uvedla.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Pět zvýšení od loňského roku

Rada ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na zasedání loni 1. listopadu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu. Šlo tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v loňském roce. Na zasedání v únoru rada nechala sazby beze změny.

Zasedání rady se dnes zúčastnilo všech sedm jejích členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:15, kde guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámí důvody dnešního rozhodnutí.

Reklama

Doporučované